ATALAY: “YANINIZDAYIZ... ELDEN GELEN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ”

“TURİZM VE YÜKSEK ÖĞRENİMDE GÖSTERGELER İYİ”

YORGANCIOĞLU: “EKONOMİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE TÜRKİYE’YLE İŞBİRLİĞİMİZ SÜRECEK”

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye’nin KKTC’nin güçlenmesi, yükselmesi, ilerlemesi, hayatını huzurla sürdürmesi için daima yanında olduğunu; ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.

Atalay, ülkede ekonomik göstergelerin iyi olduğunu, Güney Kıbrıs’ta sorunlar yaşanırken Kuzey Kıbrıs ekonomisinin daha iyi noktalara geldiğini ifade etti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, ekonominin geliştirilmesinde ve Kıbrıs sorununun çözümünde Türkiye ile işbirliklerinin devam edeceğini kaydederek, Türkiye’nin ülke kalkınmasına katkılarını geçmişten günümüze herkesin takdir ettiğini, hükümetin de bunları daha ileriye taşıma görevi üstelendiğini ve işbirliğinin sürmesini arzuladıklarını söyledi.

Yorgancıoğlu, halkın yaşam kalitesini artırmak, ekonomiyi sağlam temellere oturtmak ve Kıbrıs sorununun çözümüyle ülkede ve bölgede yaşanan riskleri ortadan kaldırıp geleceğe güvenle bakmak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

Başbakan Yorgancıoğlu, günübirlik ziyaret için KKTC’ye gelen Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve heyetini kabul etti.

Kabulde, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve kalabalık bir heyet hazır bulundu.

ATALAY, VERİMLİ ÇALIŞMA DİLEDİ

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakanlıktaki görüşmede heyetindeki kişilerin bazılarını tanıştırdı ve Başbakan Yorgancıoğlu’nu yeni görevinden dolayı tebrik etti.

Daha önce yazılı tebrik gönderdiğini ifade eden Atalay, şimdi yüz yüze sözlü tebriğini de iletmek istediğini belirtti ve “Allah hayırlı etsin inşallah, verimli çalışmalar diliyorum” dedi.

“KOALİSYON HÜKÜMETLERİ ZOR”

Başbakanlar için koalisyon hükümetlerinin, tek parti hükümetlerine göre daha zor olduğunu belirten Beşir Atalay, hükümetin çok verimli bir icraat dönemi geçirmesini diledi.

“MÜZAKERE SÜRECİ HIZLANABİLİR”

Atalay, Kıbrıs müzakere sürecinin hızlanabileceği yönünde işaretler bulunduğuna dikkat çekerek, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G-20 zirvesinde ve New York’ta Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanlarının görüşmesinde konunun biraz daha fazla gündeme geldiğini söyledi.

Bundan sonra müzakere sürecinde hızlanma olması umudunu ifade eden Beşir Atalay, KKTC ve Türkiye’nin adaletli, hakkaniyetli bir çözümü daima desteklediğini bugün de aynı noktada durduklarını belirtti.

ANKARA’DA TEKNİK HEYET DEĞERLENDİRME YAPTI

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ankara’da önceki gün teknik heyetin toplantısının ardından, dün heyet başkanı ve Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı’yla KKTC’de ekonomik gidişatla ilgili bir değerlendirme yaptıklarını açıkladı. Bugün de KKTC’de değerlendirme yapacaklarını ifade eden Beşir Atalay, şöyle devam etti:

“GÖSTERGELER İYİ”

“Yani hamdolsun göstergeler iyi, turizm göstergeleri iyi gidiyor. Özellikle üniversitelerde öğrenci sayısının 60 bini yakalaması çok sevindirici. KKTC ekonomisi için bunlar çok önemli. YÖK Başkan Vekili’ni de davet ettim. O da göstergeleri verdi. Buranın kontenjanlarını gözden geçirdik. Elden gelen destek veriliyor, hiçbir sorun yok. Turizm ve yüksek öğretim çok önemli.

Tabi hükümetler için en önemli husus, ekonominin gidişatıdır. Güney’de bildiğiniz o sorunlar yaşanırken hamdolsun Kuzey Kıbrıs’ta ekonomi daha iyi noktalarda. TOBB Başkanımız ve İstanbul Ticaret Odası’ndan 200 kişilik heyet burada. Avrupa’daki Türk işadamları da burada bir toplantı yapıyor. Bu faaliyetler için de biz Kuzey Kıbrıs’ı tercih ediyoruz. Arkadaşlar burada Ticaret Odası’yla toplantı yapacaklar.

Diyanet İşleri Başkanımız da yanımızdalar. Onlar da burada din görevlileriyle toplantı yapacaklar.”

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye’nin Kıbrıs’ın güçlenmesi, yükselmesi, ilerlemesi, hayatını huzurla sürdürmesi için daima yanında olduğunu; ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını vurguladı.

YORGANCIOĞLU: “ÖNCELİK REFAHI ARTIRMAK, EKONOMİYİ GELİŞTİRMEK”

Başbakan Özkan Yorgancoğlu da, heyeti görmekten duyduğu mutluluğu ifade ederek, Beşir Atalay’a iyi dilekleri için teşekkür etti. Yorgancıoğlu, konuk heyetin kalabalık oluşunun KKTC’ye verilen önemin göstergesi olduğunu belirtti.

Hükümetin en önde gelen görevlerinden birinin halkın refahını artırmak ve ekonomiyi geliştirmek olduğunu belirten Yorgancıoğlu, Kıbrıs’ın önümüzdeki günlerde uluslararası arenada yeniden gündem olacağını söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, hem partisinin hem de hükümetin, Kıbrıs sorununun çözülmesi adına üzerine düşeni yapacağını kaydederek, “Bu konuda Türkiye hükümetlerinin katkıları azımsanmayacak noktadadır. Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüne verdiği önem takdire şayandır. Bu süreci iyi değerlendirmek önemli görevlerimizdendir” diye konuştu.

Ekonominin geliştirilmesinde ve Kıbrıs sorununun çözümünde Türkiye ile işbirliklerinin devam edeceğini ifade eden Özkan Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:

“Ülkenin kalkınması adına yapılan yardımlar geçmişten günümüze hepimizin takdir ettiği bir olaydır. Biz de hükümet olarak bunları daha ileri taşıma görevini üstlendik. Önümüzdeki dönemde bu işbirliğinin sürmesi hepimizin arzusudur. Buna özel bir önem vereceğiz. Önemli olan ülkemizde yaşayan insanların yaşam kalitesi artırmak, hem ekonomisini sağlam temellere oturtmak, hem de Rum tarafı da olur verirse Kıbrıs sorununu çözüp ülkemizde, bölgemizde yaşanan riskleri ortadan kaldırıp geleceğe daha güvenli bakmaktır. Elimizden geleni yapacağız.”

HİSARCIKLIOĞLU: “410 TÜRKİYE FİRMASININ YATIRIMLARI VAR”

Daha sonra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Başbakan Yorgancıoğlu’na çalışmaları hakkında bilgi aktardı.

Hisarcıklıoğlu, Kıbrıs Türk Ticaret ve Sanayi Odalarıyla yakın ilişkiler içinde olduklarını belirterek, uluslararası arenadaki sorunların çözümü için ellerinden gelen katkıyı sağladıklarını söyledi.

Türkiye’de edindikleri tecrübeleri ve bilgiyi Kıbrıslı kardeşleriyle paylaştıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şu anda Kuzey Kıbrıs’ta 410 Türkiye firmasının yatırımlarının bulunduğunu kaydetti.

Rıfat Hisarcıklıoğlu, yabancı yatırımcıların artırılması için Türkiye’deki deneyimin Kuzey Kıbrıs için de kullanılabileceğini belirterek, ayrıca AB sürecinin başlamasıyla işveren ve işçi kesiminin bir araya gelip konuştuğunu, diyalog ve empati kurulabildiğini ve bunun toplum kesimlerinin birbirini anlaması için müthiş bir fırsat yarattığını anlattı.

Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasında Karma Ticaret Komitesi bulunduğunu belirterek, bu konuda Başbakan’dan destek istediklerini ifade etti.

Başbakan Yorgancıoğlu da bunun üzerine, günümüzün artık uzlaşının hakim olduğu bir dönem olduğunu, sorunların uzlaşıyla çözümlenmesi gerektiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, hükümetin bu anlayışı daha ileriye taşımayı önemsediğini ifade etti.

Ziyarette Başbakan Yorgancıoğlu ile Türkiye Başbakan Yardımcısı Atalay, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu arasında karşılıklı hediye takdimi de yapıldı.