ATALAY: “KIBRIS’TA İÇ SİYASET GÜNDEMDE AĞIRLIKLI YER TUTUYOR AMA BİZİM İÇİN KUZEY KIBRIS’IN DAHA ÇOK GELİŞMESİ, GELECEĞE DAHA GÜÇLÜ YÜRÜMESİ ÖNEMLİ”

“KKTC’NİN ECO’DAKİ GÖZLEMCİ ÜYELİĞİ, YENİ BİR SİYASİ PLATFORM VE KAZANIM”

“UBP KURULTAYI TARTIŞMALARINA GİRMEK İSTEMEM AMA TÜRKİYE’NİN HEDEFİ BÜYÜK KIBRIS’LA, KIBRIS’IN GELECEĞİYLE İLGİLİDİR”

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kıbrıs’ta iç siyaset gündemde ağırlıklı yer tutsa da kendileri için Kuzey Kıbrıs’ın daha çok gelişmesi, önemli adımlar atması ve geleceğe daha güçlü yürümesinin önemli olduğunu söyledi.

Atalay, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na (ECO) Kuzey Kıbrıs’ın gözlemci üyeliğinin çok önemli bir gelişme olduğunu, yeni bir siyasi platform kazanıldığını ifade etti.

Beşir Atalay, ECO’da hem bakanlar seviyesindeki toplantılara, hem de iki yılda bir yapılan zirve toplantılarına KKTC’nin de katılacağını söyledi. Bunların öneminin zamanla anlaşılacağını kaydeden Atalat, ECO’ya üye ülkelerden KKTC’ye öğrenci ve turist akışının artacağını anlattı.

UBP Kurultayı için KKTC’de bulunan Atalay, kurultayın yapıldığı Atatürk Spor Salonu’nda TAK, BRTK, AA ve TRT’ye açıklama yaptı. Açıklama sırasında Atalay'a, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan eşlik etti.

“HAYIRLI OLSUN”

Bir süre önce diğer parti başkanlarıyla birlikte AK Parti Kurultayı’na katılan UBP Genel Başkanı, Başbakan Küçük’ün davetiyle geldikleri UBP kurultayının hayırlı olmasını dileyen Atalay, Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak kurultaya katılmayı uygun bulduğunu söyledi.

KKTC’nin zorluklarını ve hedeflerini bildiklerini kaydeden Atalay, UBP’nin kurultaydan güçlenerek çıkmasını ve Kıbrıs’a daha iyi hizmet vermesini diledi.

Atalay, Kıbrıs’a verdikleri önem için iki genel başkan yardımcısının da KKTC’ye geldiğini belirtti.

Türkiye ve KKTC hükümetlerinin son buluşmasının Anamur’da asrın projesi diye nitelenen su projesindeki temel atmada yaşandığını kaydeden Beşir Atalay, suyu taşıyacak boruların döşenmesine başlandığını, boruları yerinde görmenin kendisi için heyecan verici olduğunu söyledi.

“BORULARIN HER BİRİ 500 METRE…ANAMUR’A FABRİKA KURULDU”

Atalay, bir tanesinin uzunluğu 500 metre, eni 1.60 metre, et kalınlığı 6.5 cm olacak boruların başka yerde üretilip taşınması zor olacağı için hemen Anamur’da fabrika kurulduğunu açıkladı.

Mayıs 2014’te su projesinin tamamlanacağını; elektrik için de proje çalışmalarının başladığını kaydeden Beşir Atalay, KKTC’deki gelişmeleri de memnuniyetle izlediklerini; bugün saat 17.00’de TC Büyükelçiliği Yardım Heyeti’yle toplantıda bir araya geleceğini söyledi.

Türkiye’nin KKTC’de yürüyen işleri çok önemli gördüğünü vurgulayan Beşir Atalay, her şeyin iyi gitmesi yönünde Türkiye’nin katkı vermeye çalıştığını ifade etti.

Bugünkü toplantıda tüm bunları, mali konuları, bütçe, yatırımlar gibi konuları görüşeceklerini kaydeden Beşir Atalay, “Her alanda arkadaşlarımızın görüşlerini dinleyeceğiz. Bizim de onlara söyleyeceklerimiz var” dedi.

ÖĞRENCİ SAYISI 47 BİNDEN 53 BİNE

Beşir Atalay, gelmeden önce YÖK’le görüştüğünü, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan’ın da ifade ettiği gibi öğrenci sayısının 52 bin 800’e ulaştığını belirterek, Türkiye’de üniversite sayısının artmasıyla KKTC üniversitelerindeki öğrenci sayısının düşeceği endişesi yaşadıklarını ama geçen yıl 47 bin civarında olan sayının bu yıl 53 bine yaklaştığını ve ciddi bir artış görüldüğünü söyledi.

Türkiye’den gelen öğrenci sayısında kısmen oransal olarak düşüş görülse de, üçüncü ülkelerden gelen öğrenci sayısındaki artışla bu düşüşün kapatılmasından çok memnun olduklarını ifade eden Atalay, KKTC’nin üniversite eğitiminde markalaştığını, akreditasyonlarının arttığını İTÜ ve ODTÜ’nün de KKTC’de kampus açmasının büyük destek olduğunu kaydetti.

Atalay, dün gece bir araya geldiği turizmcilerle görüşmesinde, otellerdeki doluluk oranının en yüksek orana çıktığı günler yaşandığını öğrenmekten büyük heyecan duyduğunu ifade etti.

Charter seferlerin devreye girdiğini hatırlatan Beşir Atalay, KKTC’ye daha fazla turist gelmesi için Türkiye’nin kendi altyapısını kullandığını; charter seferleri teşvik ettiklerini anlattı.

“ECO’DAKİ GÖZLEMCİ ÜYELİK YENİ BİR SİYASİ PLATFORM”

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC’nin, 10 ülkenin üye olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (ECO) Bakü’deki zirve toplantısında gözlemci üyeliğe getirildiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Yani hem bakan seviyesindeki toplantılara, hem iki yılda bir yapılan zirve toplantılarına KKTC de katılacak. Bu KKTC için yeni bir platform demektir. Daha önce İslam İşbirliği Teşkilatı’na katılıyordu şimdi ECO’ya da katılacak. Bunlar adım adım ilerliyor. İnşallah Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası alanı genişliyor. Bu Türkiye’de çok önemli bir haber olarak algılandı. Biz de çok önemli bir olay olarak görüyoruz. Bunun anlamı zamanla anlaşılacaktır. En azından ECO’ya üye ülkelerin buraya öğrenci ve turist gönderme aktivitelerini de artırmış olacaktır. Biz bu platformu, kazanılmış yeni bir siyasi platform görüyoruz. ECO’ya KKTC’nin gözlemci üye olarak kabul edilmesini, çok önemli bir kazanım, yeni bir adım ve KKTC’nin geleceği için yeni ve çok hayırlı bir gelişme olarak görüyoruz.”

UBP KURUTLAYINDAKİ MÜDAHALE TARTIŞMALARI

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, UBP kurultayındaki müdahale tartışmalarıyla ilgili soruya karşılık, “böyle bir konuya girmek istemediğini ama Türkiye’nin hedeflerinin büyük Kıbrıs’la, Kıbrıs’ın geleceğiyle ilgili olduğunu” söyledi.

“GÜÇLÜ YÜRÜMESİ HER ŞEYDEN ÖNEMLİ”

“Kıbrıs’ın geleceğe güçlü yürümesi bizim için her şeyden önemli” diyen Beşir Atalay; birlik, bütünlük ve istikrarın sürmesini istediklerini; Türkiye’nin ekonomik ve demokratik gelişmelerde istikrardan çok fayda gördüğünü kaydetti.

“BEN BUNUN DIŞINDA İFADELERDE BULUNMADIM, BULUNMAK DA İSTEMEM”

Atalay, “Ben bunun dışında kurultaya yönelik ifadelerde bulunmadım, bulunmak da istemiyorum. Bizim kongremize Kuzey Kıbrıs’taki tüm partilerin genel başkanları katıldı, biz de buraya katılmayı bir görev addettik ve katıldık” dedi.

TAHRAN - ERCAN SEFERLERİ...

Beşir Atalay, bir başka soruya karşılık, Atlas Havayolları’nın Tahran-Ercan charter seferlerini, KKTC’ye öğrenci gelişi ve turizm açısından önemli gördüğünü ifade ederek, bundan memnuniyet duyup, çok desteklediklerini söyledi.

“BİZİM GÜNDEMİMİZ KUZEY KIBRIS’IN GELİŞMESİ”

Atalay, “Kıbrıs’ta iç siyaset ağırlıklı gündem olsa da, bizim gündemimizde Kuzey Kıbrıs’ın daha çok gelişmesi, önemli adımlar atması, geleceğe daha güçlü yürümesi daha fazla gündem teşkil ediyor” diye konuştu.