PROJE KAPSAMINDA, DENİZ GEÇİŞİNDE KULLANILACAK BORULARIN DÖŞENMESİ İÇİN MONTAJ GEMİSİ HAZİRAN AYINDA ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAK

TÜRKİYE'DEN GÖTÜRÜLECEK SUYUN 3 TEMMUZ 2014'TE KKTC GEÇİTKÖY BARAJI'NA AKTARILMASI HEDEFLENİYOR

TAK-Türkiye'den götürülecek suyun ise 3 Temmuz 2014 tarihinde KKTC Geçitköy Barajı'na aktarılması planlanıyor.

KKTC İçme Suyu Temini Projesi ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilecek Alaköprü Barajı'ndan alınacak, yıllık 75 milyon metreküp suyun, Akdeniz'e askıda döşenecek borular vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilecek  Geçitköy Barajı'na aktarılması hedefleniyor.

Türkiye'den KKTC'ye iletilecek yıllık 75 milyon metreküp suyun yaklaşık 38 milyon metreküpünün KKTC'de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme ve kullanma suyu maksatlı kullanılması, geriye kalan 37 hektometreküp suyun ise sulama için tahsis edilmesi planlanıyor.

Böylece uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması öngörülüyor.

TÜRKİYE VE KKTC TARAFINDAKİ İŞLERİ

Türkiye tarafında gerçekleştirilmesi gereken işlerden biri olan Alaköprü Barajı inşaatında yüzde 60 ilerleme kaydedilirken, baraj ile deniz kıyı tesisleri arası isale hattının 3 kilometresi döşendi.

KKTC tarafında ise Geçitköy Barajı inşaatında yüzde 32 fiziki gerçekleşme sağlandı. Güzelyalı ve Geçitköy Pompa İstasyonlarında da temel kazıları tamamlandı.

Deniz geçişi için de deniz tabanında hendek açma işlemi sona erdi. Deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçecek, yüksek yoğunluklu polietilen boruların üretiminde de ilerleme sağlandı.

GEÇİTKÖY BARAJI'NA SUYUN AKTARILMA TARİHİ 3 TEMMUZ 2014

Tüm işlerde farklı bitiş tarihleri olmasına karşılık, Türkiye'den götürülecek suyun 3 Temmuz 2014 tarihinde KKTC Geçitköy Barajı'na aktarılması hedefleniyor.

Ayrıca KKTC'ye iletilen suyun dağıtım hatları proje yapımı işi devam ederken, bu kapsamda 470 kilometre uzunluğunda ana dağıtım hatları ve depo bağlantıları, 3 depo, 1 arıtma tesisi ve 19 hat pompası terfi merkezine ilişkin proje çalışmaları devam ediyor.

Dağıtım hattı, 4 kısma ayrıldı. Arıtma tesisiyle Lefkoşa arasında 1. kısım işlerin inşaatlarının ihale işlemlerine başlandı.

Sulama kısmında sürdürülen fizibilite çalışmalarının neticesine göre de buna ilişkin proje yapımı çalışmalarına başlanacak. 


KAYNAK :  HAVADİS