KAPISIZ: “ASKERİ HELİKOPTERLERİN APARAT KULLANILARAK, MÜDAHALE ETMELERİ SAĞLANABİLİR”

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS) Başkanı Cem Kapısız, orman yangınlarına havadan müdahalede en pratik çözüm yolunun, askeri helikopterlerin, yangınlara müdahale etmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Kapısız tarafından yapılan yazılı açıklamada, yaz aylarına girildiği ancak orman yangınlarına müdahale konusunda önlem alınmadığı savunuldu.

Açıklamada, “Her yangın çıktığında Türkiye’den adamıza intikal edecek yangın helikopterinin Kıbrıs’a ulaşması, uygun hava koşullarının da olduğu varsayılarak en erken 1.5 saati bulmaktadır. Yangının gerekli mercilere duyurulması ve koordinasyon süreleri de göz önüne alındığında bu süre daha önceki örneklerde olduğu gibi üç saati aşacaktır. Bu sürede yanan ağaçları artık geri getirmek imkansızdır” ifadesi kullanıldı.

Sorunun en pratik ve en düşük maliyetli çözümünün, silahlı kuvvetlerle işbirliği ve istişare edilerek, adada konuşlanmış askeri helikopterlerin, yangınlara müdahale etmesini sağlamak olduğu ifade edildi.

APARAT 25 BİN EURO

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası Başkanı Kapısız tarafından yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

“Türkiye’de de bayisi bulunan bir Amerikan şirketiyle kurduğumuz irtibat sonucu bu helikopterlere takılan bir yangın aparatının mevcut olduğu, bir setinin fiyatının 25 bin Euro olduğu tarafımıza bildirilmiştir. Bu apart sayesinde bir helikopter bir sortide 3 bin 600 kg suyu taşıyabilecektir. 2 helikoptere alınması durumunda bir anda 7 bin 200 kg suyu yangın bölgesine boşaltabilecek duruma gelinecektir.”

Sendikanın, hükümete, geçen yıl havadan yangına müdahale ile ilgili bir rapor sunduğunun belirtildiği açıklamada, bugüne kadar bir gelişme olmadığı kaydedildi ve hükümete önlem alması  çağrısında bulunuldu.