İngiltere'de, zimmetine 29 milyon sterlin geçirmekten geçen ay suçlu bulunan ve mahkum edilen Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir'in, hiçbir mal varlığının bulunmadığı, "beş parasız" olduğu iddia edildi. Nadir, 1980'li yıllarda 500 milyon sterlini aşan özel servetiyle, dünyanın en zenginleri arasında en ön sıralara gelmişti.

Sahibi olduğu Polly Peck şirketinin hissedarlarını mağdur etmekten suçlu bulunan Nadir'in, hissedarlara tazminat ödemesiyle ilgili duruşma bugün görüldü.

Londra'daki Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Nadir'in avukatları müvekkillerinin tazminat ödeyemeyeceğini çünkü bunun için yeterli mal varlığının olmadığını savundu.

Ağır Dolandırıcılık Ofisi'nin (SFO) avukatları ise, Nadir'in 1992 yılındaki istifasından günümüze kadar ailesinin maddi desteği ile yaşadığı iddiasının "düzmece" olduğunu söyledi. SFO'yu savunan avukat Philip Shears, "Nadir, mali kaynaklarını açıkça ortaya koymamıştır" dedi.

Bugünkü duruşmadan önce mal varlığını ve gelirlerini açıklaması istenen Nadir'in, bunu yapmadığı kaydedildi.

Davaya bakan yargıç Holyrode'un, Polly Peck şirketinin hissedarlarına ödenmek üzere Nadir'in yeterli mal varlığına sahip olup olmadığına karar vermesi bekleniyor. Nadir'den ayrıca, Ağır Dolandırıcılık Dairesi'nin mahkeme masraflarını karşılaması da isteniyor.

Bu arada, Onur Air'in sahibi Hamit Cankut Bağana'nın ismi de bugünkü duruşmada geçti. Bağana'nın, Nadir'in İngiltere'ye dönüşü sırasındaki masraflarını ve Londra'da aylık 23 bin sterlinlik evinin kirasını karşıladığı iddia edildi.

Duruşma sırasında Bağana'yı savunan bir avukat da, Nadir'in işadamına olan borcunu ödemesini talep etti. Ancak yargıç Holyrode, hissedarlarla ilgili mevcut tazminat süreci sonuçlanmadan bu konunun görüşülemeyeceğine hükmetti.

MAHKEMEDEN NOTLAR
Bir aydır hapiste olan Asil Nadir'in bitkin olduğu ve zayıfladığı görüldü. Duruşma salonundaki camekanlı sanık bölümüne ellerindeki kelepçeler çıkarıldıktan sonra getirilen Asil Nadir'in, 28 yaşındaki eşi Nur Nadir'in ise mahkemeye gelmemesi dikkati çekti.

İngiltere'de devam eden yasal süreçte eşini yalnız bırakmayan Nur Nadir'in KKTC'ye döndüğü tahmin ediliyor.

71 yaşındaki Nadir, geçen ay Polly Peck şirketinden zimmetine 29 milyon sterlin geçirmekten suçlu bulunmuş ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Asil Nadir, başkentin güney doğusundaki Belmarsh hapishanesinde tutuluyor.

Asil Nadir, şirketinin iflasının ardından 1993 yılında Londra'dan KKTC'ye kaçmış, 2010 yılında ise kendi ifadesiyle "adını temizlemek için" İngiltere'ye dönmüştü.