Dünyada ‘Emtia Gurusu’ olarak tanınan yatırım uzmanı Jim Rogers, tarım ürünü fiyatlarının hızla artacağını söyledi. Bu ürünlerin herhangi bir fiyata alınamayacağını belirten Rogers, “Artık Lamborghini’ye binen borsacılar değil çiftçiler olacak” dedi 


Dünyada ‘Emtia Gurusu’ olarak tanınan yatırım ve finans uzmanı Jim Rogers, bundan sonra tahvillerin değil emtiaların zengin edeceğini belirterek, “Yeni bir kariyer arıyorsanız, tarım sektörüne girin” dedi. Rogers, Garanti Masters Özel Bankacılık ve BBVA International Private Banking tarafından düzenlenen ‘Mevcut Piyasa Koşullarında Nasıl Para Kazanılır?’ başlıklı konferans için Türkiye’ye geldi. Hisse senetlerinin, ABD ve Batı’da dalgalanan işlem hacimleri olduğunu anlatan Rogers, iniş-çıkışın bir süre daha devam edeceğini anlattı.

İkincil bir piyasanın ortaya çıkacağını söyleyen Rogers, “Doğal kaynaklar, hammadde ve emtia pazarı... İnsanların çoğu emtiaya yatırım yapmaz, ama şimdi yükselişte olan piyasa bu. İnsanların fazla bilmediği, 70 bin ortak fon olduğu bir pazar. Artık emtiaya yatırım yapma zamanı. Dokunulmamış bir pazar bu” dedi.

Madenler bitiyor

Maden kaynaklarının sona erdiğini, altın kıtası diye bilinen Güney Afrika’nın 10-20 yıl sonra altın ihracatçısı olmayacağını vurgulayan Rogers şöyle konuştu: “Tarım envanterleri azalıyor. Tarım ürünlerinin fiyatları artacak. Gıda ürünlerini artık herhangi bir fiyata alamayacağız. Tarım sektöründeki fiyatlar çok artacak. Lamborghini’lere binen borsacılar değil, çiftçiler olacak. Yeni bir kariyer arıyorsanız, tarım sektörüne girin. Para orada. Bütün emtialarda kıtlık başlayacak ve bu kıtlıklardan herkes payını alacak. Kıtlıklar nedeniyle, emtiadan elde edeceğiniz gelir, çok para edebilir. Benim yatırımlarımın çoğu emtiada. Kızlarımın hisse senedi, yok emtiası var. Emtia, 10-15 yıl içinde yükselmeye devam edecek.” 

Çin iyi bir kapitalist

21. yüzyılın, Çin’in yüzyılı olacağına dikkati çeken Rogers, “Çinlilere komünist diyenler var. Çinliler, en iyi kapitalistler olmasalar bile, dünyanın en iyi kapitalistleri arasında. Gelirlerinin yüzde 35’ini tasarruf ediyorlar. İyi yaşamak, yatırım, tasarruf yapmak istiyorlar. Gecikmeden Çin’le iş yapmaya başlayın” diye konuştu.

Altın 2.400 $’a çıkacak

* Altının ons fiyatı 10 yıl içinde 2.400 dolara çıkacak. Altının 1980’deki seviyesine bakıldığında, bugün 2.400 dolar olması gerek. En az 2.400 dolara, hatta daha da yükseğe çıkacak.

Gümüş çok yükselecek

* Şu anda ne altın ne gümüş almıyorum çünkü nasıl devam edeceğine bakıyorum. Gümüşü satmayın. düşünemeyeceğimiz seviyelere çıkacak, çok yükselecek. Gidin, alın.

Emtia az kaybettirir

* Yatırımları çeşitlendirmeyle iflas etmezsiniz ama hiçbir zaman da çok para kazanamazsınız. Bir çöküntü karşısında, borsaya göre emtiada daha az para kaybedersiniz.

Tarım ürünlerine girin

* Finans sektörü, içinde bulunulacak doğru bir sektör değil. Şu anda tarımla ilgili emtia fiyatları çok düşük. Mümkün olduğunca fazla tarım ürününe girmeniz gerek. Çok kazandıracak.

İsviçre Frangı alırdım

* Benim euro, dolar ve poundum var. Euro önümüzdeki 10-15 hafta yada ay başarısını sürdürecek. Ancak bugün daha fazla para almak istesem, İsviçre Frangı alırdım mesela...

Çocuklara Çince öğretin

* Çocuklarınıza, torunlarınıza Çince öğretmenizi tavsiye ediyorum. Singapur’da yaşıyorum ve iki kızım da Mandarince konuşabiliyor. Çin dünyayı değiştirecek.

TÜRKİYE’Yİ SADECE İZLİYORUM

Jim Rogers, pek çok ülkede ve Türkiye’de yatırımı olmadığını belirterek, ”Yatırımlarım emtia ve para üzerine. Hisse senedim yok. Ancak Türkiye’ye baktığımızda, şu an ticaret dengenizde sorun var. Ciddi bir açık var, hakikaten ciddi. Bu, sıklıkla soruna neden olur. Ya para birimiyle ilgili, ya da borsayla ilgili sorun çıkar böyle bir cari açığın sonucunda. Bu çözülürse tekrar Türkiye’de yatırım yapmak isterim. Daha önce yaptım. Şu an sadece izliyorum” dedi.