''İSLAM'A HİZMET'' ÖDÜLÜ ŞEYH RAİD SALAH'A VERİLDİ

Riyad, 2 Dünyanın en prestijli ödülleri arasında yer alan ''Kral Faysal'' 2013 yılı ödüllerini kazananlar açıklandı.

En prestijli ''İslama hizmet'' ödülüne Filistin'den İslami Hareketi Lideri Şeyh Raid Salah layık görüldü. 

Arap dünyasının Nobel'i olarak bilinen, 2010 yılında TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a verilen ''İslam'a hizmet'' ödülünü bu yıl Filistin'den Şeyh Raid Salah kazandı.

''Arap Dili ve Edebiyatı'' dalındaki ödüle Mısır'dan Kahire Arap Dili Akademisi, ''Tıp'' dalındaki ödüle Amerikalı Prof. Jeffrey Michael Friedman ile Prof. Douglas Leonard Coleman, ''Bilim'' dalındaki ödüle Kanadalı Prof. Paul B. Corkum ve Avusturyalı Prof. Frenc Krausz layık görüldü.

''Kral Faysal'' ödülü ilk kez 1979 yılında verildi. Ödülleri alanlardan 9 kişinin daha sonra Nobel ödülünü kazanması, Kral Faysal Fonu yetkilileri tarafından övünç kaynağı olarak gösterilirken, dikkatlerin Arap dünyasında bu ödüllere çevrilmesine neden oldu.

Ödüle layık görülenler Ocak ayında açıklanıyor ve bu açıklamadan 2 ay kadar sonra ödüller Riyad'da düzenlenen törenle sahiplerine dağıtılıyor. Ödül olarak el yazması ile sertifika, 24 ayar değerinde hatıra madalyası, 200 gram altın madalyon ve 200 bin dolar para ödülü veriliyor. Ödüllerin verildiği kişilerin dini inanç veya milli görüşlerine bakılmıyor.

ÖDÜLÜ DAHA ÖNCE ALANLAR

Uluslararası Kral Faysal ödülüne daha önce çeşitli tarihlerde layık görülen bazı isimler ise şöyle:

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Prof. Dr. Halil İnalcık, Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz, Tataristan Devlet Başkanı Mintimer Şaripoviç Şaymev, Mısırlı Profesör Rüşdi Hifni Raşid, İngiliz Profesör James Fraser Stoddart, Almanya'dan Profesör Fuat Sezgin, Bosna Hersek'in eski Devlet Başkanı İzzet Aliye Begoviç, Katar'dan Yusuf El Kardavi ve Senegal Cumhurbaşkanı Abdou Diouf.”

(AA/ID/HÖ)