Avrupa Birliği Bakanı Bağış, KKTC’nin iktidar partisindeki başkanlık seçimleri için Başbakan Küçük’e destek verince diğer adaylar müdahaleye tepki gösterdi.

Avrupa Birliği Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış, 21 Ekim’de iktidardaki Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP) yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde KKTC’yi ziyaret ederek, yeniden başkan olması için Başbakan İrsen Küçük’ü destekleyen nitelikte açıklamalar yapınca ortalık karıştı. Bağış, adaya yaptığı ziyaret sırasında Küçük’le görüşmüş ve “KKTC ’nin sizin önderliğinizde yakaladığı istikrarı, büyüme oranını ve kalkınmayı biz Türkiye olarak büyük bir gururla takip ediyoruz. Göğsümüz kabarıyor ” demişti. Muhalefet ile Küçük’ün rakibi eski sağlık bakanı Ahmet Kaşif, bu açıklamalar üzerine küplere bindi.

 


“Bağış’ın seçimlere müdahale ettiğini” öne süren Kaşif, “Bugüne kadar sabrettim, sustum ama artık yeter. Ucunda ölüm dahi olsa konuşacağım, anlatacağım, çünkü bu davranışımın anavatan Türkiye’nin de KKTC’nin de yararına olduğuna inanıyorum” dedi. Kaşif bir basın toplantısı düzenledi ve “Sayın Küçük, Türkiye’yi seviyor da biz sevmiyor muyuz?” diye sordu. Kaşif sorularına, “Sayın Küçük vatanseverdir, muteberdir de biz hain miyiz? Soruyorum, UBP Kurultayı’nda Türk yetkililerinin ne işi var? Bu müdahaleler niye? Neden bazı Türk bakanlar ısrarla buraya gelip İrsen Bey lehine UBP ’nin içişlerine müdahele ediyorlar? Biz de aynı kanı taşımıyor muyuz?” şeklinde devam etti.

‘Siyasi vesayet kuruyorlar’
Muhalefet ise, Bağış’ın “müdahalesinin kabul edilemez olduğunu” savundu. Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Asım Akansoy, “AKP’nin Türkiye Cumhuriyeti’ni askeri vesayetten kurtarmış olması ne denli önemli bir başarıysa Kuzey Kıbrıs üzerinde tesis edilmeye çalışılan vesayet de o denli büyük bir siyasi ayıptır. Bağış ’ın, ‘Başbakan Küçük ile aramızda kimya uyuşması var’ demesi, bu vesayetin organik boyutunu da ortaya koymaktadır” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da kurultaya yönelik ciddi endişeleri olduğunu belirterek, “Şimdi maalesef tehditler, baskılar, insanların ekmek paralarıyla oynamalar şeklinde kurultaya yönelik tatsız uygulamalar olmaktadır” dedi. Başbakan Küçük ise yapılan açıklamalara tepki gösterdi. Küçük, Bağış’a yönelik tepkileri “talihsiz” olarak değerlendirdi ve “Açıklamalar kabul edilemez” dedi.