Amerikan Merkez Bankası FED'in parasal genişleme ile ilgili verdiği sinyal, borsaları uçuşa geçirdi.
ABD sermaye piyasalarının bir numaralı göstergesiDow Jones Sanayi Endeksi, 13 bin 67 puanla, Avrupa'yı darmadağın eden küresel finansal krizin başlamasından önceki seviyelerini test etti.
19 Mayıs 2008'den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaşan Dow Jones Endeksi, Lehman Brothers'ın battığı 2008 yılının eylül ayından sonra 6 bin 440 puana kadar gerilemiş ve ABD borsasındaki bu yıkım dünya borsalarını da peşinden sürükleyerek hisse senedi yatırımcıları için kâbus dolu günlerin başlamasına neden olmuştu.

Fakat 2009 yılının mart ayında görülen dibin ardından ABD ekonomisinde beklenenden önce görülen toparlanmayla yükselişe geçen Dow Jones Sanayi Endeksi, bugün 13 bin 67 puanı test ederek üç yılda endeks bazında yüzde 100'ün üzerinde değer artışı yaşamış oldu.

FED'in bugünkü toplantısından, beklenen parasal genişlemeye ilişkin ayrıntılar çıkması durumundaborsalarda yükseliş açısından çok daha cazip bir ortamın oluşacağı inancı ağır basıyor.

ATLANTİK'TEN GELEN SICAK HAVA DALGASI İMKB'Yİ ETKİSİ ALTINA ALDI
Dün, cari açık rakamlarındaki kötü sürprizle gerileyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da bugün FED beklentisiyle yükselişe geçti. Cari açığın, beklentilerin üzerinde gelmesi nedeniyle dün 59 bin seviyesinin altını gören İMKB, son anda gelen alımlarla zar zor 59 binin üzerinde tutunmayı başarmıştı. Bugün ise FED toplantısına yönelik beklentiler, İMKB'yi de etkisi altına aldı. Atlantik'ten gelen sıcak hava dalgası İMKB'yi yüzde 0.64 yukarıya taşırken İMKB'nin kapanışı 59 bin 389 puandan gerçekleşti.
Yine dün hızlı bir yükselişle 1.80 seviyelerini zorlayan dolar kuru da bugün 1.79'un alt seviyelerine doğru geriledi.