Kriz dönemlerinin güvenli limanı görülen altın, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) küresel finansal piyasalardaki gerginliğin hafiflediği yönündeki mesajlarıyla mart ayının en düşük seviyesini gördü. Altının onsu aylık bazda yüzde 5'e yakın değer kaybederek 1.640 dolar seviyelerine geriledi.

Altın, küresel piyasalardan gelen olumlu sinyallerle değer kaybediyor. Geçen yıl eylül ayında 1.921 dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek fiyatını gören altın, daha sonra kademeli olarak gerilemişti.

Geçen yılı 1.564 dolardan kapatan altın, yılın üç aylık döneminde 1.560-1.790 dolar aralığında dalgalandı. Piyasalarda özellikle küresel ekonomiye ilişkin endişelerin arttığı dönemde yükselen altın, gelen olumlu veri ve açıklamalarla değer kaybediyor.

Son olarak ABD ekonomisine ilişkin açıklanan olumlu veriler ve Yunanistan'ın başarılı tahvil takası anlaşması altının yönünü aşağı çevirdi. Fed'in küresel finansal piyasalardaki gerginliğin hafiflediği yönündeki mesajlar da altında düşüşü hızlandırdı.

Mart ayına 1.697,22 dolardan başlayan altın, geçen hafta 1.700 doların üzerine çıkmıştı. Uluslararası piyasalarda altın aylık bazda yüzde 5'e yakın değer kaybederek 1.640 dolar seviyelerine indi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altındaki değer kaybını değerlendirdi. Yıldırımtürk, altını yükselten gerekçelerin başında dünyadaki likidite bolluğunun etkili olduğunu anlattı. 

Avrupa Merkez Bankası'nın 800 bankaya 3 yıl vadeli kredi sağladığını, likidite artışı beklentisinin altın fiyatlarını artırdığını anımsatan Yıldırımtürk, FED'den gelen açıklamayla yeni bir parasal genişlemenin olmayacağı sinyalinin ise altın fiyatını kısa sürede 1.700 doların altına çektiğini anlattı.

Özellikle altının 1.790 dolar seviyelerine yükselmesinde ay sonu vadeli kontrat işlemlerinin olması nedeniyle açık pozisyonların kapatılmasının da etkili olduğunu belirten Yıldırımtürk, “Hem açık pozisyonlarının kapatılması, hem de yeni bir parasal genişlemenin olmayacağı beklentisi altın fiyatının gerilemesinde etkili oldu” dedi.

“Yaz aylarında çeyrek altın 135-140 lirayı görebilir”

Yıldırımtürk, şöyle devam etti:

“Yunanistan'ın tahvil takası ve borçlarının bir kısmının silinmesi altının düşüşünde etkili oldu. Brent petrol fiyatlarının 126 dolar seviyelerinden geriye gelmesi ve ABD Başkanı Obama'nın petrol fiyatlarındaki yükselişten rahatsızlık duyduğunu ifade etmesi de petrol fiyatları konusundaki spekülatif hareketlerin azalmasına neden oldu. Petrol fiyatlarındaki durağanlık, doların bir miktar değer kazanmasında ve altında 60 dolar civarında gerilemesinde etkili oldu. Kısa vadede 1.645 dolar destek seviyesi dün test edildi. Fiyatların aşağı yönlü olması halinde yeni destek noktası 1.637 dolar olacaktır. Bu destek noktasının da kırılması halinde altın ons fiyatının 1.617 dolara kadar gerileme olasılığı bulunuyor. Ancak 2-3 aylık bir sürede düşündüğümüzde iyimserliğin artması, stratejik gerginliğin azalması ve spekülatif hareketlerde de bir gelişme yaşanmaması halinde altının ons fiyatı 1.530 dolar seviyesine gerileyebilir.”

Yıldırımtürk, altının iç piyasada 101 liraya kadar yükseldiğini, son düşüşle birlikte 24 ayar altının gram fiyatının 95,2 lira seviyelerine indiğini bildirdi.

Yıldırımtürk, “Dolar/TL paritesinin 1.70 olması halinde altın ons fiyatı 1.530 dolar ve 24 ayar altın gramı 84 liraya kadar düşebilir. Yaz aylarında çeyrek altın 135-140 lirayı, cumhuriyet altını 565-570 lirayı görebilir” değerlendirmesinde bulundu.