KIBRIS MÜZAKERELERİ…

“MÜLKİYET KRİTERLERİNİ KONUŞMAYA BAŞLADIK”

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde mülkiyet başlığı altında kriterlerin konuşulmaya başlandığını söyledi.

Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le yaptığı görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı açıklamada, bugünkü görüşmenin gerçek anlamda yapıcı ve iki tarafın birbirini daha iyi anlamaya başladığı bir görüşme olduğunu kaydetti.

Görüşmede mülkiyetle ilgili yoğun saatler yaşandığını anlatan Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının hassasiyetlerinin aktarıldığını, Rum tarafının bakış açısının kendilerine iletildiğini ifade etti.

Kasım ayında yoğunlaşan bir süreçte Rum liderle 6 kez bir araya geleceklerini hatırlatan Akıncı, bu anlamda müzakerelerin çok daha iyi bir noktaya geleceğinden umutlu olduğunu söyledi.

Bugünkü görüşmenin yapıcı olması yanında, daha yürünecek yol olduğunu belirten Akıncı, sorunların ilerleyen süreçte aşılmasını umduğunu, Türk tarafının her zaman arzusunun görüşmelerde hızlı bir şekilde ilerleyip sonuca ulaşmak olduğunu söyledi.

“Mülkiyet konusuna yoğunlaşacak olmamız, diğer konuları konuşmayacağız anlamına gelmez” diyen Akıncı, yoğun toplantılarda mülkiyetteki kriterlerin ağırlıklı olacağını aktardı.

Bir soru üzerine Akıncı, ABD, İngiltere, Almanya, Rusya dışişleri bakanlarının kasım ayında  adayı ziyaret etmelerinin beklendiğini ve Rusya Dışişleri Bakanı hariç 3 bakanın kendileriyle de görüşeceğini ifade etti.

Kıbrıs’ta iki taraf bulunduğunu ve yabancı konukların iki tarafın görüş ve fikirlerini kendi mekânlarında dinlemesinin sürece katkı yapacağını söyleyen Akıncı, Rusya Dışişleri Bakanı’nın da Cumhurbaşkanlığı’na ziyaret yapmasının çözüme katkı koyacağını ekledi.