Washington, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bugünden başlayarak 7 Aralık'a dek Çek Cumhuriyeti, Belçika, İrlanda ve Kuzey İrlanda'yı kapsayacak Avrupa turuna çıkıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, Clinton'ın 3 Aralık'ta Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da, enerji politikası ve dünya genelinde insan haklarının geliştirilmesi ve demokratik dönüşümlerin desteklenmesi konularında Çek yetkililerle görüşmeler yapacağı belirtildi.

Clinton daha sonra, Belçika'nın başkenti Brüksel'e geçerek, Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzesi talebinin ele alınması öngörülen, 4-5 Aralık'ta düzenlenecek NATO dışişleri bakanları toplantısına katılacak.

Açıklamada, Clinton'ın Brüksel'de 4 Aralık'ta NATO-Rusya Konseyi, 5 Aralık'ta da NATO-Gürcistan Komisyonu toplantısına da katılacağı kaydedildi.

NATO dışişleri bakanlarının ayrıca, ortak Afgan/ISAF geçiş planı ve NATO'nun Afganistan'da 2014 sonrası misyonunu gözden geçirmek üzere ISAF'taki NATO dışı partnerleri ve Afgan hükümetinin temsilcileriyle görüşmelerde bulunacağı ifade edilen açıklamada, Clinton'ın, Brüksel'de bulunacağı süre zarfında, ABD-AB Enerji Konseyi'nin 4'üncü toplantısına eş başkanlık edeceği de bildirildi.

Clinton, 6-7 Aralık'ta İrlanda'nın başkenti Dublin'e düzenleyeceği ziyarette de, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın bakanlar düzeyindeki toplantısına katılacak. Dublin'de, barış, insan hakları ve ekonomik büyümenin desteklenmesinde işbirliği alanlarını ele almak üzere İrlandalı yetkililerle biraraya gelecek ve ABD'nin küresel ölçekte insan haklarını desteklemede sağladığı başarılar hakkında bir konuşma yapacak olan Clinton, 7 Aralık'ta da Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'taki çeşitli temaslarının ardından Avrupa turunu tamamlayacak.

(AA/GÜL)