Avrupa Birliği (AB), Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) çalışmalarını desteklemek amacıyla komiteye ek fon sağladı.

Avrupa Komisyonu açıklamasına göre, Avrupa Komisyonu 2015 yılı başında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile 7. katkı anlaşmasını imzalayarak, Kıbrıs’taki Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 2,6 milyon Euro ilave katkı sağladı.

2 milyon Euro üzerindeki bir miktarın kullanım için aktarıldığı belirtilen açıklamada, ek fonların, Avrupa Birliği’nin komitenin desteklemeye devam etmesi konusundaki kararlılığını vurguladığı belirtildi.

Geçmişin acı mirasını ele alarak komitenin yaptığı çalışmaların, Kıbrıs’taki her iki toplum arasındaki yakınlaşma ve uzlaşma sürecine katkıda bulunduğu ifade edilen açıklamada, 2006 yılından beridir komitenin en büyük maddi destekleyicisinin AB olduğuna işaret edildi.

Yeni AB fonlarının, süreçteki tüm evrelere dahil olan iki toplumlu Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk bilimsel ekiplerin çalışmalarının maliyetlerini karşılayacağı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“İki toplumlu ekipler, KŞK’nın en önemli varlıklarından biridir. Projenin başlangıcından beri, iki toplumlu ekipler birlikte çalışmakta ve iki toplum arasında işbirliği ve güvene dayalı başarılı örnek teşkil etmektedir.

Fonlar; araştırma, kazı, gömü yerinden çıkarma, DNA analizi, kayıp şahısların aileye iade edilmeleri ile ilişkin masrafları da karşılamakla birlikte etkinlik, eğitim ve güven artırıcı farkındalık çalışmalarına da katkı sağlayacaktır.”

“2014 EN ÇOK KİMLİK TEŞHİSİNİN YAPILDIĞI YIL”

Açıklamada, 2014 yılının en çok kimlik teşhisinin yapıldığı yıl olduğuna da dikkat çekilerek, kayıp olarak bildirilen 157 kişinin ailelerine iade edildiği belirtildi ve şöyle devam edildi:

“2006’dan beri 573 kaybın kalıntıları tanımlandı ve ailelerine iade edildi. Bu yeni fon ile AB’nin KŞK’ya yaptığı toplam katkı 14,7 milyon Euro oluyor. Proje ile ilgili güncel bilgiye http://www.cmp-cyprus.org/. Web sitesinden ulaşabilirsiniz.”