YURTTAŞLIK VE DAİMİ İKAMETGAH

Aziz Gürpınar, yurttaşlık ve daimi ikametgah konusunun da kronik ve ciddi bir sorun olduğunu ifade ederek Yurttaşlık Yasa Tasarısı, Daimi İkametgah Yasa Tasarısı ve Yabancıların Çalışma İzinleri Yasa Tasarılarının halen Meclis komitesinde bulunduğunu kaydetti.

Eski İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay döneminde, onun ciddi katkılarıyla hazırlanan bu tasarılara dönemin Çalışma Bakanlığı’nın da katkıda bulunduğunu anlatan Gürpınar, konuyu yakından bildiğini söyledi.

DAİMİ İKAMETGAHLA İLGİLİ TASARI ÖNCELİKLİ

Gürpınar, Daimi İkametgah Yasa Tasarısı’nı ivedilikle ele almak istediklerini, çünkü bu tasarıda büyük bir anlayış birliği sağlandığını açıkladı. Birçok insana gündelik hayatta kolaylık sağlanacağını, sorunların çözümleneceğini belirten Aziz Gürpınar, ardından da daha tartışmalı olmasını bekledikleri Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın görüşüleceğini ifade etti.
6 YIL ÇALIŞMA-İŞ KURMA İZNİYLE ÇALIŞANLARA DAİMİ İKAMETGAH VE BEYAZ KİMLİK

İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, Daimi İkametgah Yasa Tasarısı’nın neler öngördüğüyle ilgili bilgi verirken, ülkede 6 yıl boyunca çalışma veya iş kurma izniyle çalışan ve yasal olarak ikamet eden yabancı uyruklu kişilere “daimi ikametgah hakkı” verileceğini, bunun da beyaz kimlikle ifade edileceğini açıkladı.

Aziz Gürpınar, böylece bu kişilerin vize uygulamalarından ve her yıl çalışma izni alma prosedüründen kurtulacağını, ayrıca gündelik hayatta birçok faydaları olacağını; bu durumdaki kişilerin 2 veya 3 yılda bir yapacakları beyanlarla bilgilerinin güncelleneceğini söyledi.

Gürpınar, bu kapsamdaki kişilerin Yurttaşlık Yasası’nda düzenlenecek süreyi tamamlamaları halinde yurttaşlık hakkından da yararlanacağını ifade etti. Gürpınar, halen Meclis komitesi gündemindeki tasarıda bu sürenin 15 yıl olarak öngörüldüğünü bildirdi.