5 mil’de Denize “Beleş” girildi

Dün 5 Mil (Escape/Çıkarma) Plajı önünde buluşan yurttaşlar, Anayasa’da da kendilerine tanınan ‘denizlere ücretsiz erişim’ hakkını kullanarak ücret ödemeden plaja girdiler.


Günlük Kıbrıs’tan Kamil İpçiler’in haberine göre;

Son yıllarda giderek toplumsallaşan bir başka hak mücadelesi, “beleşe deniz” eylemleri bu yaz da devam ediyor.

Dün 5 Mil (Escape/Çıkarma) Plajı önünde buluşan yurttaşlar, Anayasa’da da kendilerine tanınan ‘denizlere ücretsiz erişim’ hakkını kullanarak ücret ödemeden plaja girdiler.

Yanlarında getirdikleri yiyecek, içecek ve şemsiyeleri ile plaja giren yurttaşlar, herkesin denizlere ücretsiz erişim hakkının olduğunu, işletmenin hizmetlerinden faydalanılmaması durumunda herhangi bir ücret talep edilemeyeceğini vurguladı.

“Girişte ücret alınması, yiyecek ve içeceğe izin verilmemesi yasal değildir” diyen eylemciler, işletmenin yalnızca sunduğu (şezlong, duş, kabin vb) hizmetlerden ötürü ücret talep edebileceğini belirtirken, herkesin istediği plaja ücretsiz erişmeye yasal hakkı olduğunun altını çizdi.


İşletme Karanfil Verdi, Eylemciler Teşekkür Ederek Geri Çevirdi

Öte yandan 5 Mil’de bulunan işletme “beleşe deniz” eylemcilerinin plaja girişlerine engel olmayarak yasal hakkı gasp etmemiş oldu. Plaja girişleri sırasında eylemcilere karanfil uzatan işletme görevlilerine eylemciler teşekkür ederek, “işletmeden beklentilerinin denize ücretsiz erişim hakkını kullanan tüm yurttaşlara aynı şekilde zorluk çıkarılmaması” olduğunu söylediler.


Havlularını Koyacak Yer Bulamadılar: “İşletme tüm plajı işgal edemez”

Denize ücret ödemeden erişebilen eylemciler, plajda ise havlularını kuma serebilecekleri bir alan bulamadılar. Eylemcilerden Baraka Aktivisti Nazen Şansal, işletmenin tüm plajı şezlongları ile işgal edemeyeceğini, şezlong hizmetinden yararlanmak istemeyen yurttaşlar için de boş alanlar bırakılması gerektiğine dikkat çekti.


Milletvekilinden Destek: “Tüm halk ve Girneliler gibi bu mücadeleyi takip ve takdir ediyorum”

5 Mil (Escape/Çıkarma) Plajı’nda gerçekleştirilen “beleşe deniz” eylemine, CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe de destek verdi. “Tüm halk ve Girneliler gibi bu mücadeleyi takip ve takdir ediyorum” diyen Özdenefe, “aslolan yurttaşların Anayasal hakkıdır, bu da hiçbir şekilde engellenmemelidir” ifadelerini kullandı. Özdenefe “İşletmeler elbette sundukları hizmetler karşısında bazı hizmetler talep edebilmelidirler, buna da buradaki kimsenin itirazı yoktur. Fakat özellikle Girne genelinde, rahatsızlık duyulan konu ücret ödemeden plaja adımınızı dahi atamamanızdır. İnsanların Anayasal özgürlüklerini engelleyen budur” dedi.

(Günlük Kıbrıs)