4 Canın Bedeli 5 Yıl

20 Ocak 2014’te Alaköy yolu Türkeli kavşağında meydana gelen ve 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazasıyla ilgili davada karar okundu.

Ömer Güran’ın başkanlığındaki, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yagıç Alev Ulunay huzurunda, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada karar açıklandı.

“Ölüme sebebiyet verme” ve “sürat” suçlamaları olmak üzere toplam 10 davadan itham edilen sanık Çiğdem Altınfincan, 5 yıl hapse mahkum edildi.

Olay nasıl olmuştu?

20 Ocak’ta Türkeli kavşağında Çiğdem Altınfincan’ın yönetimindeki araçla karşı şeride geçerek başka araçlara çarpması sonucu meydana gelen kazada, İmge Kozok, Ayşe Hadımcı Candemir ve Figen Arkın’ın olay yerinde, Dilek Yımaz ise 1 Şubat’ta hayatını kaybetmişti.

Altınfincan 5 yıl hapse mahkûm edildi…

Lefkoşa – Güzelyurt ana yolu üzerinde Türkeli kavşağında 20 Ocak 2014’te meydana gelen ve 4 kişinin ölümüyle 2 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan trafik kazasıyla ilgili olarak yaklaşık 1 yıldır yargılanmayı hükümsüz tutuklu olarak bekleyen sanık Çiğdem Altınfincan hakkındaki karar bugün Lefkoşa Ağır Ceza mahkemesi tarafından açıklandı.

Lefkoşa Ağır Ceza mahkemesi heyeti Başkan Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay’ın oybirliği ile vermiş olduğu kararı Başkan Güran okudu. Okunan kararda sanığın lehine ve aleyhine olan hususları değerlendiren Başkan Meydana gelen kazanın çok ciddi neticelere sebep olduğunu 4 kişinin hayatını kaybederken 2 kişinin de yararlandığını belirtti. Kazanın meydana geldiği yolun kazayı önleye bilecek bariyerlerle çevrili olmadığını da değinen Başkan kazalarda Avrupa’da ön görülen cezaların uygulanmasının tartışıldığını ancak o cezalarında incelenmesinin yanında oralardaki yol ve trafik eğitimlerinin de incelenmesi gerektiğini belirtti. Ülkemizde ölümlü ve ölümsüz trafik kazalarının artış içinde olduğunu bu nedenle verilecek cezalarda toplum menfaatinin de düşünülmesi gerektiğine değinildi.

Başkan Güran meydana gelen kazalarda sürücü hatalarının yanı sıra, yollarında kazaya sebebiyet verdiğine vurgu yaptı. Başkan Ömer Güran huzurundaki meselede sanığın tedbirsiz ve aceleci bir şekilde sürüş yaparak direksiyon hâkimiyetini kaybedip, karşı şeritte masum bir şekilde seyreden 4 kişiye çarparak ölümlerine neden olduğunu meydana gelen bu kazada sanığa olumsuz etki edecek hiçbir unsurun bulunmadığını, havanın açık ve ölenlerin kazaya hiçbir katkıları olmadığını belirterek sanığın tamamen kendi dikkatsizliği ve tedbirsizliği sonucu tehlikeli sürüş yaparak kazaya neden olduğunu söyledi. Başkan 2 yol arasında bariyer olmamasının kazayı oluşturan şartlardan biri olduğunu ancak sanığın direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi ile kazanın meydana geldiğini bu olayda neticeden çok nedenin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Başkan Ömer Güran, yargılanmakta olduğu dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme suçunun 7 yıla kadar hapislik cezası öngördüğünü ifade etti. Sanığa ceza takdir ederken sanık aleyhine ve lehine olan unsurlarında değerlendirdiklerini hapislik cezası vermeyi uygun ve adil bulduklarını bu bağlamda sanığı 5 yıl hapse mahkûm ettiklerini açıkladı.

Sanığın mahkûm olduğu olay şöyle meydana gelmişti:

Lefkoşa – Güzelyurt ana yolu üzerinde Türkeli kavşağında 20 Ocak 2014’te Çiğdem Altınfincan’ın yönetimindeki araçla karşı şeride geçerek başka araçlara çarpması sonucu meydana gelen kazada, İmge Kozok, Ayşe Hadımcı Candemir ve Figen Arkın’ın olay yerinde, Dilek Yımaz ise 1 Şubat’ta yoğun bakıma kaldırıldığı hastane de hayatını kaybetmişti.

Çiğdem Altınfincan, “Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme” ve “sürat” suçlamaları olmak üzere toplam 10 davadan yargılanmakta idi.