ANALİSTLER, GÜNEY KIBRIS'TAKİ EKONOMİK SORUNLARIN DA ETKİSİYLE, HAZİNE İHALELERİNDE YÜKSELEN FAİZLERİN MALİYETİNİN YAKLAŞIK 500 MİLYON LİRA OLDUĞUNU BELİRTİYOR

UZMANLAR, HAZİNE'NİN MART AYINDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ İHALELERDE FAİZLERİN YÜKSELMESİNDE, ABD FAİZLERİNDEKİ GELİŞMELERİN DE ROLÜ OLDUĞUNU KAYDEDİYOR

ATA PORTFÖY FON YÖNETİM DİREKTÖRÜ CEM TÖZGE:''HAZİNE BU AYKİ BORÇLANMA HEDEFİNİ TUTTURDU, AMA FAİZLER TÜM VADEDE OLDUKÇA YÜKSELDİ''

2 Türkiye’de Hazine'nin mart ayında gerçekleştirdiği ihalelerde düşük talep nedeniyle faizler beklenen seviyelerden yüksek gerçekleşti. Analistler, Hazine'nin mart ayında gerçekleştirdiği ihalelerin düşük talep, Güney Kıbrıs da yaşanan gelişmeler ve ABD faizlerinde yaşanan gelişmelerin etkisiyle beklentilerden yüksek bir faiz oranıyla borçlandığını kaydetti.

AA muhabirine, Hazine'nin mart ayında gerçekleştirdiği tahvil ihalelerindeki faiz oranlarına ilişkin değerlendirme yapan uzmanlar, ihalelere gelen düşük talep nedeniyle faizlerin bu yıl gerçekleşen ihalelerde en yüksek seviyede oluştuğunu belirtti.

Hafta başında gündeme gelen, Avro bölgesi maliye bakanları ve IMF nezdinde alınan çözüm önerisinin Güney Kıbrıs'a sağlanacakmilyar avroluk kurtarma paketine karşılık Rum bankalarında mevduatı olan herkesin vergilendirilmesi konusunun, Hazine'nin ihalelerine de olumsuz yönde yansıdığını ifade eden uzmanlar, bu sorunun Hazine'ye maliyetinin yaklaşık 500 milyon lira olduğunu savundu.

Önümüzdeki döneme ilişkin de öngörülerini paylaşan uzmanlar, Merkez Bankasının uygulayacağı para politikaları, mart ayı enflasyon rakamları ve dış ticaret rakamlarının tahvil-bono piyasasına yön verecek gelişmeler olacağını, özellikle yabancı ilgisinin azalmasının, faizlerdeki baskıyı gelecek döneme de taşıyabileceğini dile getiriyor.

Öte yandan Hazine'nin 19 Şubat'ta gerçekleştirdiği gösterge tahvilin yeniden ihracında faiz oranı yüzde 5,76 iken 19 Mart'ta gerçekleşen yeniden ihraçta faiz oranı yüzde 6,17'ye yükseldi. Hazine, gösterge tahvilin ilk ihracını 8 Ocak'ta gerçekleştirirken, faiz oranı yüzde 6,seviyesinde gerçekleşmişti.

''BAŞARILI BİR İHALE GERÇEKLEMESİNDEN BAHSETMEK ZOR''

Hazine'nin mart ayı ihalelerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, ocak ve şubat aylarında 2 yıllık gösterge tahvile giden rekor talep sonrası mart ayı ihalesinde giden teklifin çok düşük kalmasının, faizlerin yükselmesine sebep olduğunu söyledi.

Bunun altında yatan birkaç sebep olduğunu belirten Tözge, birkaç haftadır Merkez Bankasının Açık Piyasa İşlemleri (APİ) kanalı ile verdiği fonlamada bir miktar kısıntıya gitmesinin, zaten kısa vadeli tahvillere bir süredir satış getirdiğini ifade etti.

Öte yandan, Güney Kıbrıs haberleri ile birlikte kurdaki değer artışının Merkez Bankasının 26 Mart toplantısında faiz indirimi olasılığını azalttığı görüşlerinin güçlenmesinin ihaleye yabancıların çekimser kalmasına sebep olduğunu anlatan Tözge, daha önce pozisyon almış olanların da kar satışlarına yöneldiğini vurguladı. Tözge, Hazine'nin bu ayki borçlanma hedefini tutturduğunu, ama faizlerin tüm vadede oldukça yükseldiğini belirtti.

Başarılı bir ihale gerçeklemesinden bahsetmenin zor olduğunu dile getiren Tözge, zaten bir süredir ABD faizlerindeki oynaklığın gölgesinde düşük performans gösteren uzun vadeli Türk tahvillerinin, yabancıların olmadığı bir ortamda ihale sonrası hacimsiz bir şekilde yükselmeye devam ettiğine dikkati çekti.

Uzun vadeli tahvillerde yüzde 7,25, 2 yıllık gösterge tahvilde de yüzde 6,25'in alımların geldiği bir seviye olarak ön plana çıktığına işaret eden Tözge, ''Yurt dışında önemli bir gelişme olmadığı sürece faizlerin belli bir süre yatay bir bantta hareket etmesi daha olası gözükmekte. Aşağı yönlü hareketler ise yüklü nisan ve mayıs ihalelerin gölgesinde kalabilir'' dedi.

(AA/ID/GUR)