ANGOLEMLİ: “KAYIT DIŞI EKONOMİ SADECE YASALARLA YA DA BAKANLA KONTROL ALTINA ALINAMAZ.. EL BİRLİĞİYLE DENETİM ŞART”

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüştüğü toplantının öğle arasından sonraki bölümünde ilk sözü TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli aldı.

Angolemli, komite görüşmelerinin, birtakım şeylerin daha iyi anlaşılması bakımından oldukça faydalı bulduğunu söyledi. Daha çok rakamlardan bahsedildiğini ancak yapılanların eğitime, sağlığa ve göçü engellemeye katkısına bakmak gerektiğini kaydeden Angolemli, cari açığın bu kadar yüksek olduğu düşünülürse, ülkedeki gelişmelerin dengeli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

Hüseyin Angolemli, kayıt dışı ekonomi ve kaçak iş gücü konusunda yapılanları da eleştirerek, af dışındaki yöntemlerle, el birliğiyle denetim yapmak gerektiğini söyledi. Kayıt dışı ekonominin sadece yasalarla ya da bakanla kontrol altına alınamayacağını kaydeden
Angolemli, özel sektörde sendikalaşmanın devlet tarafından teşvik edilmesi halinde, gerekli denetimin yapılabileceğini savundu.

Muhtarlara verilen ödenek uygulamasını da eleştiren Angolemli, bu uygulamanın muhtarları yalancı olmaya ittiğini savundu.

Angolemli, batan bankalarla ilgili uygulamaların sonuçlarının açıklanmasını istedi. Fonların bütçeye aktarılmasını da eleştiren Angolemli, fonların amaçlarına uygun kullanılması gerektiğini söyledi.

Asgari ücret konusunda da hükümetin devreye girmesinin şart olduğunu kaydeden Angolemli, hükümetin ağırlığını koyarak sorunu çözmesi gerektiğini belirtti. Angolemli, mevcut hükümetin olaya müdahale edip, ağırlığını koymak yerine, yasa değişikliğini gündeme getirerek, işi oyaladığını savundu.

Hüseyin Angolemli, toplanan vergilerin amacına uygun, yerinde kullanılıp kullanılmadığının merak konusu olduğunu söyledi. Aynı işi yapan kişilerin farklı maaş almasının göçü pompaladığını savunan Angolemli, bu duruma son vermek gerektiğini belirtti.

Angolemli, göçü pompalayan bir diğer konunun da askerlik konusu olduğunu belirterek, bu konuda çok dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Angolemli, hükümetin büyük ortağının askerlin süresinin kısaltılması konusunda “Süreyi kısaltalım da Türkiye’den asker mi getirelim” yönünde bir açıklamada bulunduğunu ileri sürerek, bunu eleştirdi.

Türkiye’den getirilecek su konusunda da hükümet ortaklarının birbirinden farklı açıklamalarda bulunduğunu savunan Angolemli, su konusunda uzmanların istihdam edilmesinin yanısıra CAS çalışanlarının istihdamı ve KTHY tazminatlarının ödenmesi konusunda bütçeye gerekli kalemlerin konup, konmadığını sordu.

Alçak ormanlarla ilgili uygulamaları da eleştiren Angolemli, yasanın hayata geçirilmesini istedi.

MUNGAN

Hüeyin Angolemli’nin konuşmasının ardından söz alan Maliye Bakanı Zeren Mungan, bütçeye cari harcamalara kaynak ayırmak yerine reel seltörlere aktarmak gerektiğine inandığını ancak ada ülkelerinin çoğunda hizmet sektörünün öne çıkmasının dünya genelinde  görülen bir uygula olduğunu söyledi.

Mungan, muhtarlarla ilgili ciddi düzenlemelerin şart olduğunu belirterek, muhtarların statüsünün geliştirilmesi gerektiğine inandığını kaydetti.

Faaliyetlerine son verilen bankalarla ilgili yasal düzenlemenin 2013’te meclise gönderildiğini söyleyen Mungan, tasfiye edilen bankaların, batan bankalarla aynı uygulamaya maruz kalmasının öngörüldüğünü belirtti.

Mungan, fonların belli amaçlarla kullanılmak üzere oluşturulduğunun doğru olduğunu ancak kullanım amacından sapmalarından dolayı genel bütçe içinde değerlendirildiğini söyledi.

Maliye Bakanı Mungan, hükümetin asgari ücreti yılda 2 defa belirleme prensibi bulunduğunu ve bu yönde görüşmeler başlatıldığını ancak işçi tarafının masaya teknik olarak mümkün olmayan bir artışla geldiğini belirtti.

Su konusunda mühendise ihtiyaç olduğunu ve ocak ayında münhal açacaklarını söyleyen Mungan, istihdam konusundaki kısıtlamanın da yasayla yapıldığına işaret etti.

Kamu reformuyla ilgili çalışmalara da değinen Mungan, devletin kalıcı kadrolarla faaliyetlerini sürdürmesine imkan sağlayacak düzenlemeler öngördüklerini söyledi.

Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın ardından UBP Milletvekili Ersan Hamza Saner söz aldı.