2015-2016 Adli Yılı Açılış Töreni bugün Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, bazı bakan ve milletvekilleri, Başsavcı Aşkan İlgen, hukuk çevreleri, askeri ve polis yetkilileri, siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileri ve diğer bazı yetkililer yanında, yurtdışından gelen yüksek mahkeme başkanı ile yargı temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ile başlayan tören, müzik dinletisi ile devam etti. Dinletinin ardından sırasıyla; Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Baro Konseyi Başkanı Ünver Bedevi, Başsavcı Aşkan İlgen, TC Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, TC Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Pakistan Yüksek Mahkeme Üyesi Asıf Khosa, Kosova Anayasa Mahkemesi Üyesi Dr. Altay Suroy, Arnavutluk Anayasa Mahkemesi Üyesi Fatos Lulo, TC Anayasa Mahkemesi temsilcisi Recep Kömürcü ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı birer konuşma yaptı.

2015–2016 adli yılın açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, bu törenlerin bir yüzleşme niteliğinde olduğunu kaydetti, “Bu törenlerde sadece hukuk dünyasındaki sıkıntılarla değil, kendimizle, toplumsal düzenimizle yüzleşiyoruz” dedi.

Geçmiş yıllarda bonzaiden, sokak aralarına giren bet ofislerden, çocukları, gençleri esir alan kumardan söz edilmediğini kaydeden Akıncı, “Sorunlar artıyor, bunları dile getirmek gerekli” dedi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, adli yıl açılış töreninde bu yıl bir ilk yaşandığını ve Türkiye ve diğer bazı ülkelerin Yüksek Mahkemelerinin başkan ve temsilcilerinin katkısıyla geniş katılımlı bir tören düzenlendiğini belirtti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, konuşmasında, yapılan çalışmalar ve karşılaşılan sorunlara yer verdi. Öneri, uyuşturucu, trafik, organize suç örgütleri ve ekonomik sorunlara bağlı olarak borçlularla ilgili davaların giderek arttığını, ülke genelinde denetimsizliğin ciddi bir sorun olduğunu kaydetti.

Öneri, yargıç eksikliği devam ettiğini, altyapı sorunlarının, yargının fonksiyonel olarak görevini tam anlamıyla yerine getirmesini engellediğini, adaletin erken tecelli etmemesinin nedenlerinden birisi olmayı sürdürdüğünü kaydetti.