Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 196 milyon 369 bin 590 TL olarak öngörülen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesini 5 milyon TL artırımla 201 milyon 369 bin 590 TL olarak oy çokluğu ile onayladı. 


   Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da yer alan komite toplantısında ilk sözü alan CTP İskele milletvekili Önder Sennaroğlu, UBP’nin her yeni bütçesinin bir önceki yılı arattığını savundu.
   Sennaroğlu, tarım sektöründeki tüm kesimlerin zorda olduğunu, cebine giren paranın azaldığını, neredeyse kalmadığını, üretimden koptuğunu savunarak, tarım sektörünün istenilen düzeyde olmadığını ve daha da gerilediğini belirtti.


   Üreticilerin ve insanların isyan noktasında olduğunu savunan Sennaroğlu, tarımın insanın hayatının her noktasında yer aldığını, bu yüzden tarıma büyük önem verilmesi gerektiğini söyledi.


   Sennaroğlu, 2013 yılının çiftçi ve üreticiler için zor bir yıl olacağını görmemenin “saflık” olduğunu savunarak, tarımda planlı kalkınma konusunda tek bir adım atılmadığını, icraatların günü birlik yapıldığını öne sürdü ve “tarımın yerlerde süründüğünü” iddia etti.


   Tarımda verimliliği artırmak için tohumun önemine vurgu yapan Sennaroğlu, bu konuda bakanlığa eleştiride bulundu ve “üreticinin kendi başının çaresine bakmak zorunda bırakıldığını öne sürdü.


   Başta narenciye, olmak üzere tarım sektöründe tüm alanlarda düşüş yaşandığını ve bakanlığın bu düşüşün önüne geçecek bir politikasının veya plan projesinin olmadığını savunan Sennaroğlu, bütçede bununla ilgili bir kalem görmediğini de ifade etti.


   Sennaroğlu, hayvancının hayvanını satamadığını, satsa da parasını alamadığını veya uzun vadede aldığını anlattı. Tarım kredi faizlerinin düşürülmesi için bir çalışma göremediğini ifade eden Sennaroğlu, mazottaki yüksek fiyatların da üreticiyi etkilediğini kaydetti.


Angolemli, su projesini sordu


   TDP Gazimağusa milletvekili Hüseyin Angolemli de, su projesi konusunda detaylı bilgi istedi.


   Angolemli, su projesinin tamamlanması için az bir süre kaldığını, ancak halen hiçbir şeyin bilinmediğini, suyun nasıl kullanılacağı konusunda bakanlığın planı olmadığını savunarak, bakanlıktan bu konuda kendilerine komitede proje sunulacağını sanarak geldiğini ancak öyle bir hazırlık görmediğini dile getirdi.


   Tarım sektörünün insanın temel gıda maddelerini ürettiğini, dünyada bu sektöre çok değer verildiğini ifade eden Angolemli, KKTC’de de çiftçiye üreticiye önem verilmesini, vergi indirimli mazot verilmesini ve alacaklarının günü gününe ödenmesini istedi.


   Ülkede üretilmesine rağmen, karpuz gibi ürünlerin yurt dışından getirilip ülkede satılmasının üreticiye en büyük darbe olduğunu savunan Angolemli, hükümetin tarım sektörünü kollaması gerektiğini, bu sektörü ayakta tutması gerektiğini kaydetti.
  
Yektaoğlu, su ürünlerine dikkat çekti


   CTP milletvekili Mustafa Yektaoğlu ise, KKTC’nin geçen yıl 624 ton taze balık, 615 ton donmuş balık ve 500 ton konserve balık ithal ettiğini, 620 ton civarında da balık yakalandığını kaydetti. Yektaoğlu, rakamlara bakıldığında bir ada ülkesi için bu rakamın yeterli olmadığını, çünkü ülkenin bir ada olduğunu ve orkinosların bu bölgede yuvaları olduğunu vurguladı. 


   Yektaoğlu, Kıbrıs Türklerin, ton balıklarını koruma amacı güden İCCAB isimli uluslararası kuruluşa üye olmadığına, bu yüzden KKTC’ye kota verilmediğine işaret etti.


   Rumların orkinosta büyük gelirler elde ettiğini ve bu tek yanlı girişimiyle Kıbrıs’ın bütün haklarını kullandığını, AB’den de balık avlama teşkilatını ve malzemesini geliştirmek için 17 milyon Euro yardım aldığını ifade eden Yektaoğlu, AB’nin ayrıca başka ülkelerden kota hakkı aldığını ve üyelerine verdiğini anlattı.


Bakan eleştirileri cevapladı


   Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, bütçeleri görüşülürken, bütçeye görüş ve düşünceleriyle katkı koyan milletvekillerine teşekkür ederek, balıkçılık sektörünün ülke için çok önemli olduğunu ve bakanlık olarak balıkçılığın geliştirilmesi ve kalkındırılması için bütçede kaynak ayırdıklarını, gerekirse artırabileceklerini söyledi. 


   Amcaoğlu, yeni balıkçı barınaklarının yapılması için projelendirme çalışmalarının sürdüğünü, balıkçıların geliştirilmesi için kooperatif kurduklarını ve çalışmalar yaptıklarını anlattı. 


   Amcaoğlu, gıda güvenliği ve güvenilirliği konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını, bu yıl 9 ayda 2 bin 300 tahlil yaptıklarını ifade ederek, KKTC’nin, gıda güvenliğinde AB ve dünya standartlarından daha ilerde olduğunu, bu konuda çok hassas olduklarını ve hatır gönül içinde olmadıklarını kaydetti. 
   Ödemelerin gününde ve zamanında yapılması için ciddi bir uğraş verdiklerini, tarım ve hayvancılık sektörüne 100 milyon TL destek verdiklerini ifade eden Amcaoğlu, bunun yanında hibeler, faizsiz krediler ve destekler verdiklerine dikkat çekti.