Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Senato Konferans Salonun’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

GAÜ Atatürkçü Düşünce Kulubü tarafından organize edilen tören kapsamında 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Anma Günü dolayısıyla konuşmalar ve şiir dinletileri gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan törende, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını GAÜ Eğitim fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Bal yaparken, Bal konuşmasında, öncelikli olrak GAÜ Atatürkçü Düşünce Kulübü’ne düzenledikleri tören için teşekkürlerini sunarak, Çanakkale destanının kısa zamanda anlatılamayacak kadar büyük ve önemli bir destan olduğunu belirtti. Bal, konuşmasının devamında Çanakkale Destanı ve ruhundan bahsederek, Çanakkale Zaferi’nin günümüzde dahi tüm dünya tarafından konuşulan önemli bir zafer olduğunu vurguladı.

GAÜ Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Cevdet Bakır, Çanakkale Zaferi’nin denizcilik tarihi açısından önemine değinerek, Abdülhamit döneminde deniz donanmasının karşı isyan korkusundan dolayı zayıflatılmasına rağmen, Nusret mayın Gemisi’nin tek başına 26 mayın döşeyerek düşman donanmalarını bertaraf ettiğini vurguladı. Deniz donanmasının bu tip savunmalarda öneminden bahseden Bakır, Türkiye gibi denizler ile çevrili ülkelerde donanmanın kitit noktada olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından, öğrenciler tarafından günün anlam v e önemi ile ilgi şiir ve yazılar okundu.