BAŞBAKAN YARDIMCISI DENKTAŞ MESAJ YAYINLADI

DENKTAŞ: “ALO 171 TÜKETİCİ ŞİKAYET HATTI 24 SAAT HİZMET VERİYOR”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, tüketicilerin şikayetlerini Ticaret Dairesi bünyesinde kurulan ve 24 saat hizmete açık olan “ALO 171 Tüketici Şikayet Hattına” bildirebileceğini vurguladı.

Denktaş, satıcı ve tüketicilerin dengeli bir şekilde korunması, hakları konusunda bilgilendirilmeleri, tüketicilere haklarının teslimi ve bu sayede vatandaşların yaşam kalitesinin yükseltilmesi için “Tüketicileri Koruma Yasası”nın da uygulanması konusunda azami çaba harcadıklarını kaydetti.

Ekonomi Bakanı Serdar Denktaş, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Denktaş, temel insan haklarından biri olan tüketici hakları ile ilgili ülkede “Tüketicileri Koruma Yasası” çıkarıldığını ve tüketicilere önemli haklar verildiğini ifade ederek, bakanlık olarak bu yasanın uygulanması için azami çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Bakanlığa bağlı Ticaret Dairesi bünyesinde Tüketicileri Koruma Yasası’nın uygulanabilmesi için Yasanın öngördüğü “Tüketici Konseyi” ve “Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti”  ve “Reklam Denetleme Kurulu” kurulduğunu ifade eden Denktaş, ayrıca Ticaret Dairesi mevzuat alt yapısı henüz olmamasına rağmen “Tüketici Hakları Birimi”nin oluşturulduğunu ve iki personelin bu birime görevlendirildiğini kaydetti.

Birimin tüketicilerden gelen şikayetleri alarak tüketici ve satıcılar arasındaki iletişimi sağladığını ve onları yasa hakkında bilgilendirdiğini ifade eden Denktaş, birimin gelen şikayetler üzerine ilk olarak tüketici ile satıcı arasında uzlaşma sağlamaya çalıştığını kaydetti.

Denktaş, birçok şikayetin bu şekilde çözümlendiğini, çözümlenemeyen şikayetlerin ise yasa altında kurulan  “Mal ve Hizmetler Hakem Heyetinde” görüşülüp karara bağlandığını ifade eden Denktaş, bugüne kadar heyetin birçok olayı görüştüğünü ve karara bağladığını belirtti.
Denktaş mesajına şöyle devam etti:

“Ticaret Dairesi bünyesinde kurulan ALO 171 Tüketici Şikayet Hattı yirmi dört saat cevap ve kayıt sistemi ile hizmete açıktır. Tüketiciler, şikayetlerini veya sormak istedikleri konuları bu şekilde Ticaret Dairesi’ne  ulaştırabilirler.

Ticaret Dairesi, tüketici ve satıcıların bilgilendirilmesi, Yasanın tanıtılması, tüketici bilincinin geliştirilmesi ve farkındalık yaratılması amacı ile çeşitli materyaller (Broşür, Kart, Poster) hazırlayıp ülke genelinde dağıtmış, çeşitli televizyon ve radyo programları düzenlenmiştir. Ayrıca yıl içerisinde  Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak, liselerde öğrencilere yönelik eğitim seminerleri düzenlenmiştir.

Bakanlık olarak ülkemizde tüketici bilincinin geliştirilmesi, tüketicinin korunması için gerek mevzuatımızın gerekse altyapının geliştirilmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Halkımızın, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü’nü kutlar, hedeflere ulaşmak için Bakanlığımızın ilgili bakanlıklar, meslek odaları ve tüketici örgütleri ile işbirliği halinde çalışmaya devam ettiğini belirtiriz.”