“KALP HASTALIĞI RİSKİ AZALTILABİLİR”

YDÜ Hastanesi Başhekimi Dr. Sevim Erkmen, 12-18 Nisn Kalp Haftyası nedeniyle yaptığı açıklamada; Dünya’da, eğitim ve gelir düzeyindeki yükselme, bulaşıcı hastalıkların kontrolü, beslenme alışkanlıklarının değişmesi yaşam süresinin artmasına imkan tanımakta olduğunu belirterek, “yaşam süresinin uzaması olumlu bir gelişme olsa da beraberinde kronik hastalıkların artmasına da neden olmaktadır” dedi.

Ölüm nedenlerinin başında gelen kalp damar hastalığının çeşitli tedbirlerle önüne geçilebilmekte olduğunu vurgulayan Erkmen, erken yaşlardan itibaren önlem alınmasının ve Kalp hastalığından korunmaya dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ERKEN YAŞLARDAN İTİBAREN ÖNLEM ALINMALI

Dr. Erkmen, kalp hastalıklarına karşı çocuk yaştan itibaren önlem alınması gerektiğini kaydederek, “Özellikle çocuklara erken yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam alışkanlıklarının kazandırılması bu tür rahatsızlıklardan korunmalarını, sağlıklı ve uzun bir ömür geçirmelerini sağlayacaktır. 5-15 yaş grubu çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının erken tanı ve tedavisi çok önemlidir. Romatizmal kalp hastalıklarına neden olabilecek bademcik enfeksiyonları zamanında ve etkin bir şekilde tedavi edilmelidir.” dedi.

KALP HASTALIĞINDAN KORUNMAYA DİKKAT EDİLMELİ

“Kalp hastalıklarından korunmak için sigara ve alkolden uzak durmalı, sağlıklı vücut ağırlığı korumalı” diyen Dr. Erkmen, Dünya Sağlık Örgütü, kan basıncı, obezite, kolesterol yüksekliği ve sigara etkenlerinin kontrolü ile kalp damar hastalıklarının görülme sıklığının yarıya indirilebileceğinin altını çizdi.