Kuzey Kıbrıs’ta işlenen cinayetlerin başında Mağusa bölgesi dikkat çekti. 11 yıl içerisinde Mağusa bölgesinde 18 cinayet gerçekleşirken, ikinci sırada da 16 cinayetle Girne bölgesi yer aldı. Kuzey Kıbrıs’ta son 11 yılda meydana gelen cinayetler tüyler ürpertti.  Küçük bir adada 11 yılda 63 cinayet gerçekleşirken, cinayetler sonucu 74 kişi hayatını kaybetti. Birçok cinayet olayı aydınlanırken, birçoğunun katilleri ise halen daha bulunamadı. Cinayetler sonucunda ikisi çocuk olmak üzere 49 erkek hayatını kaybederken, 25 de kadın hayatını kaybetti.


CEZALAR ARTTI


6 cinayet mafya hesaplaşmasından, 8 cinayet karı-koca arasında meydana gelirken, onlarca çocuk öksüz kaldı. Aşk ve kıskançlık meselelerinden ise 10 cinayet meydana gelirken, 6 kadın öldürüldü. 11 yılda meydana gelen, 63 cinayetin 51‘i aydınlanırken, 12’si ise aydınlatılmadı. Cinayet suçlarının artışı müebbet hapis cezasının süresini de artırdı. Özellikle müebbet hapis cezası ile yargılanan kişilere artık 40 yıl üzerinden cezalar verilmeye başlandı.


EN FAZLA MAĞUSA BÖLGESİNDE


2001 yılında 4, 2002’de 7, 2003’te 8, 2004’te 9,2005’te 6, 2006’da 7, 2007’de 4, 2008’de 3, 2009’da 5, 2010’da 4 cinayet, 2011’de 3 cinayet ve 2012’nin ilk dokuz ayı içerisinde ise 3 cinayet gerçekleşti. Son 11 yıl içerisinde en fazla cinayet Mağusa bölgesinde işlenirken, ikinci sırada da Girne bölgesi yer aldı. Mağusa bölgesinde 18, Girne’de 16, Lefkoşa’da 13, Güzelyurt’ta 9, Lapta’da 4, Karpaz’da 2 ve İskele bölgesinde de 1 cinayet işlendi.


CİNAYETLERDE ATEŞLİ SİLAH TERCİHİ


Cinayetlerin başında mafya hesaplaşması, alacak verecek, soygun ve aşk türünde cinayetler oldukları göze çarptı. İşlenen 63 cinayetin büyük bir çoğunluğunda ateşli silah kullanıldı. Katiller, genellikle kurbanlarının canını ateşli silah ile alıyor. Bıçakla işlenen cinayetlerde dikkat çekici boyutta. Bıçak kullanmayı tercih eden katiller kurbanlarına ya defalarca bıçak darbesi vuruyor ya da boğazını kesiyor. Cinayetlerde boğma olayları da meydana gelirken 63 cinayetin 23’ü tabanca ve 6’sı boğma ile gerçekleşti. Cinayetlerin en acımasızı Haspolat’ta sakin Erol Diker’in 7 yaşındaki öz oğlu Mustafa Diker’e önce tecavüz edip, arından darp ederek yastıkla boğmazı ve çöplüğe atması oldu. En can yakıcı ise Beyarmudu sakini Ahmet Mesut Kafkas’ın oldu. Kafkas, cinayet zanlıları tarafından ilk önce darp edildi ardından ise ölmesi için diri diri yakıldı.


AİLE İÇİ ŞİDDET


Son 11 yıl içerisinde aile içi şiddet olaylarının da artış göstermesi dikkat çekti. Aile içi şiddetin, kavganın, tartışmanın neden olduğu bu cinayetler, bir gerçeği ise gözler önüne getirdi. Şuan da aile şiddeti yüzünden onlarca çocuk yetim kalırken, bu çocukların kaç tanesinin ise psikolojik tedavi gördüğü merak konusu.


12 CİNAYET AYDINLATILAMADI


2001 ve günümüze kadar işlenen 63 cinayetten sadece 51’i aydınlandı.  Ancak bıçaklanarak öldürülen; Rasiha Mehtap, İzzet Topal ve Fatih Ergün’ün, otomobilinin içinde iple boğularak öldürülen Ali Kılıç, 7 kurşunla yaşamına son verilen işadamı Mehmet Reis’in ve bıçaklanarak öldürülen ve yaklaşık bir hafta sonra ölü olarak bulunan Dr. Erol Küfi ile Metin Ergülen, Güzelyurtlu ailesi, Zekai Kalendar, Jübile Döviz Bürosu’nun sahibi İbrahim Gazi Lefkonuklu cinayetlerinin katilleri ise bulunamadı. 4 Eylül 2012’de boğularak öldürülen İş adamı Ali Argüden’in de katilleri halen aranıyor.


DİDEM MENTEŞ/YENİDÜZEN