AKER: “DERGİMİZİN İLK SAYISI YAYINLACAK”

CEMAL: “MESLEK ETİĞİNE VE BASIN AHLAK KURALLARINA UYUM ŞART”

Kıbrıs Türk Basın Konseyi ile Gazeteciler Cemiyeti, “11 Temmuz Basın Günü” dolayısıyla mesaj yayınladı.

Kıbrıs Türk Basın Konseyi Başkanı Doç. Dr. Şule L. Aker, bu yıl 11 Temmuz Basın Günü’nde konseyin yayın organı “Gözlem” dergisinin birinci sayısının yayınlanacağını kaydetti.

Dergide yazarların yazıları, medyada izlenen gelişmeler ve medya hakkında bilgilerin yer alacağını belirten Aker, dergide yer alan yazıların Türkçe ve İngilizce olarak hazırlandığını kaydetti. Aker, “Böylece Konseyimiz uluslararası sorumluluklarını da yerine getirmeyi amaçlamaktadır” ifadesini kullandı.

Mesajda, “Dergimize maddi ve manevi katkıda bulunmak isteyen tüm vatandaşlarımızı dergimize davet etmek isteriz. Hep beraber nice 11 Temmuzlara” denildi.

GAZETECİLER CEMİYETİ

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti de ‘Basın Günü’ dolayısıyla yayınladığı mesajda, ülkede medyanın zor ve önemli bir süreçten geçtiğini belirterek, sorumluluk bilincinin ön planda tutulması gerektiği vurgulandı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akay Cemal, “Ülke siyasetinde artan kirliliğin medyaya bulaşmaması ve gazetecilerin etkilenmemesi için meslek etiğine ve basın ahlak kurallarına uyumun şart olduğunu” söyledi.

Cemal, Kıbrıs Türk medyasının, dünyadaki teknolojik gelişmelere ayak uydurmakla birlikte, toplumun diğer sektörlerinde olduğu gibi, çeşitli sorunlarla boğuştuğunu kaydetti. Cemal, bir kısım basında gelecek kaygısı nedeniyle gazetecilerin, huzurlu bir ortamda mesleğini sürdürmekte zorlandığını vurguladı.

Yaşam koşullarının, kamu görevlisi olmayan gazetecileri daha çok etkilediğini belirten Cemal, bunun da çalışma yaşamına olumsuz yansıdığını kaydetti.

Akay Cemal, “Hangi koşulda olursa olsun, gazetecinin taşeronluk veya yargısız infaz yapmasına şiddetle karşıyız. Bu bakımdan mesleğin gerektirdiği sorumluluk duygusunun hiçbir şekilde göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtmek isteriz. Kıbrıs Türk basınının şerefli bir geçmişe sahip. Buna leke sürmemek, ancak sorunları ve haksızlıkları da dile getirmek esas görev olmalıdır” dedi.

Geride bırakılan dönemde birçok değerli meslektaşlarını yitirdiklerini, bundan üzüntü duyduklarını belirten Cemal, Basın Günü nedeniyle onları bir kez daha saygıyla anarak, tüm medya mensuplarının Basın Günü’nü kutladı.

(GÖZ/FEZ)