Hayatta edindiğiniz dostların samimiyet ve içtenliği size her zaman pusula olan ve yol gösterendir. Hayat, yaşam çok güzel şeyler içermesine  rağmen öncelikli olarak yaşamla ilişkinizin size keyif verebilmesi için bunun önemini bilip tadını çıkarmak size sunulan hayatı dolu dolu yaşamak gerektiğini bize ilerleyen yıllarınız, yaşanılır kılar ki bunun adı tecrübedir.  Hayat bize her zaman güzel şeyler sunmaz, elimizde olanın kıymetini değerini bilmek için bazen bizi bir nevi  sınava koyar. Sınamak güzeldir çünkü bu süreçte   gösterdiğimiz hal ve davranışlara  göre sonuç belirlenir. Sınandığımız zamanlarda ise  yanımızdaki kişilerin de gerçek arkadaş  veya dostlarımız  olduğunu anlarız. Sınanma deyince aklımıza  kötü şeyler gelmemelidir. Çünkü yaşanılan her kötü olayda  esas konu sizsiniz. sizin vereceğiniz tepkidir. Çünkü sizin üzüntünüze  insanların da  üzülmesi, size destek olması çok kolaydır. Bu gibi durumlar ve olaylar her gün için yaşanmaktadır.  Oysa iyi birşeyle sınandığımızda aslında yanımızdaki kişiler daha çok sınanıyor çünkü sizin başarınız veya herhangi bir kazancınız karşısında yanımızda sandığınız kişiler aslında sizin sevincinize ortak olamayabilirler o zaman gerçek dostları ayırabilirsiniz. Çünkü birinin üzüntüsüne ortak olmak kolay sevincine ortak olmak işe zordur. Neden zordur? Çünkü gerçek ve samimi dost değilsinizdir, başarıyı kıskananlar sınıfına dahil olursunuz. Kendisine güveni olanın güçlü bir duruşu vardır.  Çevrenizde öyle gerçek  ve samimi dostlarınız olmalı ki hem sevincinizde hem kötü gününüzde sizinle birlikteliğinde ortak noktanız olsun.   Eğer etrafınızda böyle kişiler varsa şanslısınız, itiraf etmem gerekirse ben de bu şanslı kişiler arasındayım ve mutluyum.

Kötü bir olayla sınandığımız zaman bu olayı neden yaşadığımızı düşünmemiz gerek. Bu olay bana ne anlatmak istiyor? Nerde, nasıl bir hata yaptım diye kendi kendimizi sorgulamak ve yaptığımız hatadan ders almayı öğrenmemiz gerekir ki sınav sorularında başarıyı yakalayalım. Her zaman için gönül zenginliği ön safhadadır.Ancak maddi açıdan durumunuz iyi ise ihtiyaçlı kişilere yardımda bulunmak önceliğiniz olmalıdır. Makamlar gelip geçici olsa dahi eğer o makamda yerinizi iyi muhafaza edip akıllarda yer etmiş iseniz, birine bildiğiniz bir konuda yardımcısı olabilmek için makama ihtiyaç yoktur. Ülkeniz faydasına çalışmak size ait bir tasarrufdur. Ve bunu kullanmak vatandaşı memnun edendir.

Hepimiz hayatımızda türlü türlü sınavlara girip çıkarız. Konuları bildiğimiz sınavlar kolaydır çünkü çalışıp başarılı olabiliriz. Ama asıl başarı hayatın bize yaşarken habersiz sunduğu sınavlardır. Allah hepimize bu sınavları en iyi şekilde vermemizi kısmet etsin.

Hayatımız bu şekilde türlü türlü sınavlarla geçerken hayatın tadını çıkarmayı, dolu dolu yaşamayı, sınavlardan almamız gereken dersleri almayı ihmal etmeyelim. Tüm bunların yanında sağlığımız yerinde, dostlarımız da yanımızdaysa hayat bize güzel olur bizler de halimize her haliyle  şükrederiz. Sevgiler,saygılar...