Cumhurbaşkanı Akıncı son dönemdeki duruşu ve açıklamaları çerçevesinde Kıbrıs Türkünün önemli bölümünün desteği ile 16 Nisan Pazartesi akşamı Anastasiadis’le sosyal içerikli yemeğe katılacaktır. Kafasındaki tuzakları gerçekleştirmek için müzakere diye tutturan Anastasiadis’in çabası ve yönlendirmeleriyle emperyalist Batı daha şimdiden baskı ve dayatma ile ikinci bir buluşmayı teminat altına almaya çalışmaktadır.Cumhurbaşkanı Akıncı’nın sözkonusu yemekte,Kıbrıs Türklerinin hassas olduğu konularda dik durması, Anastasiadis’ten gerekli teminatları YAZILI olarak almadıkça yeni bir sürece katılmaması şarttır.

Günlerdir yazıp uyarmaktayız ve Rum tarafının,özellikle Anastasiadis’in biran önce müzakerelerin başlaması için gösterdiği çaba ve gayretlerin hiçbir şekilde hayra alamet olmadığını sizlerle paylaşmaktayız.Rum tarafı her başarısız müzakere süreci sonunda kazançlı çıkmış,tabir caizse malı götürmüş,hedeflerine daha da yaklaşmasını bilmiştir.

Cumhurbaşkanı Akıncı,her ne kadar da Rum tarafının ‘niyet,hedef ve duruşu ‘ bilinse de,son kez Anastasiadis’le biraraya gelme kararı vermiştir.

AKINCI : ‘HEM ANLAMAK,HEM ANLATMAK’ İSTİYORUZ

Cumhurbaşkanı Akıncı,önceki gün Marmara Grubu Vakfı’nın davetlisi olarak 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne katılarak konuşma yapmak amacıyla İstanbul’a gitmezden önce Ercan hava alanında yaptığı açıklamada 16 Nisan’daki yemeğe atfen , “1968'den günümüze 50 yıl geçmiştir. Bu kadar uzun sürelerle aynı çerçevede sonuçsuz, ucu açık süreçlerin bizi bir yere götürmediği, götürmeyeceği çok nettir. Geleceği ortaklaşa şekillendirme iradesi var mı, bunun için olması gerekenler konusunda şimdi bir fikir birliği söz konusu mu? Temel vizyonumuz çakışabilecek mi? Ve eğer öyleyse modalitelerde anlaşabilecek miyiz? Bu çerçevede bir görüş alışverişi olacak. Kısacası bir durum tespiti yapacağız. Hem anlamak, hem anlatmak istiyoruz. Bu buluşmanın çerçevesi bu şekildedir. Ben inanıyorum ki aynı duyguları Sayın Rum lider de taşımaktadır. O da bunun bir müzakere olmadığının bilincindedir. O da eminim hem anlatmak hem anlamak isteyecektir. Bunun için birbirimizi dinlemeli ve bir birimize anlatmalıyız.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın 16 Nisan’daki görüşmenin bir müzakere olmayacağını ve sürecin Crans Montana’da bırakıldığı yerden aynen başlamasının da söz konusu olmadığının altını çizmesi önemlidir.

Anastasiadis eski hamam eski tas,müzakerelere kaldığı yerden ve aynı yöntemle devam etme niyetindedir.Üstüne üstlük BM Genel Sekreteri Guterres’in 6 maddelik çerçevesinin de olası müzakerelerdeyol gösterici olmasını istemektedir.Anastas yemeğe gelirken ,Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dediği gibi ‘Eğer herhangi bir şey olacaksa, asla eskisi gibi olmayacak’ lafını dikkate almalı ve saçma sapan fikirleriyle yemeği zehirlememelidir.Anastasiadis, TC Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun dün bir açılışta yaptığı konuşmada vurgu yaptığı konuları da dikkate almalıdır.Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi tarafından düzenlenen Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı'nın dünkü açış konuşmasında Kıbrıs'taki sürece değindi. Çavuşoğlu, "Siyasi bir çözüm elde etmek için uğraşıyoruz. Geçen yıl Kıbrıs Konferansı'nda elimizden gelenin en iyisini yaptık ancak olmadı. Şu anda iki tarafta da seçimler tamamlandı. Şimdi başka bir yol denemeliyiz. Hangi konuları tartışacağımız konusunda mutabık kalmalıyız." değerlendirmesinde bulunmuştur.

ANASTASİADİS DERS ALMAMIŞ

Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou yaptığı açıklamada Anastasiades’in 16 Nisan’da gerçekleştirilecek yemekte, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlamasını istediğini dile getireceğini açıklayarak, “müzakerelerin yeniden başlaması için Kıbrıs Türk tarafının da gerekli siyasi iradeyi göstermesi” dileğinde bulundu. Prodromou diyaloğun yeniden başlaması için Türk tarafının sergilediği yasa dışı eylem ve tahriklerinin sona ermesi gerektiğini vurguladı.

Rum tarafının yemeğe önşartlarla geleceği anlaşılmaktadır.Rum tarafının yakın geçmişte olan bitenden zerre kadar ders almamış olması iki tarafın halkları için büyük bir şansızlıktır.

EMPERYALİST DAYATMA VE B PLANI YASAĞI

Hafta başında Cumhurbaşkanı Akıncı’yı ziyaret eden BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Spehar ve ABD Lefkoşa Büyükelçisi Doherty’nin 16 Nisan akşamı gerçekleşmesi beklenen yemekten sonra da liderler arasında görüşme zemini yaratmaya, hatta dayatmaya çalıştıkları ve baskı yaptıkları gelen haberler arasındadır. Emperyalist güçlere göre tarafların B Planı yapmaya hakları yoktur ve A Planı’na bağlı kalmaları gerekmektedir.Bu konuyla ilgili olarak ,‘ABD ve BM Güvenlik Konseyi’nin Diğer Üyelerinden Liderlere Mesaj’ başlığıyla Rum basınına yansıyan ve manşetten yayımlanan habere göre , ABD Büyükelçisi Doherty’nin, hafta

başında bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Akıncı’ya “uluslararası toplumun iki liderden 16 Nisan’daki görüşmeyi iyi değerlendirmelerini beklediği ve ‘olası b planlarına’ iyi gözle bakmadığı mesajını” gönderdiği iddia edildi.BM’nin hedefinin, iki liderin on ay sonra gerçekleşecek ilk baş başa görüşmesinin, genel ve belirsiz bir fikir teatisi, özellikle de karşılıklı şikâyetlerle harcanmasına izin vermek olmadığı,hedefin müzakerelerin mümkün olan en kısa zamanda yeniden başlamasına ilişkin önkoşulların meydana getirilmesi olduğu bildirildi.

Gerek BM, gerekse de Amerikalıların, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yemekte müzakerelerin yeniden başlaması için ön şartlar şeklinde konular ortaya koymasını önlemeye çalıştıkları; çünkü Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in diyaloğun yeniden başlamasını şartlar veya önkoşullar altında ele almaya niyetli olmadığı iddia edildi.

AKINCI ARTIK ANASTAS’I TANIYOR,TUZAĞA DÜŞMEZ.

Akıncı Mayıs 2015-Temmuz 2017 arasında Anastasiadis ile sayısız müzakere toplantısı yapmış ve Onun fikrini-zikrini anlamıştır.Crans Montana’da çöken sürecin sorumlusunun Anastasiadis ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Koçias’ın olduğunu bilmektedir.Dolayısı ile bu iki yıllık süreçte edindiği tecrübelere ve geçmiş bilgilerine dayanarak 16 Nisan akşamı Akıncı’nın Kıbrıs Türkünü gerektiği gibi temsil edeceğine inanıyorum.Akıncı’nın emperyalizmin dayatmalarına ve B planı yasağına pek itibar etmeyeceğini de bu arada vurgulamalıyım.Günün sonunda iki yıllık müzakere sürecinde Akıncı’nın çözüm adına verdiği çaba ve

gayretler ilgili taraflarca görülmüştür.Anastasiadis’in ise uzlaşmazlığı muhakkak aynı merciilerce kayıt altına alınmıştır.

Anastasiadis’in günlerdir müzakerelerin yeniden başlaması için sürdürdüğü çabaları,kurduğu tuzakları ve Türk tarafı olarak önümüzdeki süreçte başlaması olası olan müzakerelerde izlememiz gereken siyaseti siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktayım.

KKTC’ye ve Anavatan Türkiye’ye bağlı milli kuruluşlarımız 16 Nisan yemeği ve önümüzdeki süreç için fikirlerini beyan etmeye başladılar. Beşparmak Düşünce Grubu dün yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunu ve liderlerin görüşmesiyle ilgili atılması gerekli adımları sıraladı.Aklın yolu tektir misali,Beşparmak Düşünce Grubunun açıkladığı atılması gerekli adımlar ile Volkan Gazetesi olarak bizlerin vurdguladıkları birbiriyle tamamen örtüşmektedir.

ATILMASI GEREKLİ ADIMLAR:

*Deniz yetki alanlarında hidrokarbon araştırma ve faaliyetlerinin baştan sona birlikte yürütülebileceği bir mekanizma oluşturulması; *Rum tarafının üzerimizde yetki icra ettiği iddiasına dayanan insanlık dışı kısıtlama ve izolasyonların kaldırılması;

*Olası yeni bir sürecin ‘sonuç odaklı ve zaman takvimli’ olması;

*Olası herhangi bir yeni sürecin başlatılabilmesi için, yine sonuçsuz kaldığı takdirde Kıbrıs Türk tarafının uluslararası statüsünün siyasi/egemen eşitliğimizi gözetecek şekilde önceden belirlenmesi. *‘Sosyal içerikli’ olarak tanımlanan yemeğin, anlamlı işbirliği için bu gereklilikler gerçekleştirilmediği takdirde, bir defaya mahsus bir temas olarak kalması ve kendi içinde zamana oynayan Güney Kıbrıs leyhine bir sürece dönüşecek şekilde tekrarlanmasına fırsat verilmemesi.”

DAYATMALARIN HÜKMÜ YOKTUR

Cumhurbaşkanı Akıncı bugün Meclis’te temsil edilen siyasi parti liderleri ile görüşecek ve 16 Nisan yemeği ile ilgili istişarede bulunacaktır. Cumhurbaşkanı ve ekibinin bu önemli görüşme için gerekli çalışmaları ve hazırlığı yaptığına,ayrıca Anavatan Türkiye ile de gerekli istişarenin yapıldığına inanmaktayım.Türkiye Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Bakan Recep Akdağ’ın önceki günkü ziyaretinde 16 Nisan yemeğindeki izlenecek siyaset muhakkak görüşülmüştür. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay’ın Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile geçtiğimiz haftalarda yaptığı toplantıda bu konunun da görüşüldüğü bilinmektedir.

Emperyalist Batı’nın, Anastasiadis’in telkinleriyle Türk tarafı üzerinde kurmaya çalıştığı, ‘B Planı yasaktır,muhakkak A planına ,yani müzakerelere başlama ve buna bağlı kalmaya devam edeceksiniz’ dayatmasının, mevcut ortam ve şartlarda, pek hükmünün olmayacağını, Türk tarafının mevcut duruşundan zerre kadar geri adım atmayacağını söylemem yanlış olmayacaktır.