ELAM’ın Savaş Çığırtkanlığı

Kıbrıs’ta müzakerelerin kesilmesine neden olan Enosis’in okullarda anılması kararı ve bu yasayı etkisiz kılan yeni yasa, Güney Kıbrıs’ta ırkçı ve saldırgan yapının sanıldığı gibi küçük bir gruptan ibaret olmadığını ortaya koymuştur.

Güney’de bir milletvekilinin istifa etmesi, Rum Meclis’inde dile getirilen ağır hakaretler, polis korumasında toplanabilen Rum meclisi ve şiddet gösterileri, Kıbrıs’ta Türk ve Rumlar’ın barış içinde bir arada yaşayacağına dair ileri sürülen iddiaların gerçeği yansıtmadığını göstermiştir

Nitekim, Güney’de yaşanan bu gerginlik sosyal medyada da devam etmiş, Nikolas Papadopulos, twitter hesabından yaptığı açıklamada “Temsilciler Meclisi için kara gün. Akıncı Yasası DİSİ ve AKEL milletvekillerinin oyları ile geçti. Şantaja boyun eğdiler” demiştir.

ELAM Basın Sözcüsü Geadis Geadi ise “Bugünden itibaren her yıl 7 Nisan’ı “rezil olma&boyun eğme günü olarak kutlayacağız. ELAM size mutlu yıllar diliyor DİSİ&AKEL” ifadesini kullanarak tehditlerde bulunmuştur.

“Bir grup heyecanlı genç” diye nitelenen ELAM’ın peşine takılan DİKO Basın Sözcüsü Athos Antoniadis ise “DİSİ ve AKEL’in 30 milletvekilinin oyuyla, Akıncı’nın şantajı yasa oldu. DİSİ ve AKEL liderlikleri, tarafımızı, Türk tehditlerine boyun eğen haline getirdiler” diyerek ENOSİS’e destek vermiş, Federal çözüm karşıtı Dayanışma Hareketi Partisi Genel Başkanı Eleni Theocharous da “Yunan bayrakları bugün yarıya iniyor” diyerek ENOSİS’in Rumlar için bir ulusal politika olduğunun altını çizmiştir.

Görüleceği gibi ENOSİS kutlamasıyla ilgili tartışmalar, DİSİ ve AKEL’in “göstermelik” olarak nitelenecek kararı ile “şimdilik” rafa kaldırılmış gibi görünse de gerçekte Rumların 1950’den bu yana Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama hayalleri devam etmektedir.

Rum tarafında, istediği sonuca ulaşmak için her türlü zorbalığı yapabilecek, cinayet işleyecek, terör olayları düzenleyecek büyük bir grup oluşturulmuştur.

Rum yönetiminin “bir avuç genç” diye nitelediği ELAM, orta eğitimden başlayarak öğrencilerin “Türk düşmanı” olarak yetiştirilmesi konusunda faaliyetler göstermekte, taraftar toplamakta, sürekli olarak düşmanlık tohumları ekmektedir.

ELAM üyelerinin “bir avuç heyecanlı genç” diye nitelendirilmesi büyük bir saflık olur.

Avrupa’da aralarında İngiltere’nin de bulunduğu Avusturya, Belçika, Danimarka, Hollanda, İsviçre, Norveç ve Yunanistan’ın da bulunduğu bir çok ülkede ELAM tarzında örgütlenmiş gruplar vardır.

Bu örgütlerin tümünde bölgecilik, ırkçılık, yabancı düşmanlığı söylemi ile faaliyet yürütülmekte, Yunanistan’da faaliyet gösteren Altın Şafak ve İngiltere’deki aşırı milliyetçi, radikal partilerle aralarında belirgin benzerlikler bulunmaktadır.

Bu grupların sosyal medyadaki yazışmaları incelendiğinde, tıpkı ELAM’da olduğu gibi acımasız ve saldırgan görüşler ortaya çıkmaktadır.

18-22 yaş grubunda militan ordusu kuran ELAM, zaman içinde siyasi güç elde ederek siyaset zemininde kendisine yer bularak “Türk düşmanlığı” ile öne çıkmaya hazırlanmaktadır.

Nasyonal Sosyalist düşünce adı altında örgütlenen ELAM ve Yunanistan’daki Altın Şafak arasındaki bağ apaçık ortadadır.

Adriyatik’ten İstanbul’a kadar yayılacak “”Büyük Yunanistan” için mücadele eden zihniyete katkı için kurulan ELAM, asla gerçekleşemeyecek bir hayalin peşine düşmüş, Anastasiadis de Kıbrıs’ta sahnelenen bu tehlikeli oyunun bir parçası olmaktan kurtulamamıştır.