Businessweek'te yer alan ve konuya yakın kaynaklara dayandırılarak verilen haberde, zor günler geçirenYunan hükümetinin daha önce ülke içindekilerle sınırlı kalan varlık satışlarını yurtdışına da genişlettiği belirtildi. Atina, İngiltere’nin en pahalı semtinde yer alan büyükelçisinin evi de dahil olmak üzere Brüksel ve Belgrad’daki ofis binalarını satmayı planlıyor. Alınan bilgilere göre, bunlara ek olarak Atina yakınlarındaki eski kraliyet sarayı da en kısa zamanda satışa çıkacak ya da kiralanacak.        

         

ŞARTLARI YERİNE GETİRMEYİ HEDEFLİYOR   

    

Yunanıstan devlete ait varlıkların satışlarından yaklaşık 50 milyar euro gelir elde etmeyi planladığını açıklamıştı. Bunların yarısı gayrimenkul olmakla birlikte, satılan varlıklarla 2020’ye kadar son iki yılda aldığı 240 milyar euroluk yardımın şartlarını yerine getirmiş olacak. Satış işlemlerini yürüten Hellenic Privatization Fund geçen hafta ülkenin varlık satışlarını artırmayı planladığını açıklamıştı. İngiltere’de yer alan 946 metre karelik gayrimenkul 115 yaşındaki bina ülkenin en zengin semtlerinden biri olarak kabul edilen Kensington & Chelsea bölgesindeki Holland Park’ta yer alıyor. Holland Park sakinleri arasında İngiliz Virgin Group’un kurucusu ünlü iş adamı Richard Branson ve ülkenin en ünlü sunucularından Simon Cowell da yer alıyor.

 

FİYATLAR ARTTI  

 

Diğer yandan Londra’nın merkezinde satışa çıkan mülklerin fiyatları bu yıl yüzde 9.9 oranında arttı. Bir gayrimenkul danışmanlık şirketinin hesaplamalarına göre, ülkede Yunan hükümetinin binasına benzer yapılar haftalık 41 bin dolara kiralanıyor. Bölgede geçtiğimiz günlerde 7 bin metre karelik bir bina, 19.5 milyon dolara satıldı.

 

KRALİYET MÜLKLERİ SATILIYOR

 

Yunanistan’da Atina’nın simgesi Akropol’den 27 kilometre uzaklıkta bulunan ve etrafı ormanlarla çevrili Tatoi Sarayı’nın da satılacağı ya da kiralanacağı ifade ediliyor. Sarayda, 1967’de monarşinin yıkılmasıyla birlikte ülkeyi terk eden bir soylu aile yaşıyordu. Hellenic Republic, binayı 1974 yılında bünyesine aldı. Sarayda 40 ayrı küçük bina bulunurken, bahçesinde 1880’e kadar giden anıt mezarlar da yer alıyor. Kaynaklar, bu sarayın satılması ya da kiralanmasının büyük tartışma yaratabileceğine işaret ediyor. Yurtdışında satışa çıkacak binalar içinde Brüksel’de yer alan 2 bin 850 metrekarelik, sekiz katlı, Barok tarzı bir ofis, Slovenya’nın başkenti Ljubliana’da yer alan 1,212 metrekarelik bir bina ve Güney Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da yer alan 8 bin metrekarelik alan da yer alıyor.