Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği yaşanan sıkıntıları BRT ekranlarından aktardı.

ÜRETİCİ TÜCCARA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

Uzun süreden beri çiftçilerin yaşadığı sıkıntılardan duyduğu rahatsızlığı dile getiren Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Tarım Bakanı ile yaptıkları görüşmede uzlaşıya varamadıklarını belirtti.

Tarım Bakanlığı’na bağlı Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) hata üstüne hata yaptığını anlatan Kelle, 2012’de 62 bin ton arpayı üreticiden alıp ödeyebilen bir hükümet ve TÜK varken, şimdi ürün bedelini ödeyemeyecek durumda bir TÜK ve Tarım bakanlığı olduğunu dile getirdi.

Kelle, ayrıca, arpa fiyatlarının hala açıklanmayarak, üreticinin tüccara “peşkeş çekildiğini” kaydetti. TÜK’ün baştan aşağıya sorgulanması gerektiğini ifade eden Kelle, TÜK’ün 40 yıldır hizmet verildiğini ve hamal gibi kullanılarak hiçbir birikimi olmadığını vurguladı.

Hüseyin Çavuş Kelle, tüccarın bugün üreticiden 53 kuruşa aldığı arpayı, belli bir müddet sonra üzerine fahiş fiyata satacağını işaret ederek, hükümetin üretici ile çalışmaya alışkın bir hükümet değil. Bu hükmet tüccarla çalışmaya alıştığı için, tüccar hükümeti olduğunu ifade eden Kelle, ‘’hükümet edenler hükümetin kurumlarını çalıştırmıyor, tüccarlarla işbirliği içerisinde çalışıyor’’ dedi.

Hükümet sözünü tutmadı

Kelle, TÜK’ün derhal Çiftçiler Birliği’ne verilmesi gerektiğini, bu kurumun battığını savundu. Hükümetin, arpa fiyatlarını açıklamadan aciz bir hükümet olduğunu dile getiren Kelle, hükümetin verdiği sözleri tutmadığının altını çizdi.

Bakanla yaptıkları görüşmeden sonra sonuca varılmadığını dile getiren Kelle, ülkede üretimin yapılmaması için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi. TÜK’ün sorumluluk almak istemediğini vurgulayan Kelle, TÜK’ün kime hizmet verdiğinin sorgulanması gerektiğini söyledi.

2012 yılında 62 bin ton arpa alınarak ağustos ayı sonunda üreticilere ödeme yapıldığını hatırlattı, TÜK’ün Çiftçiler Birliği’ne devredilmesi gerektiğinin altını çizen kelle, TÜK’ün iflas

ettiğini ve daha fazla sürdürülebilir bir yapısı olmadığına dikkat çekti. Kelle, Üretilen sert buğdayın 65 kuruşa tüccara peşkeş çekildiğini tüccarın da bunu 86 – 96 kuruş arası Türkiye’de satacağını buradan üreticin değil tüccarın yüksek oranda kar edeceğini belirtti.

Kelle ‘’Üretim yapmak için cebimizden para harcıyoruz ama evimize ekmek götürecek kadar para kazanmıyoruz. Dünya borsasını ve Türkiye örnek gösteriliyor . Rum tarafında arpa fiyatı borsaya göre endekslenmiş olabilir ama Rum tarafında DGD 34 EURO iken bizde 26 tl dir. Yani serbest piyasa ekonomisine önce hükümet sonra üretici hazır değildir. Türkiye’de 22 Mayıs’tan beri TMO arpa buğrayı alımı yapmaktadır. Türkiye’De 64,5 TL net arpa fiyatı bu desteklerle 772 TL/ton’dur. Buğday ise 886 TL/ton’u yani desteklerle 980 TL/ton’dur. Türkiye Tarım Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamaya göre bir dönümde %48 oranında kar elde edildiği yani 310 TL dönüm başı Türkiye’deki üretici kar etmiş durumdadır. Bizde ise bu mevcut rakamlarla bırakın kar etmeyi 100 TL’ye yakın dönüm başı üretici cebinden para vermek durumundadır. Nasıl oluyor ki TÜK geçen yıl 157 TL maliyet bulup 65 Krş yemlik arpa fiyatını aldı ve bu yıl ise girdilerimizin nerdeyse %60 artması durumunda bile 167,5 TL dönüm başı maliyet bulup,1 Kg arpanın 67,5 Krş da devletin bulmuş olduğu arayı açıklayamaması ne üzücüdür. Bunu açıklanabilir bir durumu yoktur. ’’ dedi.

Emek ganimeti yapılıyor

Hükümet edenlerin sürekli ayni olduğunu, makamları kendiler yaratmış gibi durduğunu belirten Kelle, yürütmede sıkıntı yaşandığını belirterek kişilerin değiştiğini fakat hiçbir şeyin değişmediğini, özellikle emeğin temsilcisi olan kişilerin, emek ganimeti yaptığını belirtti. Kelle şu sözleri sarf etti; ‘’Ülkemizde sağ ve sol partinin tek bir farklı var yani Sağ parti sağ el, sol parti de sol eliyle çalıyor. Bir şey değişmedi. Arpanın alımı konusunda TÜK sıkıntı yaratıyor. Bakanlar kurulunun açıklamış olduğu gibi özelde kişilerin tüzelde ise yani TÜK ün bakanlığa bağımsız olarak arpa fiyatlarını açıklayacağı yönündeydi. Görüyoruz ki, TÜK arpa fiyatını açıklamadan aciz, siyasilerin papağanı durumuna geçmişlerdir. Eğer istenilen rakamda TÜK arpa alamazsa özel sektör rekabet edebilir bir pozisyonu kalmayacağı gibi ekim ayında başlayacak olan kredili arpa satışı sonucunda da elinde yeterli arpa olmadığından dolayı ya hayvancı tüccara peşkeş çekecek ya da bu ülkeye dışarıdan arpa getirmek zorunda kalacaktır’’

TÜK’e atadığımız üyemizi geri çekeceğiz

Kredili arpayı bu ülkeye kimin vereceğini sorgulayan Kelle, TÜK’ün tüccarla işbirliği yapıp arpa ihracat etmek için çalıştığını savunarak üreticilere arpalarını teslim etmemeleri konusunda çağrı yaptı. Diğer yandan ise Kooperatifin Kooperatifçilik ile ters düşen hareketler içinde olunduğuna dikkati çekten Kelle, Kooperatifin üretici yanında olup, fiyat istikrarı sağlaması gerekirken ne acıdır ki kooperatife bağlı Binboğa Kurumu’nun da tüccar gibi arpayı 53 kuruşa almak istemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Kelle; ‘’Tüm bunlar sonucunda TÜK ile uzlaşı sağlanmadığı takdirde TÜK’e atadığımız üyemizi geri çekeceğiz. Kooperatifle de uyum sağlayamadığımız takdirde Kooperatifle çalışmalarımızı askıya alacağız.’’ Dedi.