• DOLAR 32,55 %0.00
  • EURO 35,01 %0.47
  • ALTIN 2.434,09 %0.45
  • BİST100 9.770 %0.49
  • BITCOIN 64.037 %-3.71
  • ETHERIUM 3.129 %-3.58
20°

''TÜRK GURBETÇİLER'' PARA MUSLUĞUNU TERS ÇEVİRDİ

Almanya'daki gurbetçi işçilerin Türk ekonomisini dövizle destekleme dönemi sona erdi. Artık Almanya'da eğitim

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Editör
Yayınlanma
290 Gösterim

Almanya'daki gurbetçi işçilerin Türk ekonomisini dövizle destekleme dönemi sona erdi. Artık Almanya'da eğitim almış Türk gençler, Türkiye'de kazandıkları parayı, ailelerini desteklemek için bu ülkeye gönderiyor.

Yıllarca enflasyon baskısı altında yaşayan Türk ekonomisine en büyük destek Almanya'da yaşayan gurbetçilerden gelmişti. Almanya'da çalışan Türk işçiler, gönderdikleri dövizle hem Türkiye'deki ailelerinin geçimini sağladılar hem de Türkiye'ye döviz kazandırdılar.

Euro Bölgesi'ndeki ekonomik kriz ve Türk ekonomisinin son yıllarda hızlı yükselişi Almanya ile Türkiye arasındaki "nakit" para transferi dengesini tersine çevirdi.

Almanya'da iyi eğitim almış ancak iş bulmakta zorlanan Türk gençler, çalışmak için Türkiye'ye geliyor. Gençler Türkiye'de kazandıkları paranın bir kısmını ise, ailelerine destek vermek için Almanya'ya gönderiyor.

Türkiye ile Almanya arasındaki para transferinin yön değiştirdiğini, dünyanın en büyük para transfer şirketi Western Union'un Almanya Başkanı Claudia Westermayr açıkladı.

Alman Die Welt gazetesine konuşan Western Union Almanya Başkanı Claudia Westermayr, Türkiye ile Almanya arasında gerçekleştirdikleri para transferinin yüzde 20'sinin artık Türkiye'den Almanya'ya aktığını söyledi.

Westermayr bu durumu şu sözlerle açıkladı: "Her geçen gün daha fazla iyi eğitimli Türk genci iş bulmak için ülkesine dönüyor. Türkiye'de çalışan gençler, Almanya'da yaşayan ailelerini ve akrabalarına maddi destek vermek için para gönderiyor" dedi.

'TÜRKİYE EN İYİ MÜŞTERİMİZ'

"Nakit" para transferinde Türkiye'nin hala en iyi müşterileri arasında yer aldığını belirten Claudia Westermayr, Almanya'da para transferi için 4 bin 700 şubelerinin bulunduğunu söyledi.

400 MİLYAR DOLAR NAKİT

Elektronik ödeme araçları gelişmesine rağmen hala çok sayıda kişi para transferinde klasik yöntemleri tercih ediyor. Dünya Bankası verilerine göre, geçtiğimiz yıl 400 milyar dolar "nakit" para transferi gerçekleşti. Bu rakam 2011'le karşılaştırıldığında yüzde 6.5 oranında yükselişi gösteriyor.

Editör Hakkında
Yorumlar