Merkez Bankası’ndan gelen beklenmedik faiz indirimi bankalarda da yankı buldu. Kararın ardından ‘acil’ koduyla toplanan bankaların üst yönetimleri indirimi hemen mevduta faizlerine yansıtma kararı aldı. Bankaların tamamına yakınının mevduat faizlerinde dün itibarıyla 0.5 puan indirime gittiği öğrenildi.


TÜKETİCİYE HENÜZ YANSIMAYACAK

Son dönemde küresel risk iştahındaki artış ve gelişmekte olan ülkelere para girişinin hızlanmasından Türkiye’nin de nasibini aldığını belirten bankacılar, zaten son bir haftadır mevduat faizlerinde 0.25 puanlık bir düşüş gözlemlendiğini, Merkez’in kararının ardından da faizlerin yüzde 11.5-11.25 bandından yüzde 11-11.25 bandına çekildiğini ifade ettiler. Faiz indiriminin kredilere yansımasının ise bir haftayı bulması bekleniyor. Bankaların bir hafta sonra kısa vadeli kredilerde 0.5 puan indirime gideceği belirtiliyor. İndirimin kısa vadeli KOBİ ve ticari kredilerde olacağını belirten bankacılar, tüketici kredilerinde faiz indirimi için henüz erken olduğunu ifade ediyorlar.

0.5 PUANLIK SÜRPRİZ FAİZ İNDİRİMİ

Merkez Bankası, mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sürpriz bir karara imza atarak politika faizi olarak kullandığı bir hafta vadeli repo faizinde bir yıl aradan sonra ilk kez indirime gitti. Politika faizi yüzde 10’dan yüzde 9.50’ye çekilirken, diğer faiz oranlarında bir değişiklik yapılmadı. Merkez’den yapılan açıklamada, faiz indirimine neden olarak son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki iyileşme sonucunda tüm vadelerde piyasa faizlerinde düşüşlerin olması gösterildi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN İNDİRİM İSTEMİŞTİ

Merkez Bankası, nisan sonundaki Enflasyon Raporu açıklaması sırasında Başkan Erdem Başçı indirimin sinyalini vermişti. Aynı açıklamalarda faiz indiriminin bir kez yapılıp etkilerinin izleneceği belirtilmişti. Dünkü açıklamada ise önümüzdeki aylara yönelik bir değerlendirme yapılmadı. Başbakan Tayyip Erdoğan 4 Nisan’da yaptığı açıklamada, PPK’nın yeniden olağanüstü toplanıp faizleri düşürmesi gerektiğini söylemişti. Bu açıklamaların ardından nisan ayı başında Kayseri’de konuşan Başçı ise zamanlaması PPK tarafından belirlenmek üzere faiz indirimi yapabileceklerini ancak büyük montanlı indirim beklenmemesi gerektiğini açıklamıştı.

BORSA 7.5 AYIN ZİRVESİNDE dolar 2.08 TL'YE GERİLEDİ

Politika faizinde yapılan sürpriz indirim, piyasada anında yankı buldu. İki yıllık gösterge tahvilin faizi son altı ayın en düşüğüne gerilerken, borsa İstanbul 7.5 ayın en yükseğine çıktı. Karar öncesi yüzde 8.94 olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi karar sonrası yüzde 9.10’a kadar yükseldikten sonra kademeli olarak yüzde 8.71’e gerileyerek 19 Kasım’dan beri en düşük seviyeyi gördü. Kararın ardından 2.09 TL’den 2.10’a kadar yükselen dolar, daha sonra 2.08 TL’ye kadar geriledi. Faiz indriminin ardından bankacılık hisselerine gelen alımlarla birlikte Borsa İstanbul yüzde 2.08 yükselerek 78 bin 43 puandan kapandı