Dünyanın en değerli şirketi ABD’li Apple ile Güney Koreli teknoloji devi Samsung arasında 10 farklı ülkede karşılıklı açılan 50 patent davasında her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Şu ana kadar açılan davalardan 3’ü sonuca bağlanırken Apple ABD’deki, Samsung ise G. Kore’den sonra dün Japonya’daki davayı kazandı.

APPLE’ın efsanevi kurucu CEO’su Steve Jobs’un, ölmeden önce yaptığı ‘Çalıntı Android’i mahvedeceğim. Ona karşı termonkükleer savaş başlatmak istiyorum’ açıklamasından yola çıkarak, en büyük rakibi Samsung’a karşı patent savaşı başlatan ABD’li üretici kendi evinin dışında darbe yemeye devam ediyor. Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemini kullanan cep telefonlarının, Apple’ın geliştirdiği iOS’un kopyası olduğunu savunan Jobs’un sözlerini şirket stratejisi haline getiren CEO Tim Cook, son darbeyi Japonya’dan yedi.

50’den fazla dava

Tokyo Bölgesel Mahkemesi, Samsung’un Galaxy cep telefonu ve tablet modellerinde, Apple’ın iPhone ve iPad’e ait olan patentlerini ihlal etmediği kararını verdi. Mahkeme ayrıca Apple’ın, Güney Koreli üreticiye 1.27 milyon dolar ceza ödemesine hükmetti. 10 farklı ülkede karşılıklı 50’den fazla davası bulunan iki şirketin, şimdiye kadar sadece ABD, Güney Kore ve Japonya’daki davaları görüldü. ABD’deki mahkemeyi kazanarak, rakibini 1 milyar dolarlık telif ihlali cezası ödemeye mahkum eden Apple, Güney Kore ve Japonya’da ise yenik düştü.

Korku ortadan kalktı

Samsung’un ABD’li rakibi karşısında almış olduğu ikinci galibiyet, şirket hisselerine de yansıdı. Samsung’un Seul Borsası’nda işlem gören hisselerinde dün, yüzde 2’lik artış yaşandı. Güney Koreli şirketin 3 davadan 2’sini kazanmış olması, yatırımcıları cesaretlendirirken, şirketin ABD’deki yenilginin ardından yaşadığı korku da ortadan kalkmış oldu.

4G ile karşı atak geliyor

APPLE ve Samsung arasındaki davalar, önümüzdeki bir kaç yıl boyunca devam edecek gibi görünüyor. Güney Koreli üretici, merakla beklenen yeni iPhone’da 4G LTE teknolojisine yer vermesi halinde Apple’a karşı büyük bir taaruza geçmeye hazırlanıyor. Mobil internet teknolojisini temsil eden 3G’nin yerini almaya hazırlanan, 4G’nin patent hakkını elinde bulunduran Samsung’un payı yüzde 12.2. LTE patentlerinin yüzde 18.9’u Nokia’nın, yüzde 12.5’i ise  Qualcomm’un elinde.

Savaş nasıl başladı

APPLE, 15 Nisan 2011’de Californiya Bölgesi mahkemesine sunduğu 38 sayfalık dökümanla savaşı başlatan düğmeye bastı. Samsung’un, Android işletim sistemini kullanan cep telefonu ve tablet bilgisayar modellerini oluşturan Nexus S, Epic 4G, Galaxy S 4G ve Samsung Galaxy Tab’in, patentlerini, fikri mülkiyet haklarını, kullanıcı arayüzünün, tasarımının ve hatta ürün paketleme biçiminin Apple’ın iPhone ve iPad modellerinden çalıntı olduğunu savundu. Apple ayrıca, kendisine ait olduğunu iddia ettiği bilgisayar ile cep telefonu arasındaki müzik ve fotoğraf paylaşımı yazılımının Samsung tarafından kopyalandığını öne sürdü. Samsung da G. Kore, Japonya, Almanya, ABD ve İngiltere’de açtığı davada Apple’ın mobil iletişim patentini ihlal ettiğini savundu.

Değeri yüzde 65 arttı

ABD’deki duruşmada Samsung’un yenilmesi, şirketin piyasa değerinin de bir günde 12 milyar dolar erimesine neden olmuştu. Samsung’un ABD piyasasında karşılaşabileceği olası bir satış yasağının, yatırımcıları ürkütmesinin ardından, şirketin Seul borsasında işlem gören hisseleri yüzde 7.5 değer kaybetmişti. Ancak bu değer kaybının Apple karşısında önemli bir ‘zayıflama’ göstergesi olduğu yorumları yapılsa da, Samsung hisseleri yıl başından bu yana yüzde 65 değer kazandı.