Ekonomik krize girerek AB’den yardım isteyen Kıbrıs Rum yönetimini iflastan kurtarmanın bedeli her geçen gün artıyor.

17 milyar Euro’luk ekonomik büyüklüğe sahip Rumları kurtarmak için birkaç ay öncesine kadar en az milli gelirleri kadar, 17.5 milyar Euro kredi gerekiyordu.


Şimdi bu rakamın 20 milyar Euro’ya çıktığı belirtiliyor.

Rum medyasının Brüksel kaynaklarına dayanarak verdiği haberlere göre, AB Rumları kurtarmak için imzalanacak kredi memorandumunu, Şubat ayında yapılacak başkanlık seçimlerinden sonra yeni Rum liderle imzalayacak. Ardından IMF’nin şart koştuğu Rum borçlarının ne kadarının ‘tıraşlanacağı’ pazarlığı başlayacak.


 BORÇ TIRAŞI KAÇINILMAZ

Alacağı kredinin faizlerini bile ödeyemeyecek durumdaki Rumların, en az 9 milyar Euro’luk kamu borcunun tıraşlanması bekleniyor. Borç tıraşı, Rum devlet tahvili satın alanların çok zor durumda kalacağı anlamına geliyor.


Rum tahvillerinin büyük bölümü, özel bankalar, kredi kooperatif kurumları ve emeklilik fonlarında bulunuyor. Rumların talep ettiği batık bankalarının doğrudan AB Merkez Bankası tarafından fonlanması formülü ise, Almanya, Hollanda ve Finlandiya’nın vetosuna uğradı. AB’nin borç veren zengin ülkeleri, Rum bankalarına doğrudan sermaye verilmesinin zor durumdaki diğer AB ülkelerine kötü örnek olmasından endişe ediyor. Bu arada, Alman medyasında yer alan Rus kapa parasının Rumlar üzerinden aklandığı iddiaları devam ediyor.


Süddeutsche Zeitung gazetesi, Güney Kıbrıs’ın Rusların ‘İspanyol efsanelerinde yer alan kayıp altın kent El Dorado’su’ haline geldiğini belirterek, kara paranın Rumlarda aklandığına dikkat çekti.