• Türk mali piyasaları, hafta sonundan sarkan rüzgarın itici gücü ile dün de iyimser bir günü geride bıraktı.  
  • Tıpkı, TCMB Başkanı Ağbal gibi, Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'da, göreve başlar başlamaz, genel ilkeleri kaleme alan bir basın açıklaması yapması, Türk mali piyasalarında kredibilite anlamında iyimserlikle karşılandı. Bilgilendirmede, özellikle "kurala dayalı işleyen piyasa ekonomisi" , enflasyonla mücadelenin para politikası yanında maliye politikaları ile de destekleneceği ve "mali disiplinden" taviz verilmeyeceği vurgusu olumlu karşılandı.  
  • Haftasonu, Reuters haberinde de altı çizildiği üzere, ekonominin başına genellikle özel sektörden gelen isimler yerine, bu sefer, kariyerinin tamamını kamuda geçiren, ve her kademede görev alan, teknokrat nitelikleri kuvvetli iki isim gerçek anlamda Türk mali piyasalarında normalleşme sinyallerinin devam etmesine neden oluyor. 
  • Bir gün önce %6 düşen ve teknik olarak çok önemli bir seviye olarak gördüğümüz 8,0 seviyesini test eden USDTRY kuru, gayet normal olarak karşıladığımız bir şekilde, kar satışlarına sahne olarak dün sabah saatlerinde 8,35 seviyesinin üzerini denedi. Lakin, Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'ın açıklamasının olumlu karşılanmasının da yardımı ile yeniden 8,15 seviyesine gerilediğini gördük. 
  • Yabancı nezdinde, Türkiye'nin riskleri gösteren 5 yıl vadeli CDS primi, 450 baz puana gerileyerek son 5 ayın dibini görürken, geçen haftalarda ihraç edilen 2025 vadeli Eurobondun getirisi de %6 seviyesinin altına indi. Borsa İstanbul, kapanış itibariyle tüm zamanların zirvesinden kapandı! 
  • Jeopolitik tarafta, ilk patlak verdiğinde piyasalar cephesinde risk kapsamında ele alınan Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorun, dün yerini ateşkese bıraktı. Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından yapılan açıklama, bizim gözlüğümüz ile, Azerbaycan ve Türkiye açısından kazanım anlamında başarı olarak görülmeli. Bu cephedeki jeopolitik risklerin azalması da Türk mali piyasalarına destek oldu. 
  • USD/TRY kurunun yönü, 19 Kasım'daki sonuçlanacak olağan TCMB PPK toplantısı ardından netleşecektir. Şu anda, TCMB'nin politika faizinin %10,25, piyasalara fon sağlanan ağırlıklı ortalama faizinin ise %14,29, piyasada oluşan gecelik referans faizin ise %14,64 ve bunların da tepesinde Geç Likidite Penceresi faizinin %14,75 ile olduğu düşünülürse, TCMB'de gelecek 375 - 425 baz puan arası faiz artışı, piyasalar cephesinde olumlu karşılanacağını öngörüyoruz. 
  • USD/TRY kurunda, piyasaları tatmin edebilecek bir faiz artış ile, kurun 8,0 seviyesini kırarak, aşağıda 7,50 seviyesini hedefleyeceğini düşünüyoruz.
  • Küresel mali piyasalar, Biden ve aşı haberi ile 'Süper Pazartesini' geride bırakması ardından, dün günü temkinli ancak iyimser bir şekilde tamamladı.
  • Dün de dile getirdiğimiz üzere, aşı haberi sonrası, pandemi döneminde öne çıkan teknoloji ve e-ticaret hisseleri satış görürken, ulaşım ve petrol cephesinde sert yükseliş dün de devam etti. Portföyümüzde taşıdığımız Almanya borsasında işlem gören Lufthansa hisseleri dün %8; enerji tarafında ise Amsterdam borsasında işlem gören Shell ve Nasdaq'da işlem gören Devon Energy %4 değer kazandı. Zoom hisseleri son 2 günde %27 ; Ali Baba ise 1 günde % 13 değer kaybetti. Nereye, ne zaman yatırım yapmak gerektiğini iyi düşünmek gerekiyor! 
  • Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında iyimserliğin devam ettiğini görüyoruz. Gösterge endeks Japonya borsası, %2 yukarıda işlem görürken, Çin'deki "singles day" satışlarının rekor kırması, iyimserliği perçinlemiş. ABD, Veterans Day tatili nedeniyle bugün kapalı konumda olacak, ama hisse senedi piyasası açık. ABD vadeli borsalarında artılar dikkat çekiyor.  
  • Risk iştahının artması ile ABD 10 yıllık tahvil faizi geçen haftaya nazaran %50'ye yakın yükseliş kaydederek Mart ayındaki seviyesine geldi. Faizin %1'e dayanması ile altının ons fiyatı 1,880 ; gümüşün ise 24,35 dolar seviyesine gerileyip tutunmaya çalışıyor. Altında 1,830; gümüşte ise 23,50 seviyelerinin altında haftalık kapanış, 'çanlar kimin için çalıyor' minvalinde dikkatle takip edilmelidir.   
  • ABD'de seçim sonuçlarını tanımayan "topal ördek" Trump, zihinleri meşgul etmeye devam ediyor. Bu arada, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçilen 46. Başkan Biden'i tebrik etti.  
  • Bugün, içeride, Eylül ayı ödemeler dengesi istatistikleri açıklanacak. Anketlere göre, cari işlemler dengesinin 2,7 milyar dolar açık vermesi gerekiyor. Pandemi nedeniyle turizm gelirlerinden yoksun geçen senede, cari açık sıkıntı yaratıyor. Geçen yılın bu döneminde 14 milyar dolar olan cari fazla, bu sene 23 milyar açığa döndü. Finansal istikrar adına, cari işlemler dengesindeki açığın daralması, kredi büyümesinin mutlaka yavaşlaması gerekiyor. 


 > Risk İştahı Artıyor

Piyasaların risk göstergesi VIX gerilemeye; Dow Jones ise yükselmeye devam ediyor.

16050732576e145117a7e82527a3eb4d482e700601_1_1200.jpg 
 
> GBP/USD

Sterlin cephesinde hareketlilik dikkat çekiyor. Haftalık ve biraz da geriden gelen grafiğe bakarsak, yukarıda 1,34 - 1,3470 seviyelerine varan bir yükseliş bizleri şaşırtmayacaktır. Haftalık kapanışı görmek için sabırla bekliyoruz.

1605073257ca183fd4e93a91518036c375103683b9_2_1200.jpg  

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department