Güney Kıbrıs’taki bankacılık sektörünün ihtiyaç duyacağı kredi miktarını belirme amacıyla çalışmalar yapan Amerikan “Pimco” kuruluşunun, Rum bankalarla temaslara başladığı; Pimco’nun bazı çalışmalarıyla, kimi bankayı şok içerisinde bıraktığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Pimco’dan Bankacılara Şok... Amerikanların Matematiksel Faaliyetlerinden Hoş Olmayan Sürprizler” başlıklarıyla verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ta bankacıların, dün, Pimco ile ilk görüşmelerinin ardından, bilanço taramalarının hoş olmayan sürprizler barındırdığını gördüklerinde ilk güçlü şoklarını yaşadıklarını yazdı.

Elde ettiği bilgilere göre Pimco’nun yaptığı tanı denetimleriyle “gözyaşı döken” banka kuruluşunun Kıbrıs Rum Bankası olduğunu belirten gazete, Amerikan kuruluşu denetçilerinin, kullandıkları metodu gizli tutarak, Kıbrıs Rum Bankası personeline bazı kabul verileri sunduğunu ve onların da sırayla kendi matematiksel eylemlerini gerçekleştirdiklerini kaydetti.

 Denklem sonucunun, Kıbrıs Rum Bankası yetkilerinin sarstığını, gelişmelerden memnun olmadığını ve bunları Rum Merkez Bankası’na ilettiklerini de aktaran gazete, denetim makamı önderliğinde Kıbrıs Rum Bankası’nın Pimco’ya yönelik ilk itirazlarının hazırlanması yönünde bugün Rum Merkez Bankası’nda teknokratlar görüşmesinin gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.

Pimco’nun, Laiki (Halk) Bankası’ndaki görüşmelerinin daha normal olduğunu, Rum Kooperatif Hareketi’nin de daha iyi bir konumda bulunduğunun gözlemlendiğini kaydeden gazete, Pimco’nun raporunun ne zaman tamamlanacağının henüz kesinlik kazanmadığını, ay sonunda sona eren sözleşmenin uzatılmasının ihtimal dahilinde olduğunu yazdı.

ALVAREZ VE MARSAL’DAN SÜRPRİZLER

Öte yandan Simerini gazetesi “Yetkililerin Uykusu Kaçtı... A&M’nin Araştırmasında Günlük Sürprizler” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Merkez Bankası’nın talimatıyla,  finans sisteminin çalışma şekliyle ilgili yaklaşık iki aydır araştırmalar yapan “Alvares and Marsal” kuruluşunun araştırmalarının tamamlanması öncesinde pek çok kişinin uykularının kaçtığını yazdı.

Gazete bilgilere göre araştırmaların, gün ışına her gün yeni veriler çıkardığını, bunun sonucunda da araştırmanın tamamlanmasının geciktiğini belirtti.