AKÇIN: “HÜKÜMET, TAAHHÜT ETTİĞİ 35 TL’NİN ÜZERİNE YATTI"

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği, Mayıs ayında hasadın sona ermesinden sonra üreticiye Cypfruvex tarafından ton başına 270 TL ödendiğini; buna karşın hükümetin, ton başına taahhüt ettiği 35 TL’nin üzerine yattığını iddia etti.

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, konuyla ilgili açıklamasında, söz konusu 35 TL’nin ne zaman ödeneceğine dair hiç bir açıklama yapılmadığına işaret ederek “Oysa üreticinin en çok paraya ihtiyaç duyduğu, bakım masraflarının en çok olduğu dönem  şimdidir” dedi.

Hükümeti sadece kurultaya  odaklanmakla suçlayan Akçın, Ziraat Bankası’ndan yapılan ödemelerde formalite nedeniyle üreticilerin perişan edildiğini ileri sürdü. Akçın, şöyle devam etti:

“Oysa geçmişte olduğu gibi, ilgili bankanın çekleri Cypfruvex aracılığıyla ödemeler yapılmış olsa idi, çekini alan  istediği bankaya gidip parasını tahsil edecekti ve bu kadar ezgi çekilmeyecekti. Bu uygulamalar iş bilmezliğin göstergesidir.”

Diğer yandan 50 civarında üreticinin hasat edilemeyip, dalında kalan ve Tarım Bakanlığı’nın talimatıyla yerinde tespiti yapılan ürünlere ilişkin ödemeler konusunda da belirsizlik olduğunu savunan Akçın, şu görüşleri dile getirdi:

“Üreticinin hükümetten beklentisi, bir an önce belirttiğimiz hususlar yanında, Doğrudan Gelir Desteği’nin, taahhüt edilen 35 TL’nin ve dalında kalan ürünün bir an önce ödenmesidir. Aksi taktirde ilk girişimimiz, Güzelyurt bölgesindeki üretici delegelerin Parti Kurultayında  sandığa gitmemeleri için gerekli girişimleri yapacağız”

Limon ve greyfurt hasadı, işçi sıkıntısı ve ihracat primlerinin  ne olacağı konusunda da hükümetin  tutumunu belirlemesini isteyen Akçın, ülkede üretilmesine karşın bazı ürünlerin ithaline izin verilmesini de eleştirdi.