Bulgarların paralarını çekmek için ülkenin 3. büyük bankasına hucüm etmelerinin 2. gününde Merkez Bankası, "Ülkedeki finansal sistemi çökertmek için sistematik bir saldırı yapıldığını" ileri sürdü. Bu açıklamayla banka hisselerinde yüzde 25'e varan kayıpla yaşandı.

Bulgarların paralarını çekmek için ülkenin 3. büyük bankasına hucüm etmelerinin 2. gününde Merkez Bankası, "Ülkedeki finansal sistemi çökertmek için sistematik bir saldırı yapıldığını," ileri sürdü.

Bulgaristan borsası yüzde 5'ten fazla değer kaybederken, bazı banka hisselerinde yüzde 25'e varan düşüşler yaşandı. Ay başından bu yana borsa endeksi bir ara yüzde 20 değer kaybetti.

Ancak borsanın kapanmasına yakın Başbakan Pleman Oreşarski'nin yatıştırıcı konuşmaları borsanın en azından bugünkü kaybının önemli bir kısmını telafi etmesini sağladı. Kayıplarını yüzde 1,5'a kadar indiren borsa endeksi 518 puandan işlem görüyor.



Bulgaristan borsası Mayıs'ta 625 puana kadar yükselerek rekor kırmıştı. Borsanın bu yılki getirisi yüzde 25'i bulmuştu. Yaşanan düşüşten sonra bile borsa 2014'te yüzde 6 getiri sağladı.

Saldırı yapıldığı iddia edilen First Investment Bank, ülkenin 3. büyük bankası konumunda. Ülkenin en büyük 4. bankası olan Corporate Commercial Bank ise Merkez Bankası müdahalesiyle geçen hafta kurtarıldı. Rus VTB Bank'ın da ortağı olduğu şirket 21 Temmuz'da faaliyetlerine başlayacak.

Sert düşüşün ardından borsa endeksi günün sonuna doğru toparlanma eğilimi gösteriyor.

Ülkede birkaç gündür çıkan dedikodularla halk bankalardan paralarını çekiyordu. Corporate Bank'ın müşterileri paralarını son günlerde çıkan dedikodular nedeniyle çekiyordu.

Ekonomistler ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bankalardaki gelişmelerin ülkenin geneline yayılmayacağını belirtti. Ancak hükümet yetkililerinden birinin sorunun başka bankalara da sıçrayabileceği konusunda uyarması ardından yatırımcılar banka hisselerini sattı. 

Merkez Bankası, kamu kurumlarının ortaklaşa çalışarak bankaları kurtarmalarını isterken, hükümettin de doğru olmayan dedikoduları yayanları yakalamalarını istedi. 

Son birkaç haftadır Corporate Commercial Bank'in batacağına dair söylentiler yayılmış ve çalışan fısıltı gazetesi banka müşterilerinin paniğe kapılmasına neden olmuştu. 32 yaşında bir banka müşterisi, "Biri bana bankadan tüm paramı çekmemi söyledi," dedi.

Ülkenin Başbakanı Pleman Oreşarski ise halkın paniğe kapılmamasını, Bulgaristan'ın duruma müdahale edecek kaynağı olduğunu söyledi.