Japon şirketleri özellikle küresel ekonomik krizinin ve Avrupa merkezli finansal borç krizinin piyasalarda başlıca endişe kaynağı oluşturduğu son beş yıl içerisinde Türkiye'ye olan yatırımlarını büyük oranda artırdı. Japonya Büyükelçiliği Ateşesi Yo Takahashi,''Japonya'dan Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarı 2007 yılında 2 milyon dolarken, geçen yılın sonunda 227 milyon dolara ulaştı'' dedi.

Takahashi, ''Türkler ve Japonlar gerçekten birbirlerine son derece yakınlar. Fakat aramızdaki bu yakınlık ile örtüşecek karşılıklı bir ekonomik ilişkinin arzu edilen seviyeye getirilmesi için atılacak çok adım var. Japonya'dan Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarı 2007 yılında 2 milyon dolarken, geçen yılın sonunda 227 milyon dolara ulaştı'' şeklinde konuştu. 

19 Temmuz'da gerçekleştirilen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın ziyaretine atıfta bulunan Takahashi, ''Son zamanlarda, ikili ticari ilişkilerin hızlı bir şekilde artış eğilimde. Bir yandanJaponya'nın önde gelen ekonomi gazetesi Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) İstanbul'da temsilcilik açarken, Japonya'nın üç bankacılık devi Türkiye'ye olan ilgilerini artırıyor'' ifadelerini kullandı.

iki ülke arasındaki ticari veriler de Takashi'nin tahminlerini destekler nitelikte. Japonya ve Türkiyeekonomileri büyüklüklerine oranla görece düşük sayılabilecek ikili ticari ilişkileri krizden ve Japon ekonomisini vuran tsunamiden neredeyse hiç etkilenmedi. Türkiye ve Japonya, 2008 yılındaki yaklaşık 4,4 milyar dolarlık ikili ticaretini 2011 yılında da 4,3 milyar seviyesinde tutabilmeyi başardı. 

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'ye doğrudan yatırım yapan Japon şirketlerin sayılarında büyük değişim görünmezken, yatırım hacimlerinde ciddi bir artış kaydedildi. 2006 yılında,Japonya'dan 14 şirket Türkiye'ye sadece toplam 1 milyon dolar hacminde yatırım yaparken, uluslararası piyasalarda krizin en yoğun olarak hissedildiği 2008 yılında 15 Japon şirketi, toplam 11 milyon dolar hacminde yatırım gerçekleştirdi. 2010 yılında ise 14 Japon şirketi, toplam 347 milyon dolar doğrudan yatırım için Türkiye'yi seçti. 

JAPON BANKALARININ GÖZÜ TÜRKİYE'DE
Japonya'nın bankacılık devleri de Japon şirketlerin kriz döneminde Türkiye'ye olan ilgilerine kayıtsız kalmadı. Temmuz ayında Japonya'nın en büyük bankası olan ve dünyanın en büyük bankalarından biri olarak kabul edilen Bank of Tokyo - Mitsubishi UFC (BTMU), ağustos ayında lisans başvurusunu yaptı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) onay vermesi halinde BTMU'nun Ekim 2013'te toptan bankacılık faaliyetlerine başlaması planlanıyor.

Japonya'nın en büyük finans kuruluşları içerisinde yer aln Mizuho Corporate Bank da haziran ayında İstanbul'da bir temsilcilik açmış, bankanın üst düzey yetkilileri Japon şirketlerinin doğudan batıya doğru ilerlediğini, Türkiye'de bir banka kurarak pazara girmek istediklerini belirtmişti.

Ayrıca, Japon şirketler özellikle son yıllarda Ortadoğu'da iş yapmanın yolunun Türkiye'den geçtiğini düşünüyor. Japon gazetesi Nikkei, yakın zamanda Türkiye ekonomisinden övgüyle bahsederek, 'Japon firmalarının sermayesi ve teknolojisi ile Türkiye'nin sahip olduğu bilgi ağı birleştirilerek bölgeye önce giren Çin ve Güney Kore ile rekabet edilecek'' ifadelerine yer vermişti.

Bu amaçla, Temmuz ayında yapılan bir toplantıda, Türk firmaları, 48 Japon firmasından 156 katılımcıyla bir araya gelerek Irak'ın yeniden yapılandırılması konusunda ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. 60 milyar doları bulan altyapı yatırımlarına hazırlanan Irak'ta hastane, konut, okul, yol, metro, petrol, gaz ve elektrik gibi iş alanlarında ortak proje geliştirmek konusnuda prensipte anlaşmaya varıldı. Savaş sonrası Irak'ın inşasında Türk ve Japon firmaların toplam 4-5 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşturabilecekleri tahmin ediliyor. 

JAPONYA İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI
Temmuz ayında, Japonya ziyaretinde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk-Japon İş Forumu'nda konuşurken, Güney Kore ile serbest ticaret anlaşması parafe ettiklerini belirterek, ''Ağustos ayı başında resmi olarak STA imzalanıp TBMM'ye onay sürecine sokacağız. İstersek Japonya ile de 1 yılda bitiririz. Negatif ve pozitif listeler belirlenip, hangi vergi indirimi yapılacağı belirlenecek. 2013 sonuna kadar devreye sokabiliriz'' şeklinde konuşmuştu. 

Türkiye uzun yıllardır Japonya'ya serbest ticaret anlaşmasının olmaması nedeniyle büyük oranda ticaret açığı vermeye devam ediyor ve Japonya ile ticaret yapan Türk şirketler yakın zamanda Japonya ile imzalanacak bir serbest ticaret anlaşmasının ticaretin yeniden dengelemesinde faydalı olabileceğini belirtiyor. 

Türkiye, 2011 yılında Japonya'ya 296,4 milyon dolarlık ihracat yaparken, Japonya'dan yaklaşık 4,2 milyar dolar hacminde ithalat yaptı.