KKTC’de iş gücü piyasasının yerli halkın iş ihtiyacına cevap veremediğine dikkat çekilirken, işsizliğin nedeninin, Kuzey Kıbrıs’taki iş gücü arzı ile talebi arasındaki uyumsuzluk olduğu ortaya çıktı. Yetkililer, iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu iş kolları ile yetişkin yerli nüfusun sahip olduğu özelliklerin uyumlu olmadığını belirtti. 

Ülkede korkunç boyutlara ulaşan işsizliğe rağmen, KKTC genelindeki işsizlik oranının azaldığına dair veriler açıklanması ise, kafaları karıştırıyor. Yetkililer, ülkede ters göçe rağmen aynı oranda kalan göçmen nüfusa göre işsizlik oranının azaldığını dile getirdi. Yetkililer, ülkenin yerli nüfusu için tırmanan işsizliğin korkunç boyutlara ulaştığına da dikkat çekti


 Rana SARRO/Kıbrıslı


Çalışma Dairesi’nden alınan rakamlara göre, KKTC’de kayıtlı işsizlerin sayısı 2 Bin’i aşarken, kayıtsız işsizlerin ise bu rakamın kat kat fazlası olduğu düşünülüyor. İş Bulma Merkezi’ne gelen ziyaretçi sayısı ise dudak uçuklatıyor. Haziran 2012 itibariyle toplam 8 Bin 316 kişinin İş Bulma Merkezi’ni ziyaret ettiği belirtiliyor. İş arayanların çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.

Yetkililer, son aylarda başladığı belirtilen ters göçün, KKTC’de çalışma izni ile çalışan sayısında herhangi bir azalmaya neden olmadığını belirterek, ülkeden göç edilirken aynı oranda ülkeye giriş de yapıldığını belirtiyor. Resmi verilere göre, bu yılın ilk 7 ayında, toplam 11 Bin 640 kişinin çalışma izni aldığı bildiriliyor.

KKTC’de iş gücü piyasasının yerli halkın iş ihtiyacına cevap veremediğine dikkat çekilirken, işsizliğin nedeninin, Kuzey Kıbrıs’taki iş gücü arzı ile talebi arasındaki uyumsuzluk olduğu üzerinde duran yetkililer, iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu iş kolları ile yetişkin yerli nüfusun sahip olduğu özelliklerin uyumlu olmadığını belirtiyor.

 10 Bin işsiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çalışma Dairesi’nden alınan rakamlara göre KKTC’de kayıtlı işsizlerin sayısı 2 Bin’i aşarken, kayıtsız işsizlerin ise bu rakamın kat kat fazlası olduğu düşünülüyor. İş arayanlara yönelik faaliyette olan İş Bulma Merkezi’ne gelen ziyaretçi sayısı ise dudak uçuklatıyor. Haziran 2012 itibariyle toplam 8 Bin 316 kişinin İş Bulma Merkezi’ni ziyaret ettiği belirtiliyor. İş arayanların çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. KKTC genelinde iş arayanlar daha çok Mağusa Bölgesi’nden oluyor.

Devlet Planlama Örgütü İstatistik ve Araştırma Dairesi tarafından Ekim 2011’de uygulanan Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre ise, KKTC genelinde toplam işsiz sayısının 10 Bin 411 olduğu belirtilirken, 15-24 yaş grubundaki genç nüfusun işsizlik oranı ise, yüzde 23,1 olarak tahmin ediliyor. KKTC genelinde, yüzde 9,7 olduğu bildirilen işsizlik oranının, erkeklerde; yüzde 8, kadınlarda ise; yüzde 13,1 olduğu açıklanıyor.

Devlet Planlama Örgütü İstatistik ve Araştırma Dairesi tarafından Ekim 2011’de uygulanan Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre, KKTC genelindeki işsizlik oranı, bir önceki yıla göre yüzde 2,2 azalarak yüzde 9,7’ye inerken, Çalışma Dairesi’ne kayıtlı aktif işsiz rakamı ise 2 Bin 123 olarak bildiriliyor.

 

Merkeze 8 Bin ziyaretçi

Çalışma Dairesi’nden alınan istatistikî verilere göre, 2012 yılında kayıtlı toplam 2 Bin 123 işsiz bulunuyor. İş arayanlara yönelik faaliyette bulunan İş Bulma Merkezi’ne gelen ziyaretçi sayısı ise dudak uçuklatıyor. Haziran 2012 itibariyle toplam 8 Bin 316 kişinin İş Bulma Merkezi’ni ziyaret ettiği belirtiliyor.

 

Kadınlar çoğunlukta

İş ve İşçi Bulma Şubesi’ne başvuruda bulunarak, iş arayan toplam 2 Bin 123 kişinin, Bin 161’i kadınlardan, 962’si ise erkeklerden oluşuyor. İş arayanlara yönelik faaliyette olan İş Bulma Merkezi’ne (İş- Bul) gelen ziyaretçi sayısı ise dudak uçuklatıyor. Haziran 2012 itibariyle toplam 8 Bin 316 kişinin İş Bulma Merkezi’ni ziyaret ettiği belirtiliyor.

 

En fazla iş arayanlar Mağusa Bölgesi’nden

İşsizlikte 934 kişi ile Mağusa bölgesi başı çekerken, iş isteği ile müracaatların bölgelere göre dağılımının yapıldığı verilerde, 482 iş arayanla Girne Bölgesi ikinci sırada yer alıyor.

 

İlkokul ve liseliler işsiz

İşsizlerin en fazla ilkokul mezunu ve liseli gençlerden oluştuğu belirtiliyor. iş isteği ile müracaatların öğrenim durumuna göre dağılımının yapıldığı verilerde, aktif kayıtlı işsizlerin 575’ini ilkokul, 453’ünü ise lise mezunları oluşturuyor.

 

Yerli nüfus için iş yok

KKTC’de işgücü piyasasını olumsuz etkilediği düşünülen kayıt dışılığın geçtiğimiz yıl uygulanan ‘Af’ ile aşağılara çekilmesi, kaçak iş yaşamına karşı denetimlerin artırılması ve ülkede son zamanlarda baş gösteren ters göçe karşın, geçmişte artan nüfusla birlikte korkunç boyutlara ulaşan işsizliğin pratikte aynı kalmasının nedenleri merak ediliyor. Öte yandan ülkede korkunç boyutlara ulaşan işsizliğe rağmen, KKTC genelindeki işsizlik oranının azaldığına dair veriler açıklanması ise, kafaları karıştırıyor. Konuyla ilgili danışılan yetkililer, ülkede ters göçe rağmen aynı oranda kalan kurumsal olmayan sivil nüfusa göre işsizlik oranı azalırken, ülkenin yerli nüfusu için tırmanan işsizliğin korkunç boyutlara ulaştığını belirtiyor. İşsizlik konusundaki bu tezatlık üzerine konuyla ilgili açıklamalarına başvurulan Çalışma Dairesi Müdürü Yusuf Önderol, KKTC’de iş gücü piyasasının yerli halkın iş ihtiyacına cevap veremediğini vurguladı.