Irak'ın petrol ihtiyacının yarısını karşılayan Beci rafinerisini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün, rafinerinin yönetim binası yakınına flamasını astığı iddia edildi.

Kuzey Irak'ta ise benzin sıkıntısı başladı, uzun kuyruklar oluştu.
Yetkililer, sabah erken saatlerde IŞİD milislerinin rafineriye saldırı düzenleyerek kısmen ele geçirdiğini ancak rafineriyi korumakla görevli silahlı kuvvetlerle IŞİD arasında yaşanan şiddetli çatışmaların ardından rafinerinin tamamen IŞİD'in eline geçtiğini belirtti. Yetkililer, Irak savaş uçaklarının bölgeyi bombalaması sonucu rafineride yangın çıktığını ifade etti.

Pazartesi gününden itibaren rafineride çalışmaların durduğunu hatırlatan yetkililer, bu durumun Irak ekonomisine büyük darbe indirdiğini kaydetti.

Rafineride çalışan bir görevliden alınan bilgiye göre ise çıkan çatışmalarda, Irak askerlerinden ölen, yaralanan ve rehin alınanlar oldu. Görevli, IŞİD milislerinin rafinerinin yönetim binası yakınına IŞİD flamasını astığını iddia etti.

GÜNLÜK 600 BİN VARİL PETROL ELDE EDİLİYOR

Irak'ın en büyük petrol rafinerisi olan Beci'nin, ülkenin petrol ihtiyacının yarısını karşıladığı belirtiliyor. Rafineriden günlük 600 bin varil petrol elde ediliyor.

Irak emniyet yetkilileri, IŞİD milislerinin 11 Haziran'da Beci ilçesini ele geçirdiğini açıklamış ancak Başbakan Nuri el-Maliki'nin sözcüsü Tümgeneral Kasım Ata 14 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Ordu, aralarında Beci, Beled, Ed-Decil ve El-İshaki'nin de bulunduğu Salahaddin vilayetindeki bölgelerin büyük çoğunluğunun kontrolünü IŞİD'ten geri aldı" demişti.

Bir süredir çatışmaların yaşandığı Irak'ta, IŞİD militanları ve bazı aşiret güçlerinin, ülkenin en büyük kentlerinden Musul ile Salahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'in yanı sıra bölgedeki bazı yerleşim birimlerinde kontrolü ele geçirdiği açıklanmıştı.

PETROL FİYATLARI YÜKSELİYOR

IŞİD militanlarının Irak'ın en büyük petrol rafinerisi Beci'yi ele geçirdiği haberleri sonrasında petrol fiyatları yükselmeye başladı. Brent petrolün varil fiyatı, 113,82 dolara kadar yükseldi.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'taki saldırıları sonrası yükselmeye başlamıştı. Brent petrolün varil fiyatı, dün günü 113,42 dolardan tamamlarken bugün IŞİD militanlarının Irak'ın en büyük petrol rafinerisi Beci'yi ele geçirdiği haberlerinin ardından yükselmeye başladı ve varil fiyatı, 113,82 dolara kadar çıktı.
Tehlikenin yaklaşması nedeniyle Beici rafinerisinde bulunan yabancı uyruklu çalışanlar dün tahliye edilmişti.

KUZEY IRAK'TA BENZİN SIKINTISI

Kuzey Irak’taki Kürt peşmergeler, kontrolü ele geçirdikleri Kerkük kenti girişinde olağanüstü önlem alırken, olası müdahaleye karşı peşmergeler tetikte bekliyor.

Bölgedeki Rudaw TV, peşmergelerin Kerkük girişinde aldığı önlemleri ekrana getirirken, Irak Şam İlam Devleti (IŞİD) örgütü üyelerinin saldırıları üzerine üretimin durduğu Tikrit kentine 50 kilometre uzaklıktaki Beyci rafinerisinde üretimin durması ile benzin istasyonlarında kilometrelerce araç kuyrukları oluştuğu ifade edildi.