Hissedarlardan birinin 271 milyon dolar değerinde hisse sattığı belirtildi.        

Halka arz fiyatı 38 dolar olan hisseler dün NASDAQ’da ilk kez 20 doların altına gerileyerek,  19.69 dolar seviyesini gördü. Ancak daha sonraki işlemlerde yeniden 20 doların üzerine çıktı.

Facebook hisseleri işlem görmeye başladığı ilk gün 45 dolara kadar çıkmıştı.

Facebook ilk olarak Mayıs ayında borsaya açıldı. İlk etapta 421 milyon dolarlık hisse satıldı. Ancak dün engelin kalkmasıyla halka arz öncesi yatırımcıların 271 milyon dolar daha hisse satışı yapmasına izin verildi. Bu da şirketin yüzde 60’ının işlem yapılabilir hale gelmesi demek oluyor. 

1.44 MİLYAR HİSSE SATIŞA ÇIKARILABİLİR

Facebook, şirketin yatırımcıları arasında hisse satışı yasağını kaldırmasının ardından önümüzdeki 9 ayda toplam 1.44 milyar hissesinin satışa çıkarılabileceği ifade edildi. Bu olasılığın şirketin hisse değerini daha da aşağı çekme ihtimali oldukça yüksek.

Facebook halka arzının ilk gününde Nasdaq’da işlemlere yarım saat geç başlayarak büyük kızgınlık yaratmıştı.

Diğer yandan yatırımcılar Facebook’un mobil uygulamasını para elde etme şeklinde de endişe ediyor.

Halka arz öncesi açıklanan bir şirket içi açıklamada, “Mobil uygulamamızdan ciddi gelir yaratamıyoruz ve bunu başarabilme yeteneğimizde az gibi görünüyor” ifadesine yer verildi.

Bununla birlikte, şirketin kullanıcı sayısını önümüzdeki dönemde artıramayacağına yönelik endişeler de var. En son açıklanan bir raporda, Facebook’ta 83 milyon kullanıcının sahte hesap olduğu ortaya çıktı.

SERVETİ HER GEÇEN GÜN ERİYOR             

Şirketin hisselerinin değer kaybetmesi, Facebook kurucusu ve CEO’su olan Mark Zuckerberg’in servetinin erimesine neden oluyor.

Zuckerberg’in net varlığı son düşüşle birlikte 600 milyon dolar eriyerek 10.2 milyar dolara gerileyerek, şirketin halka arzından bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi.

Şirketin kuruluş hikayesini anlatan The Facebook Effect (Facebook Etkisi) adlı kitabın yazarı David Kirkpatrick, “Piyasa Facebook’un geleceğinden emin değil” dedi.

Kirkpatrick, Zuckerberg’in kendi hisselerinin değer kaybetmesinden endişe etmediğini sadece bu durumun şirketin stratejik ve taktiksel fırsatlarının önüne geçmesinden korktuğunu belirtti.