“ŞU ANDA TÜRKİYE’DEKİ SAĞLIK KURUMLARINA 13 MİLYON 145 MİLYAR 882 MİLYON BORCUMUZ VAR”

“TEDAVİLER İÇİN BÜTÇEDEKİ 11,5 MİLYON TL ÖDENEK SADECE TÜRKİYE’YE OLAN BORÇLARI BİLE KAPATAMAYACAK”

“YDÜ’YE 28 AYDIR FATURA ÖDENMEDİ… YENİ PROTOKOL İMZALANACAK”

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, Türkiye’deki sağlık kurumlarına 13 trilyon 145 milyar 882 milyon borç olduğunu açıkladı.

Hasipoğlu, yurt içi ve yurt dışı tedaviler için bütçeye 11,5 milyon TL ödenek konulduğunu, bu ödeneğin sadece Türkiye’ye olan borçları bile kapatamayacağına işaret ederek, Yakın Doğu Hastanesi’ne olan borçların ise ayrı olduğunu söyledi.

Bakan Hasipoğlu, bu yıl bütçeye tedaviler için 28 milyon TL ayrılmasını öngördüklerini, ancak bu paranın gelecek yıl dışarıya hiç hasta gönderilmese de gene borçları ödeyemeyeceğini de vurguladı.

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu bugün bir basın toplantısı düzenleyerek, bir aylık görev süresince tespit ettiği sıkıntıları, yaptığı çalışmaları ve hedefleri hakkında kamuoyuna bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı’nda saat 11.30’da gerçekleştirilen basın toplantısında Bakanlık Müsteşarı Mustafa Akçaba da hazır bulundu.

HEDEF DÜNYA STANDARTLARINI YAKALAMAK

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, sağlığa ayrılan bütçenin yüzde 6 civarında olduğunu, bu oranla başarılı sağlık hizmeti vermenin mümkün olmadığına işaret ederek, bu yıl hedeflerinin sağlık hizmetleri konusunda dünya standartlarını yakalamak olduğunu söyledi.

Başarılı sağlık hizmeti verebilmek için bir planlama yaptıklarını, bunu yasa çalışmaları, fiziki yapı ve teknik donanım olarak üç bölüme ayırdıklarını ifade eden Hasipoğlu, sağlık konusunda yasa çalışmalarının çok büyük önem arz ettiğini kaydetti.

YASA ÇALIŞMALARI

Özel Hastaneler Yasası’nın 1997’de geçirilmesi sonrasında özel hastanelerin geliştiğini, rekabetin arttığını anlatan Hasipoğlu, geçtiğimiz günlerde yasada tadilatlar yapıldığını belirtti.

KAMU SAĞLIK ÇALIŞANLARI YASASI HIZLANDIRILACAK

Öte yandan bir diğer önemli yasanın ise Kamu Sağlık Çalışanları Yasası olduğuna dikkat çeken Bakan Hasipoğlu bu konudaki çalışmaları da Pazartesi’nden itibaren hızlandırma kararı aldıklarını söyledi.

Yasa konusunda Anayasa mahkemesinin bir kararı olduğunu, buna uymanın görevleri olduğunu ifade eden Hasipoğlu, bunun yanında doktorları rahatlatmak için çalışmalar yapılması gerektiğini, hastayla hizmet verenler arasındaki dengeyi oluşturmanın en büyük hedefleri olduğunu kaydetti.

Yasanın doktorlar ve sendikalarıyla istişare içinde hazırlanacağına dikkat çeken Hasipoğlu, bir diğer hedeflerinin de Genel Sağlık Sigortası’nı hayata geçirmek olduğunu söyledi.

Bakan Ertuğrul Hasipoğlu, Genel Sağlık Sigortası için sloganlarının “arabanızı kazaya karşı sigortalıyorsunuz da, canınızı niye sigortalatmayasınız” olduğunu vurgulayarak, “Buradan elde edilecek kaynağı sağlık çalışanları ile hastane tesisat fonuna aktararak, hastanelerin daha güzel ve rekabet edebilecek duruma gelmesini sağlayacağız, hem de sağlık çalışanlarını esenlendireceğiz” dedi.

Diğer yasa çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Hasipoğlu, Hasta Hakları Yasası, Yataklı Tedavi Kurumları, Temel Sağlık Hizmetleri Yasası, Hemşirelik Yasası, Organ Nakli Yasası,  Bulaşıcı Hastalıklarla ilgili tüzükler konusundaki çalışmaların devam ettiğini anlattı.

FİZİKİ YAPIYLA İLGİLİ HEDEFLER

Fiziki yapıyla ilgili de bir takım çalışmaları bulunduğuna işaret eden Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, Onkoloji Hastanesi’nin ayrı bir bina olarak temelinin yakında atılacağını,  parasının bulunduğunu, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi içinde bulunan Radyoloji Bölümü’nü hastane dışına çıkarma hedefleri bulunduğunu, yine Lefkoşa hastanesi önündeki park sıkıntısını çözmek için yap işlet devret modeli katlı otopark projeleri bulunduğunu belirtti.

Lefkoşa Hastanesi içinde bulunan Barış, Ruh ve Sinir Hastanesi’ni başka yere taşıyarak, hastane içindeki bazı servisleri buraya aktaracaklarını ve hastanede bu şekilde bir rahatlama sağlamayı hedeflediklerini de vurgulayan Bakan Hasipoğlu, artan Hemodiyaliz hasta sayısı dikkate alınarak, Mağusa’daki Hemodiyaliz servisini genişleteceklerini, Girne’de ise bir servis oluşturulacağını kaydetti.

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, Lefkoşa Hastanesi’nin içinin bakımı için ihaleye çıkıldığını ve dışının boyanması için bütçeye para koyulduğunu, yakında ihaleye çıkılacağını belirterek, Güzelyurt’a yeni bir hastane yapılamasıyla ilgili çalışma başlattıklarını anlattı.

Hasipoğlu, 112 Hızır Servis’in güzel çalıştığını, ambulans sayısını arttırıp, kazaların fazla olduğu yerlere istasyon kurarak, daha süratli hareket edilmesini sağlayacaklarını ifade etti.

SIKINTILAR

Sağlık alanında yaşanan sıkıntılara da değinen Bakan Hasipoğlu, en büyük sıkıntılardan birinin harici tedaviler olduğuna dikkat çekti.

Harici tevdilerde, bütçeye konulan parayı aşacak kadar yurt dışından hizmet satın alındığını ifade eden Bakan Hasipoğlu, geçen yıl bütçeye yurt içinde tedaviler için yeni parayla 5 milyon, yurt dışında tedaviler için ise 6,5 milyon ödenek koyulduğunu anımsattı.

Yurt içi ve yurt dışı tedaviler için bütçeye koyulan toplam 11,5 milyon TL ödeneğin, sadece Türkiye’ye olan borçları bile kapatamayacağını vurgulayan Bakan Hasipoğlu, Yakın Doğu Hastanesi’ne olan borçların ayrı olduğunu söyledi.

Bakan Hasipoğlu, bu yıl bütçeye tedaviler için 28 milyon TL ayrılmasını öngördüklerini, ancak bu paranın gelecek yıl dışarıya hiç hasta gönderilmese de gene borçları ödeyemeyeceğini vurgulayarak, bunun için bir takım önlem çalışmaları yapacaklarını, bu çalışmaların da pazartesi günü başlayacağını vurguladı.

“Bizim şu anda Türkiye’deki sağlık kurumlarına yaklaşık 13 milyon 145 milyar 882 milyon borcumuz var” diyen Bakan Hasipoğlu, bu konuda mahkemelik durumlara gelindiğini söyledi.

Bakan Hasipoğlu şöyle devam etti:

“YDÜ’ye benden önceki bakan arkadaşım faturaları olmamasına karşın 30 milyon borcunuz var diye yazı vermiş. Ben YDÜ ile istişare içindeyim. İki tane yeni protokol hazırlattık, benden önceki arkadaşım bir protokol imzalanmış ancak Bakanlar Kurulu’ndan geçirmemiş. Eski protokol Bakanlar Kurulundan geçti, yürürlüğe girdi, gerekli çalışmalar yapıldı. Ancak, ikinci protokolü Bakanlar Kurulu’na gitmeden ben durdurdum, sebebi de 10 aydan beridir YDÜ’den fatura almadık. Fatura almadığınız bir meblağı nasıl ödeyebilirsiniz.”

YDÜ’nün bir tıp fakültesi kurması ve ona destek olmanın kendilerini memnun edeceğini ancak, devleti korumanın da kendilerinin hedefi olduğuna işaret eden Bakan Hasipoğlu, bugünden itibaren bu dengenin oluşturulacağını vurguladı.

YDÜ’YE 28 AYDIR FATURA ÖDENMEDİ

YDÜ’ye 28 aydan beridir hiç bir fatura ödenmediğini de ifade eden Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, önümüzdeki günlerde yeni bir protokol hazırlanıp imzalanacağını, sıkıntıların aşılacağını kaydetti.

YDÜ ile en kısa zamanda mahsuplaşacağına dikkat çeken Bakan Hasipoğlu, faturası olmayan bir hesabın borç kabul edilemeyeceğini söyledi.

Türkiye’nin sağlık konusunda ülkeye olan katkılara değinerek, katkılara teşekkür eden Bakan Ertuğrul Hasipoğlu, sıkıntılı bir dönemden geçildiğini ancak bunların üstesinden gelineceğine inanç belirtti.

DEVLETİ ZARARA UĞRATACAK HİÇ BİR ŞEYE İMZA ATMAM...

Devleti zarara uğratacak hiç bir şeye imza atmayacağını vurgulayan Sağlık Bakanı Hasipoğlu, gerektiği hallerde yasal yollara başvurabileceğini de kaydetti.

Bakan Ertuğrul Hasipoğlu, YDÜ ile önümüzdeki günlerde yeni bir protokol imzalanacağına değinerek, çalışma izinleriyle ilgili raporların özelde yapılması için de bir protokol imzalandığını söyledi.

Hasipoğlu, konuşması sonunda hastalara çağrıda bulunarak, sağlık servislerinde sağlık görevlilerine yapılacak saldırı ve tacizleri asla kabul edemeyeceğini vurguladı.

Hasipoğlu konuşmasını şöyle tamamladı:

“Eğer bir şikayet varsa şikayet edilecek kapı burasıdır. Şikayeti takip edip arkasında dururum. Kim hata yaptıysa cezasını veririm. Ama vatandaşın bu cezayı verme hakkı yoktu. Buna müsaade etmem. Doktor ve hemşirelere de çağrı yapıyorum, hastalara iyi muamele etsinler. Bunun da takipçisi olacağım.”