Euro birliğini dağılmanın eşiğine getiren Yunanistan peşinden pek çok ülkeyi sürükleyerek büyük tehdit haline gelirken Avrupa Merkez Bankası’nın da Yunanistan’ı gözden çıkarttığı görülüyor. 

Euro birliği için yeniden basılacak olan banknotlarda daha önceden kullanılan; Zeus tarafında kaçırılan ve bölgeye ismini veren Prenses Europa kullanılmayacak. Banknotlarda dolandırıcılığın önüne geçilmesi için yeni dönem basımlarda Yunan mitolojisi yerine Avrupa’nın mimarisini yansıtan detaylar kullanılacak. Gazeteport'un haberine göre, banknotların hazırlanması ile ilgili açıklamalarda bulunan yetkililer gelecek yıl ECB’nin yeni banknotlar için çalışmaya başlayacağını belirtirlerken, yapılan açıklamalarda üzerinde soru işaretlerinin çoğaldığı bir ekonomin birliğin para birimi üzerinde yer Almansının yatırımcı güvenini de olumsuz etkilediği belirtildi. Borçlanma maliyetlerindeki artış nedeniyle Roma’dan Dublin’e pek çok noktada gerilim yaratan Yunanistan’ın arkasından 5 ekonomiyi de bataklığa sürüklediği göz önüne alındığında ECB’nin olumsuz algıyı kırmaya banknotlardan başlamadığı görülüyor. 


İLK ETAP 5 EURO'DA


İlk etapta 5 euroluk banknotun dizaynına başlayacak olan ECB zaman olarak kasım ayını gösteriyor. ECB sözcüsü Niels Buenemannbir süre önce banknotlarda değişikliğe gideceklerini açıkladıklarını belirtirken ilk olarak filigranların yeniden dizayn edilerek sahte banknotların önüne geçmeyi planladıklarını belirtti. ECB 2002’de ilk üretilen banknotların yeniden dizayn edilmesini 2007 sonunda dünyayı sarak ekonomik kriz nedeniyle ertelemişti. Bu yılın ilk yarısında 251 bin sahte banknotu piyasalardan ayıklayan ECB, yeni banknotlarda genişleyen euro birliğine yer verecek.