Esnaf ve hizmet sektörüne yönelik faiz destekli yeni bir kredi programı başlatıldı. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'nın 5 bankayla imzaladığı programa göre, esnaf en fazla 60 bin TL'ye kadar 3 ay ödemesiz ve 3 yıl vadeli kredi alabilecek. Kredinin faizinin yarısı, faiz farkı fonundan karşılanacak. Bu amaçla 4 milyon TL kullanılacak. 


Yaklaşık 750 kişinin/işletmenin yararlanacağı tahmin edilen yeni kredi programıyla 45 milyon TL kullanılacağı ve son 2 yılda kullandırılan kredi miktarının 150 milyon TL'ye ulaşacağı belirtildi.


Yeni kredi programı, Kıbrıs İktisat Bankası, Creditwest Bank, Türkiye İş Bankası, TC Ziraat Bankası ve Türkiye Halk Bankası tarafından uygulanacak. 


Yüzde 12 faiz uygulanacak kredi programında, faizin yarısı fondan, yarısı da kullanan kişi tarafından karşılanacak. 


BAKANLIKTA İMZALANDI


Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, kredilerin verileceği 5 bankanın yetkilileriyle bakanlık toplantı salonunda "Esnaf ve Hizmet Sektörüne Yönelik Faiz Destekli Kredi 2. Programı"nı imzaladı. 


Bu amaçla bakanlıkta düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Atun, faiz destekli kredi paketi için teklif aldıkları bankalarla programın imzalanması için bir araya geldiklerini belirterek, faiz destekli projeleriyle ilgili bilgi verdi.


Atun, 2009'da göreve geldiklerinde esnaf ve KOBİ'lere faiz farkı fonu kullanılarak küçük çaplı işletme kredileri verildiğini, 2008'de 35 kişinin 3 milyon lira kredi aldığını, rakamın esnafın faiz destekli programlardan yeterince yararlanmadığını gösterdiğini söyledi.


Krediye kolay erişim ve kaynakların tabana yayılmasının önemli olduğunu vurgulayan Bakan Atun, kendisinin göreve başlamasıyla imalatçı sektörlere 0 faizle krediler verdiklerini; devamında bütün hizmet sektörünün beklentisini karşılamak amacıyla önce kamu bankaları üzerinden hacmi artırmayı denediklerini ve özel bankalara da faiz destekli kredileri açma planını geliştirdiklerini anlattı.


Sunat Atun, geçen yıl bu dönemlerde teklif veren bankaların tekliflerini değerlendirerek, Türkiye kaynaklı faiz farkı fonundan bankalarla sözleşmeler ve protokoller yaparak 50 bin TL limitli yüzde 6 faizli kredileri esnafın, KOBİ'lerin ve iş dünyasının kullanımına sunduklarını ifade etti.


2 YILDA 2 BİN 194 ESNAFA 102 MİLYON TL KREDİ


İki yıllık süreye bakıldığında 2 bin 194 esnafa 102 milyon TL tutarında faiz destekli kredi sağladıklarını açıklayan Atun, bunu son derece büyük ve önemli rakam diye niteledi.


Ülkede 11 bin civarında işletme bulunduğunu dile getiren Sunat Atun, buna göre ortalama yüzde 20-21'lik kesimin bu kredilerden yararlandığını; bu rakamın dünya ortalamalarının kat kat üzerinde olduğunu bildirdi.


Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, rakamların bir esnafın ortalama 49 bin TL krediden yararlandığını gösterdiğini de kaydederek, şöyle konuştu:


"ARTIK ÖZEL BANKALARLA..."


"Geçtiğimiz siyasi dönemlerde bir kişinin kamu bankaları aracılığıyla 1 trilyon, 2 trilyon kredi kullandığı sığ anlayışlı dönemler çok gerilerde kaldı. Artık bu programlar özel bankalarla yapılıyor. Devlet, kimin alacağına karar vermek yerine, kredilerin faiz farkını ödüyor. Kimlerin kredi alacağına bankacılık kuralları çerçevesinde riskleri ve projeleri değerlendirerek özel bankaların karar verdiği bir sisteme geçmiş bulunuyoruz.


Ben bunu ülkemizde devlet eliyle yapılan bu yöndeki icraatlar adına son derece önemli bir adım olarak nitelendirmiştim. Şu anda da son derece önemli bir adım olarak nitelendirmekteyim. Bu adımı atmaktan, bu temeli bu ülkede yerleştirmekten de bakanlık olarak büyük mutluluk duyduğumu söylemek istiyorum. Temenni ederim bizden sonraki siyasi dönemlerde de bu sistem devam eder. Siyasetten, siyasi kaygılardan, kimin aldığı odağından uzak bu şekilde rasyonel bir anlayışla değerlendirilir ve bizi tekrar geriye götürmez."


FAİZ FARKI 4 MİLYON TL 


Atun, yeni programda sağlanacak faiz farkının 4 milyon TL olduğunu açıklayarak, bununla ortaya 45 milyon liralık bir hacim çıkacağını ve bugüne dek verdikleri kredi miktarının 150 milyon liraya yaklaşacağını anlattı.


Faiz destekli kredi 2. programına 2'si KKTC, 3'ü Türkiye'den şube bankaları olmak üzere 5 bankanın teklif verdiğini kaydeden Atun, Kıbrıs İktisat Bankası, Creditwest Bank, Türkiye İş Bankası, TC Ziraat Bankası ve Türkiye Halk Bankası'nın programa katıldığını belirtti.


KKTC bankaları ile Türkiye şube bankaları arasında denge olduğuna işaret eden Atun, bankaları kutlayarak, şube bankalarının ülkeye rekabet anlayışı getirdiğini, yerli bankaların da buna uygun adımlar atarak yenilendiğini söyledi. 


"750 KİŞİ YARARLANACAK DİYE DÜŞÜNÜYORUM"


Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, programın 45 milyon liralık kredi hacminde bir esnafın en fazla 60 bin TL alacağını, daha önceki ortalamanın ise 49-50 bin TL olduğunu bildirerek, programdan 750 kişinin yararlanacağını düşündüğünü söyledi.


Böylece kredilerden yararlanan esnaf ve işletme sayısının 3 bine yaklaşacağını ifade eden Atun, teminat sorunu yaşadığı için kredilere erişemeyen esnaf için bir süre önce esnaf birlikleriyle 2 kredi teminat kooperatifi oluşturduklarını hatırlattı ve önümüzdeki günlerde onlarla da 2 ayrı program imzalayacaklarını ve faiz farkı programından yararlandıracaklarını açıkladı.


Atun, 2010 yılında kurdukları KOBİ Gelişim Merkezi'nin (KOBİGEM) bu yıl personel desteğiyle güçlendirildiğini ve etkinliğinin artırıldığını kaydederek, geçtiğimiz bir yılda TC kaynaklı finansmanla başlattıkları hibe programında sanayi sektöründe 250 bin TL'ye kadar hibe verilen projeler olduğunu anlattı.


"SANAYİ, TARIM VE TURİZM YANINDA YENİ GİRİŞİMCİYE DE HİBE PROGRAMI BAŞLATACAĞIZ"


Atun, sanayi yanında tarım ve turizm alanlarında krediler verildiğini; bunların 2013 programına da alındığını belirterek, bu yıl ilk kez yeni girişimciyi de hibe desteğinden yararlandıracakları bir program başlatacaklarını açıkladı.


İŞ PLANI YARIŞMASI


Atun, girişimciliği desteklemek adına "iş planı yarışması" düzenleyeceklerini de ifade ederek, dereceye gireceklere nakdi ödül verilecek bu projelerin detayını ilerleyen günlerde basın toplantısıyla açıklayacaklarını bildirdi.


Yeni kredi programının hayırlı olmasını dileyen Atun, bugün imzalanan programın bankalarca hemen yürürlüğe konulacağını söyledi. 


İŞGEM DE KURULACAK


Atun, KOBİGEM'den sonra gelecek yıl kuruluş ve işletme desteği vermek üzere İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) de kuracaklarını açıkladı.


"KREDİ BAŞVURULARI PARTİ MERKEZİ VEYA BAKANDAN GEÇMİYOR"


Atun, bu programda kimin kredi başvurusunda bulunduğunu bakanlığın görmeyeceğini, başvuruları bankaların değerlendireceğini, sadece faiz farkının bakanlıkça ödeneceğini ifade ederek, "Dolayısıyla kredi başvuruları parti merkezinden veya bakandan geçmiyor" dedi.


Basın toplantısında söz alan bir banka yetkilisi de, tabana yayılan kredi politikası uygulanmasından ve kendilerinin de buna aracı olmasından mutluluk duyduklarını belirterek teşekkür etti.