Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal görevden alınıp yerine Maliye eski Bakanı Naci Ağbal atandı.

Dün de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası gündeme geldi. Bununla ilgili resmî açıklama henüz gelmedi.

Analistler, bu gelişmelerin dolar/TL‘ye olumlu yansıdığını kaydetti.

Serbest piyasanın ilk dakikaların ardından düşmeye başlayan dolar/TL, gerilemeyi sürdürdü. Sabah saatlerinde günlük kaybı yüzde yaklaşık yüzde 3 oranında olan lira karşısındaki ABD doları, yüzde 5 seviyelerine doğru geriledi.

Analistlere göre ABD’deki gelişmeler; Parasal genişleme ve düşük faiz politikalarının yanı sıra teşvik paketine ilişkin olumlu beklentiler, küresel piyasalardaki risk iştahını artırdı.

TL’deki kazanç yüzde 5

Küresel piyasalardaki risk iştahının artmasıyla geçtiğimiz haftalarda baskı altında kalan gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, bugün alıcılı. Önceki haftalarda benzer ülkelerin para birimlerinden negatif yönden ayrışan Türk lirası da bugün yaklaşık yüzde 4,5 kazançlı.

Sabah yüzde 2,5 civarında olan döviz kurlarındaki düşüş, yaklaşık yüzde 5’e kadar çıktı.

Döviz kurları ne kadar?

Saat 12.45’ten itibaren serbest piyasada, lira karşısındaki Amerikan doları, yüzde 4,41 oranında değer kaybetti. Avro kuru, cuma günkü kapanışına oranla yüzde 4,4 oranında geriledi. İngiliz sterlinindeki düşüş ise yüzde 4,44 seviyesinde.

ABD doları, gün içerisinde, şu dakikaya kadar 8 lira ile 8 lira 52 kuruş bandında işlem gördü. Doların satış fiyatı, 8 lira 14 kuruşken euro, 9 lira 61 kuruş ile 10 lira 5 kuruş bandında hareket etti. Avro kurunun satış fiyatı da 9 lira 68 kuruşta.

Gün içerisinde 10 lira 63 kuruş ile 11 lira 14 kuruş arasında değer bulan pound ise 10 lira 71 kuruştan satılıyor.