Piyasalar 17 Eylül'de gerçekleşen Fed toplantısından beri sakinleşemedi. O toplantıdan çıkan faiz artırımının hızlı gerçekleşebileceği işareti ile 2.16 TL seviyesindeki dolar hızla yükselmeye başladı.

ABD ekonomisindeki istihdama ve ekonomik canlanmaya yönelik verilerin iyi gelmesi ve yerel Fed başkanlarının erken faiz artırımına işaret eden açıklamaları da doları 7.5 ayın zirvesi olan 2.2460 TL'ye kadar yükseltti.

AÇIKLAMALARIYLA PİYASAYI GERİYOR
Doların son yükselişinde Dallas Fed Başkanı Richard Fisher'ın da payı büyük. Richard Fisher Fed'in parasal genişlemeyi bitireceğini açıklamasının ardından en şahin duruş sergileyen yerel Fed başkanlarından biri. Tahvil alım azaltımının daha hızlı bitirilmesi gerektiğini savunan Fisher şimdi de faiz artırımının erken yapılabileceğine yöneli yorumlarıyla dikkat çekiyor.Son yorumunu dün yapan Fisher "Faiz oranlarının bahar, yaz ayları arasında artırılması öngörülüyor. Henüz birşey söylemek için erken ama geç olmasından ziyade erken olur" diye konuştu. Zaten ABD'den gelen olumlu verilerle yükselişe geçen doların yükselişi Fisher'ın açıklamalarıyla katmerlendi.
MERKEZ BANKASI HAREKETE GEÇTİ DOLAR DÜŞTÜ 
merkez bankası dolar Türk Lirası karşısında sekiz ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yeni bir karar aldı. Merkez Bankası, 29 Eylül itibariyle döviz satım ihale tutarını 10 milyon dolardan en az 40 milyon dolara çıkaracağını açıkladı. MB'den yapılan açıklamada, "Son günlerde döviz kurlarındaki oynaklıkta görülen artış nedeniyle günlük döviz satım ihale tutarı 29 Eylül 2014 tarihinden itibaren “en az 10 milyon ABD doları”ndan “en az 40 milyon ABD doları”na yükseltilecektir" denildi. Açıklamanın ardından 2.2460 TL'den seyreden dolar 2.2550 TL'ye geriledi.
SÖYLEDİKLERİNİ PİYASA FİYATLIYOR 
Fisher'ın bu açıklamalarıyla tetiklenen doların 29 Ocak'taki gün içi rekoruna, 2.39 TL'ye ulaşıp ulaşmaması merak konusu oldu. Uzmanlar Fisher'ın tek başına bu kadar etkisinin olmadığını, ancak ABD ekonomisi ile ilgili gelen her olumlu verinin faiz artışı zamanlamasını erkene çekebileceğine dikkat çekiyorlar.
ALB Menkul Değerler Ekonomik Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut doların dün 2.2640 TL ile önemli bir seviyeyi gördüğünü belirtirken orta vadede 2,39 TL seviyesine göre hareketin görülebileceğini belirtti. Bugün ve önümüzdeki haftanın önemli olduğunı belirten Karabulut "Bugün ABD büyümesi ve Yellin'in şaret ettiği çekirdek enflasyon açıklanacak Eğer bu iki verinin beklenti ve üzerinde gerçekleşmesi halinde dolarda hızlı bir değerlenme süreci görülebilir. Diğer yandan Fed üyelerinin faiz açıklamalarını da piyasalar fiyatlamaya devam edecek. Merkez Bankası da döviz satım ihale tutarını 40 milyon dolara yükselere yavaş yavaş "ben buradayım" mesajını vermeye başladı" diye konuştu.