Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 23 Temmuz'da faiz koridorunu ölçülü bir şekilde genişletme adımı atabileceklerini söyledi.


Başçı'nın bu açıklamasının ardından güne 1.9510 liradan başlayan dolar bankalararası piyasada 1.9371 liraya kadar geriledi.



Faiz koridorunun genişletileyeceğine yönelik sinyalin gelmesi TL'deki değer kaybının önüne geçmesi bekleniyor.



Söz konusu durum gösterge faizde ise aşağı yönlü bir seyir yaratabilir. Başçı'nın açıklamalarının ardından 10 yıllık tahvil faizi yüzde 9'a geriledi.



Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan yazılı olarak gelen açıklamada, “Küresel düzeyde para ve maliye politikalarına ilişkin belirsizlikler ve bunların yol açtığı oynaklık yakın dönemde artış göstermiştir.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu gelişmenin ülkemizde fiyat istikrarını ve finansal istikrarı bozmasına izin vermeyecektir” ifadesin yer verildi.



Açıklamanın devamı ise şöyle: “Faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adım 23 Temmuz 2013 tarihli Kurul toplantısının gündemine alınacaktır.




Merkez Bankasınca ihracatçılarımıza Türk Eximbank aracılığıyla sağlanmakta olan reeskont kredilerinin limiti iki katına çıkarılacaktır. Bu yolla ihracatımıza daha fazla destek sağlanırken aynı zamanda net rezerv biriktirme hızımız artırılmış olacaktır.”