Kısa süreli dolu yağışı Düzova, Cihangir, Yeniceköy, Kalavaç, Meriç ve Aslanköy’deki tahıl arazilerini ve meyve ağaçlarını yok etti. 

Ülkemizi önceki gün etkisi altına alan kısa süreli dolu yağışı, çiftçilerin tahıl arazileri ve meyve ağaçlarına büyük zarar verdi.


Mesarya bölgesindeki Düzova, Cihangir, Yeniceköy, Kalavaç, Meriç ve Aslanköy’deki dolu yağışı, büyük emeklerle ekilen alanları darmadağın etti.


Çiçek açan zeytin ve meyve ağaçlarını kırıp geçiren dolu, büyük mağduriyete neden oldu.


Çiftçiler, biçilecek ekin kalmadığını belirterek, hasar tespit çalışmalarının ardından zararlarının karşılanmasını talep etti.


Dolu yağışının verdiği zararı görmek ve tespit etmek amacıyla Mesarya bölgesine giden Tarım Sigortası Müdürü Hasan Burancan ve Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, sigorta kapsamında çalışmaların başlatılması için bölgede incelemeler yaptı.


Hasar tespit çalışmalarına Çiftçiler Birliği Mali Sekreteri Hüseyin Barbet da katıldı.

 

Barbet: Çiftçiler büyük zararda


Mesarya bölgesinde hasar tespit çalışmalarına katılan Çiftçiler Birliği Mali Sekreteri Hüseyin Barbet, dolu yağışının tahıl arazileri ve meyve ağaçlarına büyük zarar verdiğini söyledi.


Barbet, tahıl arazilerinin yüzde 80-90 oranında zarar gördüğüne dikkat çekerek, “Çiftçiler perişan oldu. Bir torba kimyevi gübre 60 TL, tarla icarlarının ve mazotun ateş pahası olduğu bir dönemde yaşanan afet olayı çiftçilere darbe vurdu. Çiftçiler Birliği olarak derhal devletimizin bu kötü günümüzde zararlarımızı karşılamasını istiyoruz” dedi.


Hüseyin Barbet, Tarım Sigortası’nın, nadas ve münavebe olan tahıl arazilerinin sigorta kapsamında olması gerektiğini belirterek, Çiftçiler Birliği olarak yasada düzenleme yapılmasını istediklerini kaydetti.


Bölgede 500 dönüm ekili arazisi olduğunu belirten Barbet, zararın büyüklüğüne işaret etti.

 

Burancan: Zararlar karşılanacak


Tarım Sigortası Müdürü Hasan Burancan, Düzova, Çukurova, Yeniceköy, Kalavaç, Meriç ve Aslanköy’deki tahıl arazilerinin birleştiği bölgede dolu zararının tahıllarda etkili olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.


Burancan, zarar tespit çalışmalarının ardından gerekli işlemler yapıldıktan sonra zararların karşılanacağını belirtti.


Hasan Burancan, “Bitkisel Üretim Zorunlu Sigorta Tüzüğü gereğince doludan zarar gören tahıl ve vigo alanları sigorta kapsamındadır ancak tüzük gereği üst üste tahıl ekilen tahıl arazilerinin sigorta kapsamından faydalanamaz. Münavebe yapılan ve nadasa bırakıldıktan sonra tahıl ekilmesi halinde bu araziler sigorta kapsamındadır” dedi.



Çiftçiler ne dedi? Çiftçiler ne dedi? Çiftçiler ne dedi?

 

İbrahim Ömer Paşa (Yeniceköy muhtarı): 
“Bölgede yağan ceviz büyüklüğündeki dolu, tahıl arazilerine ve meyve ağaçlarına büyük zarar verdi. Çiftçilerimizin mağduriyeti büyüktür. Kaymakamlığın hasar tespit çalışmalarını erken tamamlamasını ve zararların karşılanmasını istiyoruz.”

 

Nazım Kurumanastırlı (Yeniceköy):  
“100 dönüm arpa ve buğday ekmiştim. Önceki akşam etkili olan dolu, ekinlerimin yüzde 60’ına, meyve ağaçlarıma ise yüzde 90 civarında zarar verdi. Devletin zararımızı karşılamasını istiyoruz.”

 

Yakup Yakupoğulları (Kalavaç): 
“5 dönüm arpa ekili arazim doludan büyük zarar gördü. Devletin bize hiçbir katkısı yok. 9 aydır işsizim. Ne yazık ki devleti arkamızda hissetmiyoruz. Hükümet halkı kendi başına bıraktı.”

 

Ömer Cangül (Kalavaç): 
“Dolu nedeniyle 250 dönüm tahıl arazimde büyük zarar meydana geldi. Biçilecek arpa kalmadı. Tahıl arazimde büyük zarar var. Dolu nedeniyle zeytin ağaçlarımız da zarar gördü. Kaç afet geçirdik ancak benim hiçbir zararım karşılanmadı. Devlet yetkilileri gelir, hasar tespit çalışması yapar ve gider. Sonra ne ses, ne sedaları çıkar. Zararlar ödenmez. Bu konuda devlete güvenimiz yok.”

 

Sevgi Yakupoğulları (Kalavaç): 
“Önceki akşam yağan dolu bizi mahvetti. Dolu nedeniyle 7 dönüm arpa ekili arazim ve 2 dönüm asma ile zeytin ağaçlarım zarar gördü. Ne ekinim kaldı, ne ağacım. Hepsi mahvoldu. Büyük üzüntü içindeyim. Devletin zararlarımızı karşılamasını istiyoruz. Çaresiziz ve isyan içindeyiz.”

 

Reşat Kaslı (Düzova):  
“400 dönüm arpa ekmiştim. Doludan epeyi zarar gördü. Devletin zararlarımızı karşılamasını istiyoruz. Büyük maddi zarar içindeyiz. Zaten kuraklık vardı, şimdi bir de bizi dolu vurdu. Büyük üzüntü içindeyiz.”