ATUN: “KIBTEK’İN DEVLETTEN ALACAĞI  59 MİLYON TL...MAHSUPLAŞMA YAPILDI. TAHSİLAT PLANLAMASI DA YAPILACAK”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ile Maliye Bakanlığı’nın imza koyduğu mutabakatla devletin Elektrik Kurumu’na 59 Milyon TL borcu olduğunun tescil edildiğini belirterek, bu dönem tahsilatın da planlamasının yapılacağını kaydetti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Sunat Atun, Genç TV’de yayınlanan bir programa katılarak açıklamalarda bulundu.

Bütün gayretin devletin borçlarını yapılandırarak, Kurumun tahsilatının da sağlıklı bir şekilde sağlanması olduğunu belirten Atun, bugüne kadar hiç bir hükümetin devletle Elektrik Kurumu hesaplarını karşılaştırarak böyle bir sorunun varlığını kabul etme noktasına gelmediğini söyledi.

Bakanlık olarak bu durumu ortaya koyarak bütün tarafları masa başına toplayıp tam bir mahsuplaşmayı sağladıklarını ifade eden Atun, “Bu şekilde 35 yıllık bir sorunu çözdük” dedi.

Atun, görev süresi içerisinde kurumun bütün sorunlarını çözmek istediğini söyledi.

“KIBTEK’İ ÖZELLEŞTİRME HİÇ BİR ZAMAN GÜNDEMİMİZDE OLMADI”

Elektirk Kurumu’nu özelleştirme gibi bir durum olmadığını vurgulayan Atun, hedeflerinin kurumun tahsilat bölümü ile ilgili hizmet alımı yönüne gitmek olduğunu belirtti.

Buradaki amacın, kurumun daha verimli hale gelmesini mümkün kılarak, tahsilat ile hizmette verimliliği sağlamak olduğunu kaydeden Atun, kurumu özelleştirme gibi bir programları olmadığını tekrarladı.

Halkın özelleştirmelere karşı bir duyarlılığı olabileceğini ve kendilerinin de planlamaları yaparken halkın bu duyarlılığına önem verdiklerini ifade eden Atun, toplumun özelleştirme sonucunda sağlayacağı menfaati  her platformda açıkça dile getirdiklerini, ancak sürekli siyasi çıkar sağlamayı amaçlayan birilerinin halkı yanlış yönlendirdiğini vurguladı.

GEÇMİŞTE ALINAN YANLIŞ KARARLAR

Elektrik Kurumu ile ilgili 2006-2007 ve 2008’de alınan sağlıksız kararların kurumu bugünkü sıkıntılı noktaya getirdiğini de ifade eden Bakan Atun,  zor durumun birinci derece nedeninin o dönemde alınan bu kararlar olduğunu, bu yanlış kararlarla birlikte kurumun sürekli Fuel-Oil’e bağımlı bir duruma geldiğini söyledi.

Geçmişte yaşanan bir diğer sıkıntının da özellikle belediyelerde yaşanan tahsilat sıkıntısı olduğunu vurgulayan Atun, 2008 yılında alınan bir kararla belediye borçlarının silinmesi ve maktu ücrete belirli bir oran koyarak elektrik ücretinin oradan tahsil edilmesinin öngörüldüğünü hatırlattı.

Bakanlığa geldiklerinde maktu ücretle toplanan para ile su motorları ve sokak aydınlatmaları arasında üçte bir oranında bir farklılık gördüklerini söyleyen Atun, bu durumun sürdürülebilir olmadığını belirterek bu tahsilatı belediyelerin üzerinden aldıklarını ifade etti.

Geçmiş dönemde devlet dairelerinin ödenmemiş borcuna 6 ay sonra faiz uygulaması başlatıldığını gördüklerini söyleyen Atun, bu durumu da düzeltmek adına çalışma yaparak bunu 2 aya düşürdüklerini vurguladı.

“ZAMLAR, YASA GEREĞİ RUTİNDİR. GEÇMİŞ DÖNEMLERDEKİ GİBİ EKSTRA HARÇ VE ZAM OLMAYACAK”

Yeni yılla birlikte bazı harçların zamlanması ile ilgili soruları yanıtlayan Bakan Atun, bazı harç ve pul uygulamalarına hayat pahalılığı oranında bir takım artışlar yapılmasının yasa gereği olduğunu söyledi.

Bunun geçmiş dönemlerde olan sabahtan akşama yeni zamlar anlamına gelmediğini ifade eden Atun, daha önce de bir çok kez belirttiği gibi artık sürpriz zam ve fon uygulamalarının tarihe karıştığını belirtti.

Akaryakıt fiyatlarının da yurtdışı maliyetlere göre artış ve azalma gösterdiğini söyleyen Atun, kendilerinin yine bu maliyetlere de ekstra bir artış getirme planı olmadığını ifade etti.